Un diagnostic corect presupune de multe ori realizarea unor investigaţii suplimentare față de cunoscutele analize sanguine, ecografii sau radiografii. Două dintre investigațiile ultramoderne sunt Tomografia Computerizată (CT) și Rezonanţa Magnetică (RMN). Fiecare utilizează tehnici diferite pentru achiziţia imaginilor: Tomografia Computerizată folosește radiațiile X, iar RMN-ul utilizează câmpul magnetic.
Când o alegem pe prima, când o alegem pe a doua? Care este mai bună, mai confortabilă și mai sigură pentru pacient? Jurnaliștii Constanța NEWS au stat de vorbă cu doctorul Carmen Ciufu, medic primar în Radiologie și Imagistică la Ovidius Clinical Hospital, despre motivele pentru care trebuie ales Computerul Tomograf.
“Există patologii dedicate strict computer-tomografiei, cum sunt afecțiunile pulmonare, tumorile pulmonare, pleureziile, traumatismele, o fractură de coaste de exemplu se vede mult mai bine la computerul-tomograf decât la RMN, iar în cazul accidentelor se preferă examinarea prin computer tomograf. La fel în cazul fracturilor, în cazul patologiei ORL – computer tomografia este de elecție; de asemenea pentru vizualizarea arterelor se folosește computer tomografia cu o substanță de contrast administrată intravenos – este cea mai bună metodă pentru a vizualiza arterele. Medicul știe ce să aleagă (RMN sau CT) și decide în funcție de vârsta pacientului, în funcție de greutatea lui și de patologie”, explică doctor Carmen Ciufu.
Tomografia Computerizată este mai ieftină pentru pacient, mai rapidă şi mai uşor de tolerat. Ea furnizează imagini ale oricărei părţi a corpului uman, “din cap până în tălpi”.
Ovidius Clinical Hospital are unul dintre cele mai noi și mai moderne computere-tomograf din România care servește la producerea unor imagini foarte bune utilizate pentru stabilirea diagnosticului. Iar un diagnostic precis îl conduce pe medic cu acuratețe maximă la un tratament adecvat.
Comparativ cu alte tipuri de analize, scanarea computer tomografică oferă o mai mare claritate și prezintă detalii în baza cărora medicii radiologi pot diagnostica afecţiuni existente la nivelul organelor interne (ficat, pancreas, inimă), oaselor, țesuturilor moi (mușchi, articulații) și a vaselor de sânge.
Cu ce e diferit tomograful de la Ovidius Clinical Hospital?
“Este vorba de tehnologia de ultimă oră de la firma SIEMENS care oferă imagini excepționale la o doză de iradiere minimă. Computer Tomografia folosește raze ionizante, iar lupta tuturor producătorilor și a personalului medical care folosește acest aparat este să reducă pe cât posibil doza de iradiere, iar calitatea imaginii să crească. Timpul de examinare se reduce, este vorba de câteva secunde la scanarea capului; în câteva minute putem avea un diagnostic complet al unui abdomen, pacientul are o poziție confortabilă…
Este foarte util pentru persoanele claustrofobe care nu rezistă la o examinare de tip rezonanță magnetică, este foarte util pentru persoanele agitate, necooperante, este un aparat care își dozează parametrii în fiecare clipă în timpul scanării, ceea ce reduce mult doza de iradiere. Este în avantajul persoanelor supraponderale acest lucru.
Achiziția imaginilor este rapidă, după care putem face o prelucrare a datelor volumetrice pe toate planurile pentru un diagnostic cât mai corect și cât mai rapid al tuturor afecțiunilor. În plus nu face zgomot deloc – este cu totul alt concept față de rezonanța magnetică. Pacientul stă într-o poziție confortabilă, uneori i se administrează o substanță de contrast intravenos la care mai pot apărea reacții alergice, de aceea pacientul înaintea examinării este foarte bine intervievat despre toate afecțiunile, despre posibilele alergii – ne luăm toate măsurile de precauție pentru a evita apariția acestor probleme”, declară Carmen Ciufu.
O tomografie computerizată la Ovidius Clinical Hospital nu este dureroasă și durează între 15 și 45 de minute. Veți fi invitat să vă întindeți pe masa aparatului și să stați nemișcat pe toată durata investigației, ca să nu fie afectată calitatea imaginilor. Uneori chiar și mișcările produse de respirație pot să deterioreze calitatea imaginii, în același mod în care o poză nu este clară dacă vă mișcați când este declanșat aparatul. Prin tomografia computerizată se pot obține imagini în secțiuni foarte subțiri ale organelor examinate (1 mm), din diverse unghiuri. Tomograful de la Ovidius Clinical Hospital este un model de vârf, pacientul având avantajul unei foarte scurte expuneri la radiații.
“Aici este un spital de chirurgie la care medicul trimițător – în acest caz chirurgul – are nevoie de un diagnostic rapid, și atunci computer tomografia ne oferă această posibilitate cu un confort sporit al pacientului. Ne ajută să punem un diagnostic mult mai corect, mai clar și mai rapid pentru că acesta este scopul imagisticii medicale, în ziua de astăzi. Și mai ales într-o patologie de urgență”, explică medicul Carmen Ciufu, de la Ovidius Clinical Hospital.
Computerul Tomograf de ultima generație de la Ovidius Clinical Hospital are aplicații nebănuite. De exemplu, medicii pot evalua în detaliu o tumoră malignă. Un diagnostic de cancer este întotdeauna o dramă pentru pacient. În acest moment însă, boala trebuie învinsă cu informațiile strânse de medici cu toate instrumentele posibile, iar computerul tomograf este de o acuratețe incredibilă când e vorba să măsoare “progresul” sau regresul unei tumori.
“Computer Tomografia este foarte folosită de medicul oncolog în urmărirea tumorilor, după tratamentul chimioterapic, după tratamentul chirurgical, și atunci adresabilitatea este foarte mare din partea acestor medici: se scanează pacientul din cap până în picioare – este o scanare rapidă – și obține un diagnostic clar pentru urmărirea evoluției formațiunii tratate”, spune doctor Carmen Ciufu.
Frecvent, pacienții întreabă “Ce e mai bun, CT-ul sau RMN-ul ?”. Răspunsul depinde de localizarea formațiunii descoperite. De exemplu, o suspiciune de tumoră ovariană necesită RMN. O tumoră de glandă supra-renală implică verificarea concomintentă a plămânilor, cu computerul tomograf.
Tomografia computerizată nu este dureroasă. Suprafața plană pe care va sta întins pacientul poate fi ușor incomodă, iar camera poate fi răcoroasă.
Cum faci o programare la Ovidius Clinical Hospital
Ovidius Clinical Hospital este un spital multi-disciplinar cu dotări ultra-moderne, conceput să ofere îngrijiri de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale din numeroase de specialități.
Programul de lucru al Ambulatoriului este de luni până vineri, între orele 8.00 și 21.00 și sâmbătă între 8.00 și 15.00.
Spitalul are program permanent cu 2 linii de gardă în spital în specialitățile chirurgie generală și anestezie și terapie intensivă, dublate de linii de gardă la domiciliu în specialităţile chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă şi imagistică medicală.
Informații și programări la telefon: 0241 480 400. E-mail: office@ovidius-ch.ro sau pe site-ul: www.Ovidius-CH.ro.
Be the first to comment