FOTO VIDEO Comana se află în plin proces de modernizare. Primarul Ion Șchiopu repară drumurile, schimbă iluminatul public și face un parc cu locuri de joacă pentru copii

Primarul comunei Comana, Ion Șchiopu. FOTO CTnews.ro
Primarul comunei Comana, Ion Șchiopu. FOTO CTnews.ro

Comuna Comana se pregătește de sărbătoare la fel ca întreaga țară: pe 1 Decembrie, copiii vor fi în centrul atenției, pe scena Căminului Cultural, de unde își vor uimi părinții cu cântecele și cu dansurile lor, învățate special pentru asta, în ultimele luni. Primăria i-a încurajat și i-a chemat în spectacolul dedicat Centenarului pentru că cei mici sunt mândria celor 4 sate care alcătuiesc comunitatea: Comana, Tătaru, Pelinul și Orzaru.

De altfel, Comana e o comunitate aflată în plină dezvoltare iar Primăria gândește și planifică proiecte unul după altul ca să recupereze decalajele față de vecinii din regiune. Se repară drumurile, se modernizează dispensarul, se amenajează un cabinet stomatologic, un parc cu loc de joacă pentru copii, se trage apă pentru locuințele tinerilor căsătoriți și se schimbă iluminatul public pe toate străzile.

Am stat de vorbă cu primarul Ion Șchiopu despre toate transformările prin care trece localitatea sa și ne-a surprins cu strategia de dezvoltare pe termen lung. În viziunea echipei de la primărie, în mediul rural acțiunile adminstrației trebuie să se îndrepte cu preponderență către infrastructură, pentru că la țară în zona aceasta sunt problemele deosebite. Buna gospodărire a drumurilor și a celorlalte căi de comunicații între Comana și vecini au stat întotdeauna în cap de listă.

“În acest sens am început cu pietruirea și reparația drumului comunal care leagă comuna Comana de Amzacea, lung de 4,5 kilometri. Acolo, în General Scărișoreanu, se află un târg și oamenii au nevoie de un drum ca lumea să meargă la cumpărături și nu doar pentru asta. Am primit bani de la Consiliul Județean pentru porțiunea noastră de drum până la limita hotarului dintre cele două comune, am plătit cei 4,5 kilometri iar restul banilor i-a primit comuna Amzacea” spune primarul Ion Șchiopu.

Drumul localnicilor până în General Scărișoreanu a costat 300.000 de lei iar constructorul ales a fost același ca la vecini, să lege frumos Comana de Amzacea. Au urmat alte drumuri pietruite, de data asta în comuna Tătaru, drumuri care însumează o lungime de aproape 8 kilometri iar oamenii au fost foarte mulțumiți pentru că nu se mai intervenise de mult pe acele rute. Primăria Comana a atras fonduri pentru dezvoltare de la Consiliul Județean și cu 450.000 de lei a reparat o grămadă de infrastructură.

“În Comana avem satele componente Pelinul, Tătaru, Comana și Orzaru. Tot pietruire de drumuri interioare am făcut și în satul Pelinul în lungime de 5,5 kilometri. Drumul de-acolo se degradase foarte mult: erau niște gropi de nu mai puteau să intre mașinile pe acolo. Până acum, autobuzele cu călători nu intrau și în Pelinul din cauza acelui drum de piatră impracticabil. Mi-am propus să îl repar, am vorbit cu Consiliul Județean să ne ajute și ne-au ajutat” explică primarul din Comana.

Odată lucrurile demarate, următoarele realizări au venit mai repede și parcă mai ușor, pe principiul un lucru bun îl atrage pe altul după sine. După drumuri au urmat trotuarele, inexistente până acum: 750 metri pătrați de trotuare în centrul din Comana au apărut aproape peste noapte iar planurile sunt să le extindă în toată localitatea. Dar în comună nevoile nu se rezumă numai la drumuri și comunicații.

Localnicilor le lipsea o capelă funerară pentru serviciile cazurilor de deces, iar primăria a hotărât că trebuie făcută cât mai repede. Să stai cu trupul neînsuflețit al celui drag în casă, timp de mai multe zile nu mai e o opțiune în ziua de azi, iar normele de igienă europene interzic categoric așa ceva. Comana încă nu avea capela necesară, așa că primăria a construit-o cât de repede a fost posibil.

“Am cheltuit 320.000 de lei. E aproape gata: am montat instalația de apă, curentul electric, pe afară am finisat-o și se mai lucrează puțin doar la interior. În 2 luni a fost gata” spune Ion Șchiopu, primarul din Comana.

În treburile administrației locale, se întâmplă deseori ca să primești finanțarea de care ai nevoie, la sfârșit de an, de multe ori în noiembrie sau în decembrie și nu prea mai e timp să mai lucrezi. Dacă rămâi cu banii necheltuiți la sfârșit de an, trebuie să îi dai înapoi.

“Aveam 200.000, ultimii primiți pe luna noiembrie și m-am gândit ce pot să fac cu ei ca să nu mi-i ia înapoi. Și am zis să trecem iluminatul pe sistemul acela de LED-uri care este economic, la jumătate din consumul actual al sistemului pe lămpi pe care îl avem acum. Avem de montat cam 250 de lămpi aici în Comana, am făcut achiziția și contractul de manoperă și până la sfârșitul anului e gata. Costă cam 160.000 cu TVA cu tot, mai rămân și bani” spune cu bucurie de om gopodar, Ion Șchiopu.

Și tot la realizările lui 2018 primarul din Comana bifează și extinderea rețelei de apă potabilă în zonele lotizate pentru a fi date tinerilor căsătoriți să își construiască locuințe. 350 de metri de conducte au fost trase la fața locului, cu șanțuri, cu ramificații, robinete și tot ce trebuie. Iar ca lucrurile sa fie făcute cu economie, primăria a executat lucrarea în regie proprie.

Și asta nu e tot. Pentru 2019 Comana are agenda de lucru aproape definitivată. Sunt planuri mari pentru o dezvoltare durabilă, care au început în urmă și se continuă în viitor. În primăvara lui 2017 primăriile din toată țara au depus proiecte la Ministerul Dezvoltării, pentru exercițiul financiar 2016-2020.

Și primăria din Comana a depus atunci două proiecte iar unul dintre ele a și  fost aprobat. Administrația din localitate a vrut un cabinet stomatologic pentru gopodari și încă unul de medicină generală, pentru că populația este în creștere. Acum dosarul e pe rolul primăriei, și așteaptă execuția.

“Extinderea și modernizarea dispensarului uman din Comana. Ne-am gândit ca să mai deschidem încă un cabinet de medicină generală dar și un cabinet stomatologic – un proiect în valoare de 700.000 de lei atrași de la Ministerul Dezvoltării. La acești bani venim și noi cu o cofinanțare de aproximativ 180.000 lei. Am semnat deja contractul de finanțare iar acum se lucrează la proiect. Deschidem șantierul la primăvară” spune cu satisfacție primarul.

Ion Șchiopu  s-a gândit și cum dotează cabinetul stomatologic cu aparatură necesară. A vorbit în Suedia să aranjeze printr-un ONG o donație de echipamente la mâna a doua. Un set complet format din scaun, lampă, compresor și toate auxiliarele necesare ajunge la 6.000 de euro, bani pe care comuna nu îi are, de aceea donația ar fi perfectă pentru nevoile lor.

Și tot în 2019 urmează amenajarea parcului pentru adulți cu loc de joacă pentru cei mici. O suprafață mare, verde, pentru recreere și cu instalații de joacă pentru cei mici, va apărea în Tătaru. Vor fi și tobogane și leagăne și balansoare. Banii vin de la Consiliul Județean, aproape 100.000 de lei. Și tot pe lista din 2019 urmează și modernizarea drumurilor din Comana, singură rămasă cu ele degradate. Însumează 10 kilometri și la începutul primăverii începe șantierul. Viitorul sună bine pentru Comana.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. De ce nu ați filmat pe toate străzile sa vedeți ce gropi și noroi și cum ne chinuim sa ducem copiii la școală ca ajung plini de noroi de trebuie sa stea jum de ora sa se curețe în fata usei ca să fie primiți în școală ???

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*