Cei patru navigatori – doi filipinezi, un rus și un român, răpiți de pirați pe 29 noiembrie, în vestul Africii, în Golful Guineei, de la bordul unui vas petrolier grecesc, au fost eliberați, a anunțat Sindicatul Liber al Navigatorilor. Aceștia au fost internați în spital pentru o evaluare a stării de sănătate și urmează acum să fie repatriați.
Atacul asupra tancului petrolier Agisilaos a fost raportat pe 29 noiembrie, în timp ce aceasta se afla în marș, la 5 mile marine de la marginea de vest a Golfului Guineei și la 22 de mile marine vest de Togo, și s-a soldat cu răpirea a patru navigatori, doi filipinezi, un rus și un roman.
„Atacurile piraților au devenit din ce în ce mai frecvente în zona Golfului Guineei, iar forțele armate ale țărilor din zonă sunt practic depășite. De curând au fost raportate primele echipe special antrenate care participă la apărea navelor care au rute ce ating și zona Golfului Guineei. Deocamdată aceste echipe de apărare sunt izolate, însă este de așteptat ca în zonă tot mai multe nave să poată fi protejate de atacurile acestor insurgenți înarmați care pun viața navigatorilor de pe navele comerciale în pericol”, spune liderul SLN Adrian, Mihălcioiu, care este și reprezentant pentru România al Federației Internaționale a Transportatorilor (ITF).
ITF atrage atenția organismelor internaționale asupra pericolului la care sunt expuși navigatorii și cere măsuri urgente de securizare a rutelor de navigație.
„Reamintim că navigatorii au dreptul să refuze navigația în zonele de război și în zonele de risc ridicat. Pe timpul în care navele se află în aceste zone, navigatorii au dreptul la compensații bănești. De curând, prin MLC 2006, a fost introdusă clauza obligatorie a plații salariilor navigatorilor și pe timpul cât aceștia sunt captivi”, a mai precizat Adrian Mihălcioiu.
Be the first to comment