Canalul de colectare a apelor pluviale din Valu lui Traian nu face față inundațiilor și acest lucru s-a văzut la ploile torențiale recente când străzile au fost inundate, iar apele au ajuns și în gospodăriile oamenilor.
Acesta canal trebuie amenajat de către Apele Române, dar instituția ignoră problema de aproape 10 ani.
Primăria Valu lui Traian nu poate interveni în această problemă deoarece canalul nu îi aparține și acest lucru îi poate atrage sancțiuni din partea Curții de Conturi. Primarul Florin Mitroi a explicat pentru Vălureni această situație.
“Din păcate este un cerc vicios. Încă din 2013 ne rugăm, amenințăm, insistăm să se daleze canalul pe toată lungimea lui, pe raza tuturor localităților pe care le traversează. Parcă vorbim cu pereții. ABADL și ministerul, cu toate conducerile, ridică din umeri. Și când e vorba de inundații, pasează motanul către Primărie.
Primăria ce să facă? Pe de o parte, Curtea de Conduri dispune clar să nu se investească pe proprietăți care nu ne aparțin. De partea celaltă, Ministerul Apelor și Pădurilor nu intervine nici să mute un pai din canal. Între ciocan și nicolvală, încercăm, așa cum putem, să întindem o mână oamenilor afectați, care nu au nicio vină nici pentru contradicțiile din lege, nici pentru nepăsarea unora.
Și încasăm loviturile cum putem. Omul aflat în necaz își descarcă sufletul cum poate. Și cel mai la îndemână e Primăria. Nu stă el să îi explici despre Minister sau ABADL. El își vede curtea sub apă și condamnă pe cine poate. E uman. Îl înțeleg. Și mă lupt de 9 ani să îi ajut”, a declarat primarul Florin Mitroi pentru valureni.ro.
El a precizat că sunt două modalități de rezolvare a situației, ori Apele Române se implică și face investiția necesară, ori acest canal este dat către primărie pentru a putea face lucrarea care se impune.
“Degeaba la Valu se curăță și se erbicidează de mama focului dacă în rest e coperit de mâl și gunoaie. Apa trebuie să curgă până la Poarta Alba pe canalul acesta. Apoi, după ce se ia această măsură, la nivel de țară, trebuie să se reglementeze situația juridică a acestor canale. Ori se predau către Primării, ori se amenajează de către Minister.
Dar, atenție: dacă se predau către primării ne vom lovi de aceeași problemă: degeaba îl dalează o localitate, dacă celelalte, până la punctul de deversare, îl lasă în paragină pentru că nu au bani sau din orice alte motive”, a mai declarat primarul Florin Mitroi pentru vălureni.
Ploile torențiale din ultimii ani au dus la inundarea străzilor din comună, iar apa a ajuns și în unele gospodării. 10 mai 2018, 28 iunie 2018 și 31 iulie 2021 sunt numai trei astfel de exemple.
De asemenea, nici canalizarea din comună nu poate ajuta în asemenea situații deoarece nu a fost făcută să preia apele pluviale. Iar dacă ar fi fost o ploaie de 80 de litri pe metru pătrat ar fi dat peste cap și canalizarea deoarece un sistem de canalizare este proiectat să preia cantități de apă de până la 30 de litri pe metru pătrat.
Be the first to comment