O organizație non-profit din Germania, Freundeskries der Strassenhunde, în parteneriat cu Asociația Lăbuțe cu Noroc și cu sprijinul Primăriei Comana, a desfășura anul acesta, în premieră în localitate, o campanie de sterilizare gratuită pentru a sprijini comunitatea locală în gestionarea umană a suprapopulației de câini și pisici de rasă comună.
Campania s-a încheiat cu rezultate remarcabile: peste 300 de animale de rasă comună, atât câini cât și pisici, au fost sterilizate, în cadrul acestei acțiuni care s-a desfășurat între 16 și 20 august.
„Acest număr mare de câini și pisici castrate arată faptul că populația conștientizează faptul că prin sterilizarea animalelor de companie se va diminua considerabil abandonul de animale nedorite și totodată stoparea înmulțirii acestora necontrolat”, spun reprezentanții Asociației Lăbuțe cu Noroc.
Și primarul comunei Comana, Ion Adam, s-a arătat extrem de mulțumit de rezultatele campaniei de sterilizare, precizând că Primăria a cheltuit cu această ocazie aproximativ 5.000 de lei.
„Suntem mulțumiți de acest rezultat și ne bucurăm că cetățenii au înțeles beneficiile sterilizării animalelor de companie. Au acționat responsabil, răspunzând în număr mare campaniei pe care am organizat-o alături de partenerii noștri. (…) Noi, Primăria, am acoperit cheltuielile privind masa și cazarea cadrelor medicale ce s-au ocupat de acțiune, restul, însemnând medicamente, intervenții etc, au fost acoperite de partenerii noștri”, a explicat primarul Ion Adam.
El spune că foarte multe persoane aruncă pe străzi puii de animale de care nu pot avea grijă în gospodărie, iar sterilizarea este singura modalitate prin care situația acestora poate fi ținută sub control într-un mod eficient și empatic.
„Sterilizarea în masă reprezintă singura abordare responsabilă a problemei înmulțirii necontrolate a câinilor și pisicilor de rasă comună. Eu sunt iubitor de animale, am și câini și pisici. Dar nu este normal ca acestea să umple străzile comunei, aruncate de oameni, iar apoi să moară de sete și de foame. Sunt total împotriva eutanasierii animalelor, și astfel, prin sterilizare, le dăm, totuși, o șansă la viață”, a mai precizat edilul comunei.
Primarul Ion Adam a precizat că acțiunea de sterilizare s-a desfășurat în premieră în comuna Comana, iar atunci când vor mai exista fonduri suficiente, aceasta va fi repetată.
Conform legii nr. 258/26.09.2013, sterilizarea câinilor de rasă comună este obligatorie, iar nerespectarea prevederilor legale se poate amenda cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Primarul Ion Adam: Locuitorii comunei beneficiază, deja, de un cămin cultural modern, iar în curând încep și lucrările la noul dispensar uman
Primarul comunei Comana, Ion Adam, a precizat că de curând a fost făcut un pas important pentru revitalizarea vieții social-culturale în localitate, prin darea în folosință, după lucrări de reabilitare, a căminului cultural, proiect finanțat integral de la bugetul local.
„Tinerii din localitate au acum acces la o clădire pentru evenimente culturale, precum spectacole de dans, teatru, serbări și, nu în ultimul rând, la locul în care pot fi organizate petreceri de nuntă, botez sau aniversări. Deja acesta a găzduit astfel de evenimente fericite”, spune primarul comunei.
El a adăugat că un alt proiect extrem de important pentru locuitorii din Comana este cel ce vizează reabilitarea și extinderea dispensarului uman din localitate, un proiect în valoare de 760 mii lei + TVA. Finanțarea proiectului este asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDR), în procent de 70 la sută, plus cofinanțare, pentru care există promisiuni că va fi acoperită din fonduri guvernamentale.
„Luni, 13 sept, am dat ordin de începere a lucrării. Aici a fost necesar să se refacă indicii tehnico-economici pentru că prețurile din 2018 s-au modificat. Sper că acesta să fie gata în aproximativ trei luni”, a mai spus primarul Ion Adam.
Be the first to comment