Bilanțul Gărzii de Coastă în anul 2024: Au fost înregistrate 230 cazuri de trecere/tentativă de trecere frauduloasă a frontierei în care au fost implicate 433 persoane

Migranți depistați de polițiștii de frontieră. FOTO Garda de Coastă

Garda de Coastă a prezentat bilanțul activităților pentru anul 2024.

„În anul 2024 activitatea structurilor subordonate Gărzii de Coastă s-a desfășurat în parametri normali, situația operativă rămânând una activă și complexă în întreaga zonă de responsabilitate.

Cea mai importanta activitate la nivelul Gărzii de Coastă o reprezintă supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat.  Astfel, în vederea menținerii la un nivel calitativ a controlului la frontiere, au fost utilizate cât mai eficient resursele umane și logistice destinate constituirii dispozitivului de supraveghere și control la frontieră în zona de competență” – Garda de Coastă.

Obiectivul principal al polițiștilor de frontieră constănțeni l-a constituit desfășurarea de activități informativ operative specifice, de documentare și cercetare penală a membrilor unor grupări de criminalitate organizată specializată în traficul de migranți, precum și de investigare a infracțiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat a României.

Începând cu 31 martie 2024, polițiștii de frontieră din cadrul  porturilor maritime nu mai efectuează formalitățile de control pentru persoanele care călătoresc în spațiul Schengen, însă împreună cu colegii de la poliție, imigrări și jandarmerie, realizează acțiuni polițienești punctuale pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate faptele ilegale.

Activitatea desfăşurată la nivelul Gărzii de Coasta s-a încadrat în criteriile de eficienţă prevăzute de standardele în vigoare, conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare, asigurându-se îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Planul de măsuri al principalelor activităţi ale Gărzii de Coastă, majoritatea rezultatelor obţinute aflându-se în aria prognozată.

Pe raza județului Constanţa, la graniţa cu Bulgaria, în anul 2024 au fost deschise circulației internaționale, până pe 31.12.2024 inclusiv, 5 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier (PTF Vama Veche, PTF Negru Vodă, PTF Dobromir, PTF Lipnița și PTF Ostrov), iar la granița cu Ucraina, PTF Isaccea.

Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient şi operativ.

În acest sens, a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi, în cele mai aglomerate, au fost utilizate toate arterele de control disponibile, în limita configuraţiei acestora.

La baza rezultatelor obţinute a stat gestionarea şi utilizarea eficientă a resurselor, fiecare structură aducându-şi aportul la îndeplinirea obiectivelor asumate.

Verificări la frontieră în punctele de trecere:

În anul 2024, au tranzitat punctele de trecere a frontierei din subordinea Gărzii de Coastă, un număr de 4,62 milioane persoane și 879.000 mijloace de transport, pe ambele sensuri de deplasare. În comparație cu anul 2023 se constată o creștere a traficului cu aproximativ 20%.

Fapte ilegale constatate la frontieră

În urma acțiunilor desfășurate independent sau în cooperare cu autorități naționale sau internaționale, în cursul anului 2024 au fost constatate 832 infracțiuni în care au fost implicate 902 persoane (283 cetățeni romani, 619 cetățeni străini) și aplicate 1.382 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 1.250.000 lei, pentru 1.095 cetățeni români și 230 cetățeni străini, fiind descoperite și reținute bunuri în valoare de aproximativ 184.314.000 lei.

Prevenirea și combaterea migrației ilegale și a traficului de migranți

În cursul anului 2024, în zona de competență a Gărzii de Coastă au fost înregistrate 230 cazuri de trecere/tentativă de trecere frauduloasă a frontierei în care au fost implicate 433 persoane, cele mai multe cazuri fiind constatate la frontiera cu Ucraina (178 cazuri cu 312 persoane).

Prevenirea și combaterea traficului ilegal cu tutun și produse din tutun

În cursul anului 2024, în zona de competență a Gărzii de Coastă au fost înregistrate 349 cazuri în care au fost implicate 350 persoane, fiind reținută în vederea confiscării cantitatea de 461.200 țigări,12,73 kg tutun și 888 capsule nicotină în valoare totală de 561.299 lei.

Prevenirea și combaterea traficului cu bunuri contrafăcute și nedeclarate

În cursul anului 2024, în zona de competență a Gărzii de Coastă au fost constatate 147 de infracțiuni privind traficul de bunuri contrafăcute sau nedeclarate, valoarea totală a mărfurilor susceptibile de a fi contrafăcute și nedeclarate fiind de 180 milioane lei.

Majoritatea cazurilor au fost constatate la rampele de control fizic containere din  Porturile Constanța și Constanța Sud Agigea, terminalele de containere fiind zone de risc ridicat din cauza volumului mare de mărfuri tranzitate și a modului de efectuare a controlului, care se realizează prin sondaj.

Prevenirea și combaterea traficului cu deșeuri

În cursul anului 2024, în urma monitorizării transporturilor containerizate de mărfuri precum și mărfurilor transportate în semiremorci/containere sosite pe liniile maritime Ro-Ro, nu s-a permis intrarea în țară a cantității de 133,7 tone gaz refrigerant. În cele 3 cazuri înregistrate au fost efectuate teste în urma cărora a reieșit faptul că tipul gazului declarat nu are specificațiile corecte, fiind în realitate un tip de gaz restricționat la import.

Controalele au fost efectuate în cooperare cu lucrători din cadrul structurilor care au atribuții în acest domeniu, respectiv Birourile Vamale de Frontieră Constanța și Constanța Sud Agigea, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Constanța și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, în toate cazurile fiind dispusă măsura interzicerii introducerii pe teritoriul României a mărfurilor transportate și returnarea lor în țările de expediție.

Prevenirea și combaterea  infracționalității la regimul armelor, substanțelor periculoase și materialelor pirotehnice

În cursul anului 2024, au fost constatate 9 infracțiuni săvârșite de 5 persoane (2 România și câte una din Ucraina, Bulgaria și Tunisia), fiind indisponibilizate 338 bucăți materiale pirotehnice și 13 componente pentru arme în valoare totală de 316.620 lei.

Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în PTF Isaccea, PTF Vama Veche și PTF Ostrov, persoanele implicate în evenimente încercând să tranziteze cu arme, muniții și materiale pirotehnice fără documente legale de achiziție, deținere sau transport.

Prevenirea și combaterea traficului internațional cu auto furate

În cursul anului 2024, în zona de competență a Gărzii de Coastă au fost depistate 35 vehicule furate (30 autoturisme, 2 autocamioane, 2 motociclete și un utilaj) în valoare de peste 6.276.000 lei și 18 motoare de ambarcațiuni furate în valoare de 342.300 lei.

Majoritatea autovehiculelor furate au fost descoperite la verificările la frontieră, acestea figurând cu alerte în SIS emise de state din spațiul Schengen. De asemenea, având în vedere specificul zonei de competență din județul Tulcea, în cursul acestui an au fost descoperite motoare de ambarcațiuni furate din străinătate, majoritatea cazurilor fiind înregistrate în localități din zona de competență a Grupului de Nave Sulina.

Prevenirea și combaterea braconajului piscicol

În urma acțiunilor organizate și desfășurate au fost indisponibilizată cantitatea de 2.547 kg pește în valoare de 22.400 lei, 1.750 kg fructe de mare în valoare de 3.780 lei, 2 kg icre în valoare de 100 lei și 125 exemplare de sturioni redate mediului.

Totodată, au fost confiscate 18.395 m plase de pescuit în valoare de 48.500 lei, 944 unelte de pescuit în valoare de 12.700 lei și 16 ambarcațiuni cu motor în valoare 26.500 lei.

În ceea ce privește modul de operare, din cazuistica înregistrată a rezultat faptul că activitățile ilicite sunt desfășurate atât pentru nevoi personale, de către persoane pentru care peștele este unica sursă de subzistență, cât și pentru obținerea unor câștiguri financiare însemnate, de către persoanele fizice care transportă și valorifică cantitățile de pește, efectele negative pe care le generează aceste activități infracționale fiind devastatoare atât fondului piscicol, cât și bugetului de stat.

Salvarea vieții omenești pe mare și fluviu

Acțiunile de căutăre și salvare a vieților omenești pe Marea Neagră și pe fluviul Dunărea (misiuni de tip „search and rescue”) au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă, astfel în perioada menționată s-au executat 16 acțiuni SAR, dintre care 7 la Marea Neagră și  9 au fost desfășurate la Dunăre.  fiind salvate 19 persoane.

În toate situațiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenția cu mijloacele proprii, cât și în coordonarea acțiunilor alături de alte instituții.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*