Autoritățile de frontieră române folosesc o dronă pentru supravegherea zonei de coastă de la Marea Neagră

Polițiștii de frontieră folosesc o dronă pentru supravegherea zonei de coastă de la Marea Neagră

Poliția de Frontieră Română folosește sistemul RPAS (Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanță a aparatelor de zbor de mici dimensiuni, pentru supravegherea multifuncțională zonei de coastă de la Marea Neagră. Proiectul, demarat în luna august, este furnizat și finanțat în totalitate de Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) şi este utilizat pentru a îndeplini diferite scopuri, inclusiv poluarea maritimă, detectarea pescuitului ilegal, supravegherea frontierelor și operațiunile de căutare și salvare.

Potrivit IGPF, acest nou şi modern concept este unul de tip integrat care constă în operarea de la bordul navei Poliţiei de Frontieră „Ştefan cel Mare” a unei drone de mici dimensiuni, tip UAS – Unmanned Aerial System, cu capabilități de filmare pe timp de zi și de noapte, de către piloți specializați din cadrul companiei Nordic Unmanned AS. Astfel, datele colectate de la zboruri sunt transmise, în timp real, utilizatorilor, prin intermediul Centrului de date RPAS al Agenției Europene pentru Siguranță Maritimă, cu ajutorul unui sistem de comunicații prin satelit, dedicat în acest scop.

Zborurile au loc în zona de competență a României, de la Marea Neagră, și sunt folosite în mai multe scopuri, inclusiv supravegherea frontierei maritime, prevenirea și combaterea migrației ilegale, controlul și monitorizarea activităților de pescuit, identificarea poluării de către nave, monitorizarea ariilor protejate și căutarea persoanelor dispărute.

Operațiunea actuală se desfășoară până la sfârșitul anului, iar Poliția de Frontieră a României dorește să extindă serviciul până în 2021, având în vedere buna cooperarea interinstituțională și beneficiile operaționale demonstrate până acum.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*