VIDEO Arhitect: „În subsolul Cazinoului vor exista și două camere cu funcții muzeale în care vor fi expuse obiecte, cărți poștale sau fotografii cu istoria acestei clădiri”

Cazinoul din Constanța, sau ceea ce a mai rămas din el. FOTO Cătălin SCHIPOR

Lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța continuă, echipe de muncitori efectuând în prezent recompartimentarea subsolului, prin demolarea pereților neportanți pentru a face loc noii configurații, conform autorizației de construire emisă de Primăria Municipiului Constanța. Aici vor fi amenajate două camere tip muzeu în care vor fi expuse obiecte din istoria clădirii edificiu.

Experții în monumente istorice clasa A au luat probe din zidurile de piatră, planșeele cu bolți de cărămidă dar și din grinzile metalice nituite realizate de Anghel Saligny, iar în urma analizelor s-a constatat că acestea s-au menținut foarte bine, așa că multe dintre elementele originale vor fi păstrate. Se lucrează de asemenea și la decopertarea fațadei Cazinoului pentru verificarea nivelului de degradare.

„În această etapă se lucrează la demolarea zidurilor neportante pentru a face loc noii configurații, se demolează scara dinspre nord-est, cea care acoperea o bună parte din ornamentele Cazinoului, pe fațadă muncitorii decopertează tencuiala care fi dată jos până la cărămidă. Fiecare zonă în parte va fi studiată, se va analiza nivelul de degradare, după care vor veni alte echipe de restauratori.

Grinzile metalice nituite construite de Anghel Saligny, descoperite la subsolul clădirii s-au menținut foarte bine așa că vor fi lăsate aparent, la fel și zidurile de piatră și planșeele cu bolți de cărămidă. Acestea vor fi însă tratate și reconsolidate acolo unde va fi cazul. Echipe de experți în finisaje, tâmplărie, ornamente, experți în rezistență dar și specialiști în instalații au făcut sondaje și verificări pentru a putea da cele mai bune soluții pentru reabilitarea acestui edificiu.

În subsolul Cazinoului vor fi mai multe funcțiuni, vor exista și două camere cu funcții muzeale în care vor fi expuse obiecte, cărți poștale sau fotografii cu istoria acestei clădiri”, a precizat arhitectul Radu Cornescu.

Odată cu înaintarea lucrărilor, este posibil să apară și alte mărturii zidite între pereții clădirii de deținuții care au lucrat la reabilitarea Cazinoului în anii 1950.

„Noi toți sperăm și așteptăm să mai găsim printre pereții Cazinoului, urme ale trecutului, așa cum am găsit acel petec de sac cu înscrisuri ale deținuților politici. Avem mărturii ale deținuților care au lucrat aici în anii 1950 care au trăit după anii 1990, dar și ale moștenitorilor lor, care au indicat câteva locuri, de exemplu în cele 4 turnuri ale Cazinoului unde ar mai fi ascunse în niște sticle, borcane, pe bucăți de sac sau pe spatele unor schițe, poezii și gânduri ale deținuților care au lucrat aici”, a mai declarat Radu Cornescu.

Lucrările la Cazinoul din Constanța vor respecta proiectul original, cu detaliile arhitecturale din anul 1910.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*