Aproape 350 de hectare de teren din județul Constanța, afectate, în martie, de incendii de vegetație

Incendiile de vegetație uscată se propagă rapid și pun în pericol culturile agricole din apropiere, mediul și fauna, locuințele și chiar viețile oamenilor.

Având în vedere creșterea alarmantă a numărului de arderi necontrolate de vegetație uscată înregistrată în ultima perioadă pe raza județului Constanța, în cursul acestei zile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța a transmis un mesaj de avertizare și informare a cetățenilor privind măsurile de apărare împotriva incendiilor, prin sistemul RO-ALERT.

Mesajul a fost transmis în localitățile în care s-au înregistrat în mod repetat incendii de vegetație uscată – Alimanu, Cernavodă, Rasova, Faclia, Oltina, Hârșova, Ciobanu etc.

Potrivit ISU Constanța, numai în ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a zece incendii de vegetație uscată care au afectat 76,2 hectare de teren. În total, în luna martie a acestui an, salvatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au intervenit pentru stingerea a 63 de incendii de vegetație uscată în urma cărora au fost afectate 343 hectare.

Incendiile de vegetație uscată se propagă rapid și pun în pericol culturile agricole din apropiere, mediul și fauna, locuințele și chiar viețile oamenilor. Fumul degajat poate afecta grav traficul rutier, prin reducerea considerabilă a vizibilității. Reamintim măsurile specifice de prevenire a acestor tipuri de incendii ce trebuie respectate:

  • nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopții și pe timp de vânt;
  • nu utilizați focul deschis la distanțe mai mici de 100 de metri față de construcții, materiale ori substanțe combustibile;
  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile trebuie efectuată în locuri special amenajate;
  • informați-vă la unitatea administrativ teritorială de care aparțineți în ceea ce privește planificarea zilelor și locurile special amenajate în care se adună resturile menajere și vegetația uscată din localitate în scopul arderii;
  • arderea miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale efectuați-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil Serviciul voluntar pentru situații de urgență din cadrul Primăriei;
  • asigurați supravegherea permanentă a arderii și stingeți jarul după încetarea acesteia;
  • educați și supravegheați copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*