Autoritatea Navală Română desfășoară, de la 1 iulie, ample acțiuni de prevenție, de tip controale și îndrumare preventive, pentru verificarea modului în care agenții economici ce au ca tip de activitate domeniul agrement nautic. Astfel, echipele multidisciplinare ale autorității au desfășurat activități de control și prevenție, la agenți economici de pe litoralul Mării Negre, pe sectorul cuprins între Constanța – Mamaia – Năvodari – Eforie, precum și pe Lacul Siutghiol.
În cadrul acțiunilor de prevenție și control au fost verificate documentele de avizare ale agenților economici ce desfășoară activitate de tip agrement nautic, documentele de bord și ale personalului navigant care operează și exploatează aceste ambarcațiuni în scop de agrement.
În timpul acțiunii și activității coordonate au fost verificate documentele de avizare ale unui număr de 12 locații ce aparțin agenților economici cu acest tip de activitate, precum și documentele de bord ale ambarcațiunilor de agrement.
De asemenea, au fost întreprinse măsuri de verificare pentru documentele de bord și ale conducătorilor de ambarcațiuni de agrement de pe Lacul Siutghiol.
Acțiunile au avut și un rol preventiv, pe linia consumului de băuturi alcoolice, sens în care au fost efectuate testări cu aparatul etilotest din dotarea echipelor de control, față de conducătorii ambarcațiunilor de agrement.
Rezultatul activității echipelor multidisciplinare de control din cadrul Autorității Navale Române, a constatat în faptul că din cele 12 locații de agrement verificate, doar 2 dintre acestea întruneau condițiile desfășurării activității și dețineau “Avizul de agrement din punct de vedere al navigației”. În ceea ce privește latura preventivă față de consumul de alcool, a rezultat un caz în care un conducător de ambarcațiune de agrement se află sub influența băuturilor alcoolice.
De asemenea, pe durata acestei acțiuni, au fost depistate cazuri în care conducătorii de ambarcațiuni de agrement navigau fără a avea nume/numere de înmatriculare afișate corespunzător la bordul ambarcațiunilor, așa cum prevede legislația în vigoare. Totodată, au fost identificate situații în care conducătorii de ambarcațiuni de agrement, salariați ai agenților economici la punctele de lucru verificate, nu erau posesori de permis de conducere ambarcațiune agrement.
Rezultatul acestei activități a constat în identificarea a 10 contravenții, față de care s-a aplicat măsura legală a avertismentului, 7 contravenții în urma cărora s-a dispus aplicarea amenzii contravenționale, cu un total al amenzilor de 23.000 lei și, nu în ultimul rând, a fost reținut un Certificat Internațional de Conducător de ambarcațiune de agrement, ca măsură complementară a testării și depistării alcoolemiei.
Acest tip de acțiuni se înscriu în seria de activități de prevenție și control desfășurate de către Autoritatea Navală Română, prin echipele sale multidisciplinare de control, îndeosebi pe durata sezonului estival, când tipul activităților de agrement nautic este în creștere și continuă dinamică.
Be the first to comment