Medicii veterinari care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020 au aplicat în cursul săptămânii trecute, în urma verificărilor efectuate la zeci de unități de pe litoral, sancțiuni contravenționale în sumă totală de aproape 500.000 de lei.
Potrivit Direcției Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanța, seria controalelor în unitățile amplasate în cele șapte zone de interes turistic de pe litoral – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinești și Mangalia – a continuat și în săptămâna 27 iulie – 02 august.
„Astfel, medicii veterinari oficiali care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020, au verificat 221 de unități respectiv 82 de restaurante, trei pizzerii, 24 de unități tip fast-food, șapte braserii, 15 unități de tip bufet, 26 de baruri, cinci snack-baruri, nouă rulote, două pensiuni, 33 de magazine alimentare, opt laboratoare de cofetărie/patiserie, trei tonete, un mijloc de transport și două gelaterii”, au transmis reprezentanții DSVSA Constanța.
În urma acestor controale s-au constatat deficiențe cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării și valorificării, precum și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației în vigoare, condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea ouălor în condiții necorespunzătoare, depozitarea, alimentelor sub formă de materii prime sau semipreparate împreună cu produse finite care se consumă fără prelucrare termică.
„Pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, 67 dintre unitățile controale au fost sancționate contravențional, cu amenzi în valoare de 496.000 de lei. Totodată, în aceeași perioadă au fost confiscate și retrase de la vânzare 88 kg de produse alimentare improprii consumului, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare”, au mai precizat sursele citate.
Au fost emise cinci ordonanțe de suspendare temporară a activității pentru două unități de tip fast-food, un restaurant, o rulotă și un magazin alimentar, precum și o ordonanță privind încetarea activității pentru o braserie.
DSVSA Constanța pune la dispoziția celor interesați numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentelor. Acest număr va funcționa în paralel cu numărul Call-Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie.
1 Trackback / Pingback