Medicii veterinari care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020 au verificat, în cursul săptămânii trecute, 237 de unități amplasate în cele șapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinești și Mangalia. În urma verificărilor, pentru abaterile constate au fost aplicate amenzi în sumă totală de aproape 450.000 de lei.
Potrivit Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, controalele au vizat 78 de restaurante, două pizzerii, 22 de unități tip fast-food, 11 braserii, 21 de unități de tip bufet, o unitate tip bistro, 25 de baruri, două snack baruri, 36 de magazine alimentare, 14 laboratoare de cofetărie/patiserie, 14 rulote, o tonetă, trei gelaterii, un depozit alimentar, o carmangerie și trei mijloace de transport.
În urma acestor controale s-au constatat deficiențe cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării și valorificării, precum și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației în vigoare, condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, neanunțarea de către persoanele juridice a începerii activității supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, neasigurarea menținerii timp de 48 de ore a probelor alimentare.
Pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, 68 de unități, respectiv 27 de restaurante, opt unități tip fast-food, cinci unități tip bufet, o unitate tip bistro, șase magazine alimentare, 13 baruri, trei braserii, trei laboratoare cofetărie/patiserie, două mijloace de transport auto au fost sancționate contravențional, cu amenzi în valoare de 440.000 de lei.
Totodată, au fost confiscate și retrase de la vânzare 32,55 kg de preparate și semipreparate culinare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.
Be the first to comment