Se spune că marile afaceri au început pe-un colț de masă și cu o strângere de mâna.
Simplu, fără zorzoane inutile și fără protocol. La Medgidia zilele trecute am asistat la un desant economic pe parte de investiții, când reprezentanți ai oamenilor de afaceri și ai diplomației din mai multe țări au venit la primărie să discute despre oportunitățile de investiții în industrie, agricultură și turism. Agenda întâlnirii dintre primar și diplomați a cuprins și promovarea serviciilor și produselor românești, precum și realizările Medgidiei, la care s-au adăugat obiectivele de interes din zonă.
Egiptul, Congo, Nigeria și Tunisia și-au trimis ambasadorii de la București la primăria Medgidia, secondați fiind de membrii Camerei de Comerț româno-elevețiene și ai Grupului Avangarde, care mediază astfel de întrevederi.
“Se dorește ca acest început să ajungă oarecum la o dimensiune a unui forum cu adevărat al afacerilor, de unde economia tuturor să aibe de câștigat; vedeți dumneavoastră, noi tot am transmis în timp că Medgidia are oportunități, are diferite facilități… În acest moment se pare că este ceva practic, nu doar la nivel de teorie. Prin participarea distinșilor oaspeți cred că este un început foarte bun. Se dorește mai mult, în discuțiile de la momentul organizării acestui eveniment și până în ziua de astăzi au mai avut loc multe discuții ce se vor concretiza în fapte, în perioada următoare” a spus primarul Medgidiei, Valentin Vrabie.
Înalţii oaspeţi şi-au exprimat interesul de a cunoaşte istoria şi tradiţiile municipiului Medgidia, s-au informat atent cu privire la dezvoltarea economică şi politicile fiscale promovate de administraţia locală, precum şi de posibilităţile pe care investitorii din ţările pe care le reprezintă le au pentru a dezvolta relaţii economice pe raza teritorial – administrativă. Am întrebat-o pe E.S Jane Ada Ndem, ambasadoarea Nigeriei, ce afaceri a văzut la o prima privire aruncată din mers, la Medgidia.
“Când ne-am apropiat de oraș, am văzut cirezile de animale păscând pe câmp: iarba era deja crescută, era verde… În țara mea avem probleme cu pășunile și cu dezvoltarea fermelor. Discuțiile pe care le-am avut aici pe asta s-au axat: să putem înființa ferme aici unde putem ține animalele la un loc cu toate condițiile necesare pentru ele. Am discutat mai devreme cu un domn care-mi spunea că e interesat de cacao. Putem colabora în felul asta : noi putem cumpăra vite de aici și în schimb, putem vinde cacao din țara noastră. La fel în domeiul mobilei: avem cherestea și putem s-o prelucrăm aici”, a spus E.S. Jane Ada Ndem, ambasadoarea Nigeriei la București.
Demersul diplomatic este fără precedent la nivelul municipiului Medgidia, pentru promovarea economică a orașului și a zonei. Iar forumul diplomatic găzduit de primarul Valentin Vrabie cu ambasadorii de la București a prezentat date concrete cu privire la economia orașului Medgidia. Acesta este și principalul scop al Programul Internaţional de Promovare “Romanian Investment Zoom” – găsirea potențialilor parteneri economici în județul nostru. Întâlnirea dintre municipalitate și diplomații străini a fost organziata de către Grupul Avangarde. Am întrebat-o pe Adriana Radu, reprezentanta grupului, de ce a ales Medgidia ca centru de cooperare economică în această zona.
“Așa cum am prezentat în discuția de azi sunt două categorii pe care vom merge: acele proiecte de investiții și partea de relații de comerț. Medgidia fiind al doilea oraș în județul Constanța, iar județul Constanța având o importanţă foarte mare, considerăm că vom găsi foarte multe cooperări, din punct de vedere economic – investițional dar și pe partea de relații comerciale. Aici punctăm agricultura, punctăm industria, punctăm chiar și turismul și importanţa deschiderii către export prin portul care există în Medgidia. Din experiențele celor trei ani de călătorii cu diplomații, pot să va spun că oportunitățile au fost foarte multe și vor fi în continuare” a declarat pentru Constanța NEWS, Adriana Radu, general manager la Avangarde Group.
Nu au fost doar discutii, la primaria din Medgidia. Ambasadorii au avut și o lista lungă de obiective economice de vizitat: de la ferme zootehnice, la fabrici de dulciuri, crame și foste întreprinderi de stat închise acum și moarte economic. Toate reprezentând potențiale ținte de interes.
“Mă bucur că am ajuns în Medgidia; nici nu știam că există până acum câteva zile. Nu sunt foarte pricepută la comerț ori la economie, dar suntem aici ca să explorăm potențialul zonei. Va trebui să mai avem câteva runde de întâlniri, să cunoaștem oamenii… Serios vorbind, mi-a plăcut mult prezentarea și pot să va spun deja că mi-a atras atenția fabrica de ciment, produsele agricole, fructele de pădure, crescătorii de oi și producătorii de vin. Regiunea această e plină de potențial !” a mărturisit E.S. Boutheina Labidi, ambasadoarea Tunisiei în România.
L-am întrebat pe edilul Medgidiei cum vede cooperarea cu statele acestor ambasadori și ce are de oferit orașul sau în viitorul apropiat, când vine vorba de interese economice. Altfel spus, am vrut să știm ce oportunități oferă Medgidia firmelor care ar dori să investească în oraș.
“În Medgidia sunt multe firme de producție. Ne dorim că producția din România să meargă în țările străine, în felul acesta în avantajul nostru este crearea de locuri de muncă și dezvoltarea economică a societăților din România. Dar și invers, nu ne-ar strica să vină și alți investitori atâta timp cât mai e mult de acoperit din punct de vedere economic la Medgidia. Sunt multe foste societăți comerciale de stat care acum sunt în faliment iar acele locuri trebuiesc urgent acoperite cu alte investiții, cu alte oportunități din acest moment. În primul rând prețurile terenurilor pe care le pune la dispoziție municipalitatea sunt decente, sunt mult mai mici în comparație cu orașele să spun așa, reședință de județ, timpul foarte scurt prin care aceste societăți beneficiază de documentația necesară gen Certificat de Urbanism sau Autorizația de Construire plus avizele necesare, va fi un timp record și mă angajez în acest moment să fiu cea mai eficientă unitate administrativă din punct de vedere al eliberării documentației necsare unui agent economic care vrea să dezvolte o afacere în Medgidia”, a explicat primarul Valentin Vrabie.
Întâlnirea organizată la Medgidia face parte din Programul Internaţional de Promovare Romanian Investment Zoom, program care include promovarea interculturală și economică prin intermediul ministerelor şi ambasadelor României în lume.
“Sunt uimită de deschiderea și de căldura cu care am fost primită ; am vizitat și alte locuri din România și nu sunt interesată doar de marile orașe, cum spunea și primarul, ci și de alte părți din România bogate în potențial: terenuri fertile, oportunități de afaceri, etc” a declarat E.S Boutheina Labidi, ambasadoarea Tunisiei în țara noastră.
Primarul Valentin Vrabie este de părere că astfel de vizite ale unor potenţiali investitori străini sunt benefice pentru comunitate şi pentru relaţiile comerciale pe care administraţia locală le dezvoltă în prezent. Grupul Avangarde a coordonat vizita oficială a diplomaților, cu scopul cooperării pe proiectele românești de investiţii, iar acesta este doar începutul.
Be the first to comment