Aeroportul Mihail Kogălniceanu a încheiat 2023 cu un trafic total în creștere cu 44% față de anul trecut

Aeroportul Internațional Constanța din Mihail Kogălniceanu. FOTO Arhivă
Aeroportul Internațional Constanța din Mihail Kogălniceanu. FOTO Arhivă

S.N. Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa S.A. a încheiat activitatea desfăşurată în anul 2023 înregistrând un trafic total (comercial și necomercial) de 115.107 pasageri, în creștere cu 44 % faţă de anul trecut (80.007 – valoare înregistrată în 2022). De asemenea, a fost înregistrat un număr de 8129 mişcări aeronave (aterizări şi decolări) și au fost transportate 2.293 tone de marfă.

În ceea ce privește traficul comercial de pasageri, valoarea înregistrată a fost de 93.869 pasageri rezultați din curse efectuate în regim regulat, charter și aviație generală, observându-se și aici o creștere de 41% față de anul trecut (66.472 – valoare înregistrată în 2022).

După aprobarea prin hotărâre de guvern a “Programului strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa pentru perioada 2022-2030”, s-au efectuat demersuri pentru obiectivele de investiții ale programului:

Creşterea securităţii și siguranţei traficului de pasageri – în execuție;

Upgrade balizaj luminos la pista de decolare-aterizare (PDA) – în execuție;

Sistem de supraveghere video, control acces – în execuție;

Amenajare banda pistă şi RESA (Runway End Safety Area) – în execuție;

Modernizare şi reabilitare sistem electroenergetic  – PT finalizat;

Reabilitare şi modernizare corp gardă– în execuție;

Extindere şi modernizare punct control 2 (PC2) – finalizat;

Reconfigurare fluxuri auto, reabilitare pavilion administrativ, rampă spălare maşini – DALI finalizat;

Aplicaţie soft management – monitorizarea conformării cu cerinţele aplicabile – finalizat;

Terminal pasageri sosiri/plecări intern şi international – în execuție contract proiectare și execuție  Dezvoltare terminal, turn de control și parcare;

Modernizare/Reabilitare pistă de decolare-aterizare (PDA);

Modernizare/Dezvoltare sistem căi de rulare;

Modernizare/Dezvoltare infrastructură acces în zona publică;

Dezvoltare facilităţi hangar;

Dezvoltare facilitate suport pentru întreţinere;

Dezvoltare facilităţi de alimentare a aeronavelor cu combustibil;

Studii de fezabilitate aferente obiectivelor de investiţii;

Achiziţii de echipamente de siguranţă şi securitate.

Aceste investiţii substanţiale sunt necesare pentru a moderniza infrastructura actuală, pentru a adapta această infrastructură la noile tipuri de aeronave, atât civile cât şi militare, în vederea asigurării unor facilităţi, capacităţi de alimentare, configuraţii de parcare, platforme şi servicii pentru noile generaţii de aeronave care vor utiliza Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa, aeroport considerat strategic internaţional.

Cu privire la destinațiile spre care pasagerii pot călători la momentul actual, săptămânal sunt disponibile zboruri directe către Londra și Istanbul, prin cea din urmă fiind disponibile și zboruri cu escală (via Istanbul) către diverse orașe ale lumii.

În vederea deschiderii de noi rute care să vină în întâmpinarea cerințelor pasagerilor se continuă discuțiile purtate cu companiile aeriene și touroperatorii până în prezent.

Pentru pasagerii care aleg să zboare de pe Aeroportul din Constanța sunt disponibile opțiuni de transport în comun pe ruta Constanța – Mihail Kogălniceanu și retur (program disponibil pe www.mk-airport.ro), opțiuni de transport în regim shuttle bus precum și opțiuni de transport în regim de taxi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*