FOTO VIDEO Adrian Bîlbă: “Delfinariul funcționează cu o serie de limitări și restricții, dar cerem responsabilitate și de la vizitatori”

Mii de constănțeni au vizitat, duminică, Delfinariul, Acvariul sau Microrezervația din Constanța FOTO: Delfinariul Constanța
Număr redus de vizitatori și distanțare socială la spectacolele de la Delfinariul din Connstanța

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța funcționează în această perioadă în condiții de pandemie, dar, potrivit conducerii instituției, apar și unele mici conflicte între cei care se protejează și cei care consideră măsurile de protecție abuzive.

„Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, care înseamnă Delfinariu, Microrezervația, Acvariu și Planetariu funcționează și în condiții de pandemie. Funcționează cu anumite particularități, restricții și obligații din partea vizitatorilor. Oamenii sunt de multe feluri: sunt câteodată excesiv de protectori, și asta este bine că protector e bine să fii vizavi de acest virus.

Câteodată sunt, dimpotrivă, delăsători, nepăsători vizavi de riscul infecțios. Și, în consecință, apare câteodată un conflict la noi în curte între aceștia, între cei care își doresc o maximă protecție și cei care dimpotrivă… Și  asta este foarte bine fiindcă trebuie să ne educăm și unii pe alții, puterea exemplului contează”, spune directorul complexului, Adrian Bîlbă.

El precizează că la Delfinariu funcționează o serie de restricții și limitări vizavi de numărul de vizitatori, de modalitatea în care se realizează intrarea, cu 30 de minute înainte de începerea spectacolelor, și cu distanțarea fizică între vizitatori pe parcursul intrării.

„În situația în care avem mai mult de 200 de vizitatori ,deschidem încă o ușă, să fie timp în aceeași jumătate de oră să intre cei peste 200 de oameni. Oricum, limita nu mai este decât până la 400, nu mai urcăm la 1.300 (de persoane – n.r.), cât este capacitatea sălii, în ideea de a păstra distanțarea fizică între indivizi, vizitatori și grupurile de vizitatori sau grupurile familiale. Pentru că acolo nu poți să faci distanțare între copil și mămica lui sau tăticul.

Și, în consecință, avem un număr de vizitatori undeva la o treime din capacitatea sălii pentru a permite această distanță. Avem ieșirea pe patru puncte, avem tot ceea ce înseamnă norme de siguranță, am îndepărtat de pe clădire toate zonele cu policarbonat pentru a permite o aerisire, o ventilație naturală, folosim ventilatoare plasate în dreptul delfinilor, în spatele ecranului, pe care le pornim după ce vizitatorii părăsesc sala, dezinfectăm scaune, dezinfectăm aleile de acces, totul pentru siguranța dumneavoastră. Dar vă cerem să fiți responsabili, vă cerem ca încă în momentul în care vă pregătiți pentru a intra în Delfinariu, să veniți din timp, să veniți cu 30 de minute înainte, să vă plasați liniștiți la rând cu distanțarea fizică și să intrăm fără grabă. În situația în care vizitatorii vin abia pe ultimele 15 minute se întâmplă câte o înghesuială, câte o grabă și nu e bine, nu e normal.

Noi am și întârziat reprezentația din acest motiv fiindcă noi nu permitem să se producă îmbulziri de persoane în acces la Delfinariu”, a precizat Adrian Bîlbă.

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța mai spune că situație este similară și la Acvariu, Microrezervație și Planetariu, unde se practică în principal distanțarea fizică.

„La Acvariu avem doar jumătate din vizitatorii ca și capacitatea sălii întrucât lăsăm distanță între aceștia, avem ventilație naturală pe lângă aerul condiționat în care nu credem, noi credem ventilația naturală în schimbarea periodică a aerului din încăperea Acvariului. Ei bine avem ventilație naturală, avem un număr mai mic de vizitatori la un moment dat în sală, avem intrarea separat de ieșire bineînțeles și în consecință la Acvariu funcționăm foarte bine.

La Microrezervație cele două hectare de lac și alte două, trei hectare în jurul acestuia, zonă de vizitare permit o schimbare a volumelor de aer și nu se produc nici un fel de riscuri, dar acolo putem scoate măștile, dar trebuie să ne ținem distanțați fizic de alte grupuri de vizitatori fiindcă altfel nu am făcut nimic.

În Planetariu situația este cea mai dificilă, am deschis mult mai târziu, facem numai cu grupe care au un interes special pentru Planetariu, un număr foarte mic de indivizi cu o reprezentație de 20 de minute și bineînțeles cu mască permanent în tot ceea ce înseamnă încăperi din Complexul Muzeal.

Cer pe această cale vizitatorilor care calcă pragul să-și păstreze un grad de responsabilitate, să respecte indicațiile noastre scrise peste tot și să respecte distanțarea fizică acolo unde aceasta este foarte necesară la accesul pe gradenele Delfinariului în special”, a mai declarat Adrian Bîlbă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*