Prin ochii de copil Complexul Muzeal de Științe ale Naturii este o zonă copleșitoare. Este Delfinariul nostru “bătrân” ? S-a născut în 1972, deci are 45 de ani. Cu siguranță “tânăr” nu (mai) este.
Delfinul vedetă al Delfinariului din Constanța a fost, începând din 1986, Mark. A trăit 31 de ani – la vremea respectivă era cel mai bătran delfin din specia lui aflat în captivitate. La Delfinariul din Constanța, dresori psihologi și bio-oceanologi au studiat viața și comportamentul acestor mamifere adaptate la viața acvatică, organizând totodată spectacole de mare atracție. Revin cu întrebarea: e Delfinariul nostru, “bătrân” ? Cu siguranță “tânăr” nu (mai) este.
Din 2016, Delfinariul își trăiește a două tinerețe. “Noul” Delfinariu are un amfiteatru de spectacole cu 1.350 de locuri, are un sistem nou de filtrare a apei, are climatizare, și o cupolă de acoperire a incintei. Aici trăiesc doi delfini super-jucăuși și două foci – vedete printre cei mici. La a doua tinerețe, Delfinariul se mândrește cu niște cifre uimitoare în existența sa.
“Am avut rezultate excelente în acest an care ne-a adus creșterea numărului de vizitatori la aproape jumătate de milion până la ora actuală și vom depăși 500 de mii de vizitatori până la sfârșitul anului, fără doar și poate. Asta înseamnă 35% PESTE numărul de vizitatori ai anului trecut (2016). E o creștere cu care ne mândrim și care constituie pentru noi o bază dificilă de plecare pentru anul viitor fiindcă trebuie să ne raportăm la aceasta” spune doctorul Adrian Bîlbă, directorul Complexul Muzeal de Științe ale Naturii.
Au făcut “carieră” știrile din vară cand cozile la Delfinariu se-ntindeau pe trotuarele străzilor din jur, ajungând de multe ori aproape de stația de autobuz. Televiziunile au dechis jurnalele de știri cu aglomerația turiștilor la Delfinariu și timpul îndelungat petrecut la coada la bilete. Atracția spectacolului cu delfini i-au făcut pe unii să stea și câte-o oră și un sfert la rând, ca să apuce locuri la ultima reprezentația, a orei 17.00
“Ne prețuim vizitatorii și ne bucură că vin în număr atât de mare, însă trebuie făcut ceva ca oamenii să nu mai piardă timpul la asemenea cozi” spune directorul Bîlbă.
Brusc se însuflețește și conversația căpăta “nerv”.
“Să vă spun ce planuri avem: din toamnă asta instalăm un sistem pilot de bilete on line. Atunci când ajungi, vezi coada, îți alegi vânzarea online, cauți pe telefon site-ul, îți iei biletele și cu un cod de bare ajungi la cititorul/scannerul de la intrarea în Delfinariu. Testăm sistemul acum, când afluxul de vizitatori este mai mic decât în lunile de vară, astfel încât anul viitor în plin sezon, să ne putem permite vânzarea on line care se va face direct de pe telefon, direct din fața Complexului Muzeal, nu numai de pe un laptop sau de la hotel. Ideea e că vrem să terminăm cu cozile” spune Adrian Bîlbă, directorul Delfinariului.
Jumătate de milion de vizitatori înseamnă jumătate de milion de bilete vândute. În ritmul lent al statului la rând. Un bilet vândut la nu-știu-câte minute, incluzând aici desigur și timpii morți. On line s-ar vinde mult mai repede, în ritmul unui click de mouse sau a două gesturi pe smartphone. Câte bilete pe oră ? E greu de de spus exact însă poți aproxima la cel puțin o treime în plus față de sistemul actual. Ar însemna o creștere imensă a încasărilor: 30% e un deziderat curajos.
Doctorul Bîlbă e mai ponderat decât mine, și mă aduce cu picioarele pe pământ:
“Anul asta socotim 500 de mii de vizitatori – e mult. Să depășim această cifră cu un procent cum ne-am obișnuit an de an să creștem, cu 20-30%, nu va fi ușor ! Am ajuns la un nivel de maturitate, odată cu noua investiție a Consiliului Județean… acum trebuie să venim cu ceva-n plus. Și-n plan avem următoarele : să mai aducem alte foci și să aducem pinguini”.
Acum Delfinariul are doar 2 foci cărora le-a construit două bazine. Dacă vor fi mai multe urmează achiziția un sistem de filtrare a apei mai bun și menținerea lor într-o formă perfectă, pentru a fi prezentate publicului.
“Consiliul Județean ne va susține în planul investițional pentru a putea aduce alți lei de mare” spune doctorul Adrian Bîlbă. Pentru pinguini însă, se gândește la o soluție de finanțare prin proiecte europene. Vor fi cumpărați pinguini ce pot trăi la temperaturile caracteristice verii noastre și-apoi va trebui să le construiască și “o casă”. Adrian Bîlbă explică: “Nu sunt păsări “atât de acvatice” iar bazinul lor nu trebuie să fie foarte adânc și foarte complicat. Sunt păsări mai degrabă tericole, nu au nevoie de bazine mari de apa. Fie cu ajutorul Consiliului Județean, fie cu bani europeni vom avea pinguini la primăvară.”
Așadar: bilete online, foci și pinguini. Cu astea trei în plan sunt șanse ca să crească numărul de vizitatori undeva la 600 de mii, anul viitor. Delfinariul, care are în prezent o capacitate de 1.350 de locuri, se numără printre cele mai vizitate obiective turistice din Constanța și impreună cu Planetariul, Observatorul Astronomic, Microrezervatia și Acvariul, face parte din Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
Be the first to comment