Autoritatea Navală Română (ANR) a oferit recent clarificări importante în urma întrebărilor și discuțiilor apărute în spațiul public privind situația absolvenților Universității Maritime din Constanța (UMC), care au urmat forme de învățământ cu frecvență redusă (IFR) sau în limba engleză și doresc să obțină brevete de ofițer maritim sau certificate de capacitate.
Conform legislației în vigoare, pregătirea profesională și perfecționarea personalului navigant român trebuie să se desfășoare prin forme de pregătire aprobate de ANR. Monitorizarea respectării condițiilor aprobate este responsabilitatea ANR, care verifică permanent modul de derulare a cursurilor, calificarea și experiența personalului didactic, precum și baza tehnico-materială.
În data de 20 martie 2024, ANR a informat conducerea UMC că diplomele și documentele eliberate pentru formele de învățământ în limba română cu frecvență redusă și în limba engleză cu frecvență nu sunt recunoscute pentru emiterea brevetelor sau certificatelor de capacitate. Universitatea nu a depus documentele necesare pentru aprobarea acestor forme de învățământ.
În schimb, pentru forma de învățământ cu frecvență în limba română, ANR a emis o aprobare parțială, dar cu rezerve legate de modulele de curs IMO. Până la rectificarea neconformităților identificate, diplomele și documentele emise pentru toate cele trei specializări (Navigație, Electromecanică, Electrotehnică) nu vor fi recunoscute.
UMC a informat ANR că va propune studenților IFR trecerea la forma de învățământ cu frecvență, oferindu-le posibilitatea de a recupera cursurile neincluse în IFR. Totuși, afirmațiile de pe site-ul UMC privind auditarea periodică a IFR și certificarea formei de învățământ în limba engleză nu sunt susținute de ANR, acestea nefiind forme de pregătire aprobate.
Be the first to comment