Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța reprezintă planul care stabilește direcțiile în care se vor concentra acțiunile administrației locale și județene pentru următorii 7 ani. Strategia a fost lansată în dezbatere publică în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Constanța în incinta hotelului Iaki din stațiunea Mamaia.
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a afirmat că această strategie va sta la baza dezvoltării județului.
“Această strategie a fost o munca depusă de mulți și va sta la baza dezvoltării acestui județ, fie că vorbim de investiții în spitale, infrastructură și așa mai departe. Vă îndemn pe toți să veniți către noi cu sugestii. Constanța este un pol de dezvoltare și nu a fost exploatat timp de 20 de ani. Suntem pe locul 11 ca pondere la PIB-ul național”, a declarat Mihai Lupu.
Liderii adminstrației locale spun că Strategia de Dezvoltare Durabilă se axează pe trei mari direcții:
1.Dezvoltarea infrastructurii pentru transportul public și de mărfuri
2.Creșterea calității mediului și stimularea utilizării resurselor de energie regenerabilă
3. Modernizarea administrației publice și a capacității de implicare în dezvoltare teritorială
La rândul său, primarul Constanței, Vergil Chițac, a atras atenția că strategia este complementară cu proiectele de investiții ale autorităților locale din turism și educație.
“Am făcut pași concreți pentru ca și Consiliul Local să se alăture acestei inițiative. E o navă pe care acum o lansăm la apă. Am conștientizat cu toții că trebuie să lucrăm după o strategie și planificat pentru a ști încotro mergem. Este un lucru de normalitate să știi încotro trebuie să mergi. Însă Strategia nu este un panaceu. Nu este soluția pentru toate”, a afirmat Vergil Chițac.
Ca un exemplu pentru ce înseamnă minimele investiții în dezvoltare pentru creșterea economică a unui județ, Chițac a dat exemplul tronsonului Cernavodă-Constanța al Autostrăzii Soarelui.
Primarul a menționat că de la finalizarea lui PIB-ul Constanței a crescut cu 56 de procente. Strategia va fi pusă în practică de Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța.
“Vin din mediul privat unde am activat de-a lungul întregii mele cariere. În sistemul privat, în cel de consultare, lumina reflectoarelor nu prea există. Nu vin să vă fac promisiuni. Timpul acela a apus. Vin în fața dumneavoastră să vă propun să facem împreuna un lucru: să fim parteneri”, a declarat Ana Maria Vătăman, președinte Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța.
Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța 2021-2027 intră în dezbatere publică, iar ulterior va fi adoptată de Consiliul Județean și va avea caracter de lege locală, spun reprezentanții administrației județene. La evenimentul de lansare al strategiei au fost prezenți printre alții și președintele Camere de Comerț a României, Mihai Daraban, afaceristul Gabriel Comănescu, lideri ai formațiunilor politice locale, precum și Gheorghe Hagi.
Cincinalul in patru ani si jumatate.
Punctul principal al acestei strategii de 7 ani ar trebui sa fie eliminarea coruptiei, pentru ca ea este cea care a dus la o dezvoltare foarte lenta a judetului si municipiului. Nu se poate sa faca fiecare ce vrea, in functie de suma utilizata pentru ungerea anumitor maini.