Acționarii SNN au aprobat în ziua de miercuri, 23 februarie, decizia de investiție în proiectul Retehnologizării Unității 1 a CNE Cernavodă.
Reactoarele CANDU au o durată de viață inițială de 30 de ani. În urma unui proces de retehnologizare, această durată de viață poate fi prelungită cu încă 30 de ani, ceea ce Nuclearelectrica realizează în prezent cu Unitatea 1, aceasta fiind pusă în exploatare comercială în 1996.
„Retehnologizarea Unității 1 este un proiect pentru care echipa Nuclearelectrica a lucrat continuu din 2017, cu respectarea graficului de realizare. Este un proiect strategic pentru România și pentru atingerea țintelor de decarbonare. Retehnologizarea Unității 1 înseamnă încă 30 de ani de operare în condiții de maximă securitate nucleară, după anul 2029, la mai puţin de jumătate din costurile unui reactor nuclear nou. Prelungirea duratei de viață a unităţilor nucleare are cel mai mic cost dintre toate sursele de energie, cele regenerabile incluse. În contextul tranziției energetice și al decarbonării, înseamnă încă 30 de ani de operare fără emisii de CO2, în total aproximativ 150 milioane tone CO2 evitate. Odată cu aprobarea deciziei de investiție, trecem la cea de-a doua fază a proiectului și anume, asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a U1, pregătirea execuției activităților identificate și definite pentru retehnologizare în Faza I și obținerea tuturor aprobărilor și avizelor necesare desfăşurării acestui proiect. Mulțumesc și felicit toți colegii implicați în proiectul Retehnologizării Unității 1”, a precizat directorul general al SN Nuclearelectrica SA, Cosmin Ghiță.
Decizia de investiție a fost aprobată în baza Studiului de Fezabilitate și a propunerii Scenariului 2 „enhanced safety” considerat optim de către SN Nuclearelectrica SA. Varianta aprobată de acționarii SNN include modificări de proiect care asigură, în plus față de Scenariul 1, creşterea marginilor de securitate nucleară a centralei și țin cont de noile tendințe de creștere a robusteții din punct de vedere al securității nucleare.
Costul actual pentru implementarea Scenariului 2, Enhanced Safety, este de circa 1,85 miliarde de euro, fără a lua în calcul costurile finanțării și actualizarea cu rata inflației la data la care va fi semnat contractul de retehnologizare a Unității 1 a CNE Cernavodă.
„CNE Cernavodă are 25 de ani de expertiză în operare nucleară, personal înalt calificat, iar proiectul retehnologizării Unității 1 valorifică această expertiză. Echipa de retehnologizare este pregătită să inițieze și să deruleze cea de-a doua fază a proiectului. Retehnologizarea unei unități nucleare este un proces foarte complex, similar construcției de noi unități nucleare, dar care oferă avantaje nete de mediu și financiare, la care se adaugă securitatea în aprovizionare, disponibilitate și stabilitate”, a completat directorul pentru Proiecte Strategice al CNE Cernavodă, Sorin Ghelbereu.
Be the first to comment