
Afecțiunile ORL (otorinolaringologice) sunt adesea trecute cu vederea, tratate superficial, însă lucrurile se pot complica și deveni supărătoare sau chiar grave. De la simple dureri de gât, până la probleme de auz sau de respirație, aceste tulburări pot afecta considerabil calitatea vieții. Din acest motiv, prevenția joacă un rol important în menținerea sănătății ORL, iar o discuție cu medicul specialist ne poate oferi informații importante pentru sănătatea noastră.
„ORL-ul este una dintre cele mai căutate specialități din cadrul clinicii Medical Cermed, iar acest lucru ne motivează să fim din ce în ce mai buni. Avem medici cu foarte mare experiență, care tratează fiecare caz personalizat și, bineînțeles, combinăm expertiza medicală cu aparatură de foarte bună calitate și foarte mare acuratețe, iar pacienții noștri apreciază acest lucru și le mulțumim pentru încrederea pe care ne-o acordă”, a declarat pentru CTnews, Iuliana Bara, director general al clinicii private „Medical Cermed”.
Pentru a afla mai multe despre care sunt cele mai frecvente avertizări pe care organismul ni le dă, despre importanța controalelor regulate și despre obiceiurile sănătoase care să ne ferească de apariția și agravarea problemelor ORL, am continuat discuția cu medicul specialist ORL din cadrul „Medical Cermed”, dr.Vlad Vâlcea.
„La copii, afecțiunea principală ține de partea de adenoidită cronică, implicit termenul de polipi, care de fapt se numesc vegetații adenoide. Sunt niște formațiuni limfatice care trăiesc în posteriorul foselor nazale și împiedică repirația corectă a copiilor. Aceștia prezintă respirație bucală, respiră foarte mult pe gură, au tendința să sforăie, să respire cu gura deschisă atât noaptea, cât și în timpul zilei. Mai sunt infecții de căi respiratorii superioare, recurente și frecvente, unele duc și la complicații de tip otite medii recurente, precum și nas înfundat, adică mucișori care apar frecvent la copii, mereu sunt copii care au muci încontinu. Dealtfel, prezența mucilor la copii este frecventă, deoarece ei au sistemul imunitar într-o dinamică continuă și răcesc foarte des”, a explicat interlocutorul nostru.
„La adulți, în mare parte, ne ocupăm de partea de boli infecțioase, otite externe, otite medii, respectiv în partea de cronic ar fi hipoacuziile, pierderile de auz, care pot fi întâlnite de la o categorie de vârstă încolo, dar și mai devreme, în funcție de expunerea profesională la zgomote puternice sau mediu profesional zgomotos. Totodată, vorbim și despre patologie de tip palecologic, adică rinite cronice, polipoze nazale și alte afecțiuni similare în această sferă, faringite cronice, amigdalite cronice”, a continuat dr.Vlad Vâlcea.
Clinica privată „Medical Cermed” vine cu o experiență de peste 20 de ani pe piața serviciilor medicale de înaltă calitate și beneficiază, pe lângă un personal medical înalt calificat în 34 de specializări, de aparatură de ultimă generație, ceea ce asigură obținerea unor diagnostice precise și rapide.
„La partea de diagnostic, ne ajută foarte mult endoscopia, care ne ajută să vedem, mult mai precis și mai de aproape, mult mai clar, cavitățile pe care trebuie să le explorăm în sfera ORL. Rezoluția endoscoapelor a crescut foarte mult pe parcursul anilor, ceea ce ne permite un diagnostic cât se poate de clar și precis, plus filmări și poze, în cazul în care trebuie să colaborăm cu medici de la alte specialități sau de aceiași specialitate, dar supraspecializați pe zona pe care dorim să țintim procedurile terapeutice.
Practic, endoscopul ne ajută să vedem în cavitatea nazală în posterior, cât mai mult, lucru ce era imposibil în urmă cu ceva ani, când vedeam doar o porțiune. Deasemenea, ne ajută în otoscopie să ne apropiem foarte mult de timpan și să explorăm mult mai bine, iar cea mai utilă parte este în laringoscopie. În trecut, la laringoscopia indirectă, care presupunea o oglindă ușor încălzită care era introdusă în cavitatea bucală a pacientului și ne ajuta să ne uităm în laringe, să vedem corzile vocale și era o procedură foarte dificilă și nu puteam avea o imagine clară. Acum, avem fibroscopia flexibilă prin care ne putem apropia fix de corzile vocale și vedem totul, foarte detaliat”, a punctat dr.Vlad Vâlcea.
Evident, lucru valabil pentru orice aspect ce privește sănătatea, prevenția este foarte importantă și în ceea ce privește afecțiunile ORL, iar prezentarea la medic încă de la apariția primelor simptome ajută la preîntâmpinarea apariției ulterioare a unor probleme grave, unele chiar ireversibile.
„În sfera aceasta, există o tendință, mai ales la persoanele care sunt fumătoare, să ignore o răgușeală care este persistentă în timp, disfonie, cum îi spunem în termeni medicali. Dacă pacientul se cunoaște fumător și se simte vinovat de treaba asta, ignoră răgușeala și zice, OK, sunt fumător, nu este o problemă. Însă, în timp, ea poate evolua și se poate dezvolta în tumoră laringiană, care implică ori o coardă vocală, ori ambele corzi vocale, ori întregul aparat laringian.
Aici, complicațiile sunt destul de dure pe termen lung, iar tratamentul este destul de dificil și adesea, în stadii avansate, poate să fie chiar greu de tolerat, pentru că implică traheotomie, implică să respire sub formațiunea tumorală, pentru că pe deasupra nu mai are spațiu. Există fumători care ignoră treaba asta, simt că au răgușeala aia și merg cu ea mai departe și speră să nu fie o problemă. Există și un tip de laringită cronică, care se numește laringită de tip Reinke, pseudomixomatoasă, care implică un edem.
El este benign, este operabil, tratabil foarte ușor, dar se poate complica în cazul în care îl abandonăm și îl tratăm târziu în evoluție. Dar, și aici, pacienții se obișnuiesc cu răgușeala respectivă, pentru că ea evoluează până la un punct, după care ei se obișnuiesc cu felul în care sună vocea lor și ignoră, deși corzile vocale sunt destul de hipertrofiate”, explică medicul specialist.
O problemă ce se poate dovedi foarte gravă, dar care poate fi tratată cu bune rezultate dacă pacientul se prezintă imediat la medicul specialist, este atunci când apare o pierdere bruscă de auz. De multe ori, cei afectați cred că este doar un dop de ceară, amână vizita la medic, iar pierderea de auz devine permanentă.
„Aud înfundat, aud ecoul vocii în ureche, poate nu o să fie o așa de mare problemă, iar dacă își aud ecoul vocii în ureche este un semn bun, pentru că atunci chiar este dop sau otită seroasă sau disfuncții tubare. Însă, în cazul în care pierderea de auz este semnificativă și ei ignoră pentru că se gândesc că este ceva banal, atunci putem vorbi despre o surzitate brusc instalată, care este o urgență medicală.
Pierderea de auz este recuperabilă parțial sau chiar complet, în cazul în care tratamentul este instituit la 24-48 de ore din momentul în care a apărut, o fereastră destul de scurtă, mai ales pentru persoanele care trăiesc în zone rurale. Ei amână și când ajung la medic, chiar dacă tratamentul este simplu, cu perfuzii cu cortizon, complex de B-uri și vasodilatatoare periferice, este puțin prea târziu”, atrage atenția dr.Vlad Vâlcea.
Un alt avantaj important pentru pacienții care apelează la serviciile medicale de la ”Medical Cermed” îl reprezintă accesul integrat la servicii medicale din multiple specializări. Astfel, când un pacient se adresează medicului ORL și, în urma consultației, se constată necesitatea evaluării de către un alt specialist, cum ar fi un alergolog sau un neurolog, totul se poate rezolva în cadrul „Medical Cermed”, fără deplasări inutile și timpi de așteptare prelungiți, oferind pacientului un parcurs medical coerent și bine coordonat.
„Eu consider ORL-ul o specialitate deosebită, pentru că se intersectează cu multe alte specialități și, ca în multe alte specialități, nu reușim să rezolvăm problemele singuri, mai toate specialitățile sunt interconectate, însă ORL-ul în mod deosebit. Noi avem nevoie de colaborare cu neurologia, cu neurochirurgia, cu chirurgia maxilo-facială, cu stomatologia, cu alergologia, cu bolile infecțioase, inclusiv cu gastroenterologia și, în anumite situații, cu pneumologia. Sunt foarte multe specialități care au impact și de cele mai multe ori apelăm la colegi, del mai des cu neorologia și alergologia, în zona de tinitus, respectiv vertijuri, iar cu alergologia deoarece eu sesizez rinitele alergice, dar tratamentul s-ar putea să fie incomplet în zona de ORL”, concluzionează dr.Vlad Vâlcea.
Trebuie menționat că „Medical Cermed” are încheiat un contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, oferind, astfel, accesul pacienților la consultații gratuite.
„Pacienții beneficiază de consultații gratuite, de investigații gratuite, pe care noi le facem cu aparatură superperformantă”, a mai spus Iuliana Bara, director general al clinicii private „Medical Cermed”.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment