La Murfatlar se construiește una dintre cele mai moderne și eficiente energetic creșe din Dobrogea și din România. Clădirea va fi gata de dat în folosință la toamnă și va putea primi, simultan, în jur de 40 de copii. Fiind vorba de un imobil „verde”, cu un potențial de poluare aproape de zero, proiectul se înscrie pe traiectoria de model european adoptată de orașul Murfatlar pe mai multe domenii. Pentru amenajarea clădirii de utilitate publică se va cheltui o sumă cu adevărat impresionantă, din bani europeni, dar care, fără îndoială, se justifică, este de părere primarul Gheorghe Cojocaru.
„Este prima creșă pe care reușim s-o construim, de la zero, în Murfatlar, după mulți ani în care ne-am chinuit să găsim surse de finanțare pentru astfel de lucrări. Aici se investesc două milioane de euro, în această creșă, dar cu tot cu dotări și cu instalații, pentru că este și spectaculoasă această creșă. Este o clădire de tip «nZEB», cu consum de energie convențională aproape de zero”, dezvăluie edilul liberal.
Cu tot cu creșa de la Murfatlar, în Dobrogea există doar trei instituții de îngrijire a preșcolarilor construite pe tiparul near-Zero Energy Building (nZEB). La nivel național, aceste creșe sunt finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar la startul proiectului, în 2022, Ministerul Dezvoltării aprobase finanțarea a 110 astfel de imobile în toată țara.
O astfel de creșă poate acomoda până la 70 de copii, în grupe restrânse, de câte cel mult 10. Creșa aflată în construcție la Murfatlar va putea primi în jur de 40 de copii, grupați câte 9, conform standardului modern european, în materie de îngrijire și educație timpurie.
Construcția creșelor nZEB necesită investiții importante, deoarece sunt dotate, la interior, cu săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spații administrative și, desigur, un loc de joacă amplu și spațios, în aer liber.
Așa cum a specificat și primarul Gheorghe Cojocaru, creșele de acest tip sunt prevăzute cu panouri solare, pentru pentru asigurarea necesarului de energie și aăa caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii este temeinic izolată termic, cu uși ș ferestre de înaltă calitate, după cum reiese dintr-un material publicat pe site-ul oficial al Ministerului Dezvoltării. Obiectivul acestor creșe este de a reduce, pe termen lung, impactul fenomenului de efect de seră, fiind dotate cu sisteme inteligente, digitalizate de gestionare a resurselor. Acest fapt determină și diminuarea presiunii asupra bugetului local, prin costurile de întreținere foarte mici.
„Cea mai mare provocare pe care am întâlnit-o până acum, în acest proiect, a fost realizarea structurii de rezistență, partea de stâlpi din beton și placa fundației. În momentul de față suntem în stadiul armării și cofrării structurii de rezistență peste parter. Cu siguranță vom finaliza acest stadiu până de sărbători, mai ales că, deocamdată, ne ajută și vremea”, a declarat, la rândul său, managerul de proiect pentru creșa din Murfatlar, Aurel Fudulu.
Primarul Gheorghe Cojocaru are însă de gând să dubleze, în curând, valoarea investiției în educația copiilor din localitatea pe care a fost ales să o conducă. Alături de prima creșă „verde”, pe model actual european, vor mai funcționa, la Murfatlar și o grădiniță cu program prelungit, pentru care Primăria a depus deja documentația de finanțare, dar și un after-school, al cărui proiect este, de asemenea, depus și se află în etapa de evaluare pentru acordarea banilor necesari construcției.
Potrivit primarului Gheorghe Cojocaru, fiecare dintre aceste două proiecte va ajunge să coste în jurul a câte un milion de euro, bani pe care administrația publică locală are speranța să îi acceseze integral din fonduri europene nerambursabile.
După ce a așteptat aproape trei ani să poată pune piatra de temelie a creșei realizate după unul dintre cele mai spectaculoase proiecte adaptate vreodată în țara noastră, primarul Gheorghe Cojocaru își dorește doar ca parcursul european al României să rămână constant, iar fondurile europene să poată fi accesate, în continuare, pentru modernizarea condițiilor de trai ale tuturor categoriilor de populație.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment