Comuna Mihail Kogălniceanu primește finanțare de aproape 4 milioane de lei pentru un sistem modern de gestionare a gunoiului de grajd

Primăria Mihail Kogălniceanu. FOTO Primăria Mihail Kogălniceanu

Este oficial! Comuna Mihail Kogălniceanu va avea un sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd. Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a înștiințat administrația publică locală că proiectul depus pentru obținea unei finanțări nerambursabile de 3.927.967,70 lei a fost aprobat.

Amenajarea platformei pentru colectarea gunoiului de grajd este unul dintre proiectele prioritare cu care primarul Ancuța Belu și-a început noul mandat.

„Suntem extrem de bucuroși să anunțăm că am obținut finanțarea de aproape patru milioane de lei din partea Ministerului Mediului pentru proiectul privind sistemul integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd. Prin această inițiativă, ne reafirmăm angajamentul față de implementarea unor soluții durabile pentru gestionarea deșeurilor agricole. Este un pas important atât pentru protecția mediului, cât și pentru sprijinirea fermierilor din comunitatea noastră. Vom continua să ne implicăm activ în proiecte care contribuie la dezvoltarea comunei și la bunăstarea locuitorilor noștri”, a declarat primarul Ancuța Belu.

Proiectul, accesat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prevedere construirea unei platforme comunale moderne, dotate cu două foraje pentru monitorizare. De asemenea, pentru a preveni infiltrarea lichidelor reziduale în sol prin structurile din beton, în plan a fost prevăzută aplicarea unei soluții tehnice inovatoare, bazate pe utilizarea unei hidroizolații din două straturi pentru suprafața destinată depozitării gunoiului de grajd și a fracției lichide.

Primăria are de gând să planteze copaci de jur împrejurul platformei comunale, fapt care contribuie atât la îmbunătățirea aspectului estetic al perimetrului, dar și la menținerea unei bune calități a aerului.

Acest sistem de colectare și valorificare a gunoiului de grajd este deosebit de util crescătorilor de animale, motiv pentru care, în proiect este prevăzută și construirea unor platforme individuale. Din banii alocați prin PNRR și aceste platforme individuale vor beneficia de aceeași soluție tehnică menită să prevină contaminarea solului și pânzei freatice cu substanțe nedorite.

Amenajarea de platforme comunale pentru colectarea și valorificarea deșeurilor biodegradabile provenite de la animale reprezintă o soluție concretă pentru o problemă frecvent întâlnită în zonele rurale: gestionarea inadecvată a gunoiului de grajd, care poate duce la poluarea solului, a apei și a aerului. Prin crearea unor spații special amenajate și dotate cu tehnologii moderne, crescătorilor de animale li se facilitează accesul la un sistem sigur și eficient pentru depozitarea și valorificarea deșeurilor. În plus, prin reducerea riscurilor de contaminare a mediului, aceste platforme contribuie direct la protejarea sănătății publice și la îmbunătățirea calității vieții în comunitate, după cum prevăd normele europene.

 

 

 

 

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*