Primăria Mihail Kogălniceanu primește finanțare pentru amenajarea unui parc fotovoltaic care îi va facilita independența energetică

Primăria Mihail Kogălniceanu. FOTO Primăria Mihail Kogălniceanu

Primăria comunei Mihail Kogălniceanu anunță că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat finanțarea proiectului de construire a unui parc fotovoltaic. Practic, inițiativa prietenoasă cu mediul urmărește producerea de energie regenerabilă, care va fi utilizată pentru autoconsumul primăriei, școlilor, grădinițelor, a altor clădiri publice, dar și alimentarea iluminatului stradal.

Proiectul reprezintă un pas important spre creșterea independenței energetice a localității, contribuind astfel la reducerea semnificativă a cheltuielilor din bugetul local. Prin utilizarea energiei verzi, comuna face un pas decisiv pentru protejarea mediului înconjurător și pentru reducerea emisiilor de carbon.

După semnarea contractului de finanțare, panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe un teren neproductiv de aproximativ 11.615 metri pătrați, situat în extravilanul localității. Din această suprafață, aproximativ 6.000 de metri pătrați vor fi utilizați pentru instalarea unei centrale cu o capacitate de 399,30 kW. Centrala va fi echipată cu 726 de panouri fotovoltaice monocristaline bifaciale, care se remarcă prin eficiența ridicată și capacitatea de a capta energia solară pe ambele fețe. Această caracteristică permite o producție mai mare de energie, inclusiv prin utilizarea luminii reflectate de sol sau de alte suprafețe din jur. Panourile vor fi montate pe structuri metalice rezistente și conectate la rețeaua electrică printr-un post de transformare de 630 kVA.

„Realizarea acestui proiect prietenos cu mediul reprezintă o investiție deosebit de importantă pentru localitatea Mihail Kogălniceanu, care ne va ajuta, în primul rând, să eficientizăm cheltuielile suportate de la bugetul local. Impactul și beneficiile sunt însă mai multe, atât de ordin economic, prin crearea de locuri de muncă, dar și ecologic. Cu pasul pe care îl facem pentru trecerea la energie verde demonstrăm că ne-am asumat angajamentul față de protejarea mediului și de dezvoltare a infrastructurii într-o manieră sustenabilă”, a declarat primarul Ancuța Belu.

Proiectul prevede, de asemenea, dotarea parcului cu sisteme moderne de control și măsurare, iluminat perimetral, supraveghere video pentru securitate și acces ușor pentru vehicule. Întregul perimetru al terenului va fi împrejmuit cu un gard metalic sprijinit pe stâlpi din beton, asigurând astfel o protecție sporită.

Spațiile de umbrire dintre panouri se vor însămânța cu iarbă, fiind transformate în zone de pășune sau fânețe.

Energia electrică produsă de centrala verde va intra în fluxul rețelei naționale de distribuție din zonă și va optimiza consumul energetic al întregii localități. În plus, prin implementarea acestui proiect, primarul Ancuța Belu speră ca Mihail Kogălniceanu să devină un exemplu pentru localitățile învecinate în materie de uz al energiei regenerabile. Un alt atu vizat, odată cu investițiile făcute în infrastructura verde, este cel al dezvoltării economice și sociale a comunei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*