FOTO VIDEO Boala arterială periferică are soluții. Sănătatea și mobilitatea pot fi recâștigate cu tehnica de ultimă generație a medicilor de la Ovidius Clinical Hospital

Dr. Roberto Haret. FOTO Adrian Boioglu

Boala arterială periferică este o afecțiune gravă care restricționează circulația sângelui în membre, provoacă dureri intense, infecții și poate duce chiar la amputație, dacă nu este tratată la timp. La Ovidius Clinical Hospital (OCH) din Constanța, o echipa medicală atent selecționată oferă, de mai bine de un an și jumătate, tratamente inovative pentru această afecțiune, utilizând echipamente de ultimă generație și tehnici minim invazive, menite să redea pacienților speranța unei vieți active și sănătoase.

Înțelegerea bolii arteriale periferice: simptome și riscuri asociate

Dr. Roberto Haret, medic primar cardiolog, este unul dintre specialiștii care vindecă cele mai complexe cazuri de pacienți afectați de boala arterială periferică. Acesta explică modul în care boala apare, care sunt semnele pe care pacienții trebuie să le ia în serios și ce riscuri apar dacă pacientul nu ajunge la medic în timp util. Practic, boala arterială periferică apare atunci când arterele care asigură circulația sângelui în membre se îngustează din cauza depunerilor de plăci de aterom. Această îngustare reduce semnificativ fluxul sanguin și poate provoca ischemie, acea afecțiune care privează țesuturile de oxigen.

„În momentul în care îngustarea depășește 70%, apare ischemia critică, iar țesuturile respective suferă”, explică dr. Haret.

La început, simptomele pot fi subtile – durere la nivelul gambelor la mersul pe distanțe lungi – dar, pe măsură ce boala avansează, durerea poate apărea la distanțe tot mai mici, ajungând chiar să fie prezentă în repaus.

Printre factorii majori de risc care generează boala arterială periferică se numără fumatul și diabetul. Fumătorii au o predispoziție mai mare pentru formarea plăcilor de aterom, iar pacienții cu diabet sunt extrem de vulnerabili, având și alte complicații asociate. Dr. Roberto Haret subliniază importanța autoexaminării zilnice pentru acești pacienți.

„Mulți își pierd sensibilitatea la nivelul picioarelor și pot ajunge să nu simtă nimic. Este foarte important ca, zilnic, să își examineze picioarele pentru a observa dacă apar fisuri pe piele”, atrage atenția specialistul.

Studiu de caz: Un pacient cu risc de amputație, salvat la timp

Cardiologul Roberto Haret a ales să ilustreze efectele intervenției făcute la timp oferind detaliile unui caz complex care și-a găsit rezolvarea la Ovidius Clinical Hospital. Un pacient tânăr, fumător, care acuza din ce în ce mai des dureri severe ale gambelor în timpul mersului a ajuns la spital  într-un stadiu relativ avansat, dar nu ireversibil.

„A ajuns într-un moment fericit pentru el, când încă nu apăruseră leziuni trofice la nivelul picioarelor. Inițial, a efectuat un angio CT coronarian, ulterior a ajuns în laboratorul nostru unde a făcut o arteriografie periferică. În urma efectuării angiografiei am depistat o închidere totală a vasului de la nivelul genunchiului de la piciorul drept, iar la piciorul stâng am descoperit un alt vas închis, undeva la jumătatea coapsei,” explică medicul primar cardiolog.

Dacă pacientul ar mai fi amânat însă prezentarea la medic, într-un an sau doi, afecțiunea sa putea să evolueze cât se poate de nefavorabil, până la riscul de amputație a membrelor afectate. Intervenția promptă a făcut diferența în acest caz.  Medicii au procedat la deschiderea vasului ocluzionat de la piciorul drept, ceea ce a eliminat durerea și a permis pacientului să meargă fără disconfort. O săptămână mai târziu, aceeași procedură a fost efectuată și la piciorul stâng, unde, din nou, rezultatele au fost excelente. În plus, recuperarea după intervențiile minim invazive practicate la Ovidius Clinical Hospital este rapidă. A doua zi pacientul poate fi externat și își poate relua activitățile cotidiene.

Avantajul tratamentelor inovative și tehnologiei de ultimă oră

Un ajutor substanțial pentru experiența și priceperea medicilor cardiologi de la OCH este angiograful performant, utilizat atât pentru procedurile coronariene, precum și pentru cele periferice. Această tehnologie modernă permite echipei medicale să abordeze chiar și cazurile extrem de complicate. Specialiștii au la îndemână și alte instrumente de înaltă gamă, unice pentru Constanța, care ajută constant la salvarea de vieți.

„Putem folosi inclusiv tehnica de aterectomie rotațională și aspirativă în cazul pacienților cu leziuni extrem de calcificate ale arterelor”, declară medicul.

Aterectomia presupune utilizarea unui burghiu special cu cinci lame, care se poate atinge o viteză de 70.000 de rotații pe minut și care realizează un tunel prin arteră, redeschizând canalul prin care circulă sângele.

În cazurile critice, precum ischemia arterială acută, unde blocajul este cauzat de un cheag de sânge, echipa de la OCH are posibilitatea de a interveni rapid pentru a restabili circulația.

„În loc să amputăm un picior sub genunchi sau de la coapsă, deschizând vasele sub nivelul genunchiului, putem limita zona de amputație doar la jumătate din talpa piciorului, oferind un câștig semnificativ pacientului”,  atrage atenția dr. Roberto Haret.

De asemenea, la OCH se utilizează angioplastia cu baloane active farmacologic, despre care specialiștii spun că sunt de preferat stenturilor.

„Aceste baloane conțin o substanță activă care previne restenozarea, reducând riscul de reapariție a blocajelor,” explică medicul.

Grijă constantă pentru pacienți

Medicul primar cardiolog Roberto Haret subliniază, de asemenea, importanța monitorizării și a îngrijirii continue a pacientului după ce are loc intervenția. În funcție de patologia fiecei persoane, riscul de recidivă al bolii arteriale periferice, în următorii ani, există, motiv pentru care pacienții trebuie să rămână vigilenți și să revină la control la primul semn de durere severă sau dacă observă leziuni pe picioare.

„În momentul în care pacientul simte reapariția oricărui simptom, este esențial să se prezinte din nou la medicul specialist pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura un tratament prompt”, avertizează specialistul din cadrul OCH.

Echipa contează

Laboratorul de angiografie de la OCH, înființat relativ recent, funcționează cu o echipă dedicată și experimentată, care oferă siguranță și sprijin pacienților.

„Colectivul pe care l-am întâlnit aici este extrem de matur, profesionist și este o plăcere să lucrez alături de ei, să mă simt și eu în siguranță și pacienții,” mărturisește dr. Roberto Haret.

Deși constituie un diagnostic sever și pe bună dreptate îngrijorător, boala arterială periferică nu este o afecțiune fără speranță. Ovidius Clinical Hospital din Constanța a adus tratamentele moderne și tehnicile minim invazile mai aproape de pacienții din România. În doar un an și jumătate, echipa de cardiologi de la spitalul privat din Constanța a strâns un portofoliu impresionant de rezultate excepționale, reușind de fiecare dată să redea pacienților sănătatea și mobilitatea.

Simptomele bolii arteriale periferice nu trebuie ignorate, iar persoanele aflate la risc trebuie să facă tot posibilul pentru a ajunge să consulte un specialist, deoarece, de multe ori, simpla discuție cu medicul poate fi primul pas pentru salvarea unei vieți și la prevenirea dramei unei întregi familii.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*