Primăria comunei Saligny anunță finalizarea lucrărilor la Grădinița cu Program Normal Saligny. Imobilul a fost supus unui amplu proces de reabilitare, menit să-i crească eficiența energetică și să îi dea șansa unei reamenajări moderne. Proiectul, a cărui valoare totală inițială fusese estimată la 1.568.398,56 de lei, a început, pe hârtie, în martie 2023 și avea termen de finalizare în martie 2026. Șantierul a debutat în vara aceluiași an, iar constructorul care a câștigat licitația s-a mișcat suficient de rapid încât, acum, administrația publică locală așteaptă să poată face recepția imobilului complet renovat și redat scopului său inițial.
Viceprimarul comunei, Nicolae Țeleneanu, a declarat, pentru CTnews, că recepția va fi realizată odată ce principalul finanțator al proiectului, Administrația Fondului pentru Mediu, va vira suma necesară pentru plata ultimei facturi către firma care s-a ocupat de reabilitarea termică a grădiniței.
„Proiectul acesta de eficientizare energetică a clădirii s-a ocupat de tot ce era nevoie pentru modernizare: s-a izolat clădirea, s-a montat pompă de căldură, centrală termică pe peleți, panouri fotovolatice. Practic, acum avem o grădiniță verde”, afirmă viceprimarul.
În plus, Primăria comunei Saligny s-a preocupat și să acceseze un proiect în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care să doteze grădinița cu mobilier nou. Astfel, preșcolarii își desfășoară deja activitățile educative obișnuite în spațiul nou amenajat, unde se bucură de bănci și dulapuri noi-nouțe, adaptate pentru prichindei, table interactive, calculatoare, dar și de toalete refăcute de la zero, cu instalații sanitare moderne.
La rândul său, primarul Ion Beiu spune că a prevăzut de mai mult timp nevoia de renovare a grădiniței de pe str. Școlii, nr. 36A, iar planul de accesare de fonduri europene pentru lucruri a reprezentat o prioritate pe agenda sa.
„Avem circa 50 de copii înscriși acum la Grădinița cu Program Normal Saligny. În 2023 am trecut proiectul prin Consiliul Local, am primit vot favorabil și am trecut la treabă. Inițial, ni s-a acordat un buget nerambursabil cam de un milion și jumătate de lei, ulterior s-au mai făcut rectificări și bineînțeles că a fost nevoie și de o cofinanțare, pe care am suportat-o din bugetul local. În jur de un an a durat întreaga implementare a proiectului și ne pare bine că l-am putut duce la îndeplinire așa cum ne-am propus. Și noi ne bucurăm și copiii și părinții, este normal”, mărturisește primarul comunei Saligny.
Investiția în eficientizarea termică a grădiniței contribuie simultan la îmbunătățirea confortului și condițiilor de educație pentru copiii din comună, precum și la reducerea semnificativă a costurilor de întreținere a spațiului. Panourile fotovoltaice asigură mare parte din necesarul de curent electric, spun autoritățile. În plus, schimbarea tâmplăriei interioare și exterioare, precum și montarea de soluții de climatizare mult mai optime pentru necesitățile unui astfel de imobil cu destinație publică degrevează bugetul local de cheltuielile excesive cu combustibilul.
Be the first to comment