FOTO VIDEO Când solidaritatea întâlnește speranța, un om își recapătă viața. Intervenție salvatoare la Ovidius Clinical Hospital pentru un pacient cu obezitate morbidă

Intervenție salvatoare la Ovidius Clinical Hospital pentru un pacient cu obezitate morbidă. FOTO Adrian Boioglu

O intervenție medicală atipică a avut loc, la mijlocul lunii octombrie, la secția de chirurgie a Ovidius Clinical Hospital din Constanța. Un pacient căruia propria greutate începuse să îi pună viața în pericol a fost supus unui operații laparoscopice de gastric sleeve. Situația este cu atât mai particulară prin prisma faptului că este vorba despre un caz în care o comunitate locală a sărit în ajutorul unui seamăn pentru a-i deconta costul intervenției chirurgicale.

Asist. univ. dr. Gabriel Serac este medic primar chirurgie generală în cadrul Ovidius Clinical Hospital și se ocupă de monitorizarea pacientului deja de câțiva ani, oferindu-i consiliere și fiindu-i alături până în acest moment în care intervenția chirurgicală a putut fi efectuată.

„Este, într-adevăr, o situație specială, un pacient tânăr, de 43 de ani, care a ajuns la o greutate de 254 de kilograme. Se luptă cu această greutate de mai mult timp. Este un pacient pe care l-am cunoscut în urmă cu doi, trei ani. A tot tatonat ideea de a face o intervenție bariatrică, deoarece a înțeles că îi este pusă în pericol viața. A acumulat, între timp, și comorbidități, se deplasează foarte greu, cu oboseală marcată la efort minim și cu un sindrom de apnee sever. Este în pragul diabetului, glicemiile bazale sunt crescute, încă nu are diabet. S-a lovit de imposibilitatea de a face această intervenție chirurgicală, deoarece nu este o intervenție suportată de sistemul de asigurări medicale de stat și atunci este o intervenție care se face doar în sistem privat. Comunitatea s-a implicat și a hotărât să îl ajute, deoarece starea lui de sănătate se degrada pe zi ce trece”, spune dr. Gabriel Serac.

Cristian Constantin este din comuna Poarta Albă și are un băiețel care a trecut clasa a II-a. Cristian se prezintă ca un tânăr plin de viață, optimist, iar condiția sa, aceea de pacient diagnosticat cu superobezitate morbidă, i-a impresionat pe oamenii din comunitatea în care trăiește. Consătenii săi știau că bărbatul, deși își dorește, nu poate susține financiar intervenția chirurgicală care să îi redea șansa la o viață normală. Atunci s-a ivit soluția salvatoare.

„Eu avusesem o consultație cu domnul dr. Serac, în urma unui seminar la care am participat, mă și documentasem despre operație, am fost de acord că trebuie să o fac, dar totul până când am aflat prețul. Nu am posibilitatea să îmi permit un asemenea cost. Toate acestea i le-am spus doamnei Luminița, de la coafor, din Poarta Albă și dânsa s-a hotărât să încerce să mă ajute. A luat legătura și cu preotul din Poarta Albă și așa au început să strângă bani”, mărturisește Cristian.

Ajutorul nesperat din partea comunității a venit într-un moment în care bărbatul de 43 de ani era pe punctul să se resemneze, din cauza lipsei posibilităților materiale. Cel mai mult însă Cristian și-a dorit să poată face operația de dragul fiului său.

„Trebuia să îl duc în fiecare dimineață la școală. Mă trezeam dimineața și, din cauza apneei, până se îmbrăca el să meargă la școală, eu mai adormeam o dată și mi-era foarte greu. Mi-era și foarte greu să merg. Efectiv nu mai ieșeam din casă. Mă mutam de pe un scaun pe altul, dintr-un pat în altul, pentru că mă dureau foarte tare picioarele, eu având și trei operații de hernie de disc, dar și probleme cu coloana”, mai spune pacientul medicului Gabriel Serac.

După o astfel de intervenție chirurgicală, speranța de viață pentru un pacient cu particularitățile lui Cristian revine la normal după ce ajunge la greutatea ideală, spune medicul. Din acel punct, pacientul care, în trecut, s-a confruntat cu obezitatea, poate avea o calitate a vieții similară celor de vârsta lui care nu au suferit de aceleași afecțiuni amplificate de excesul de greutate.

De menționat este faptul că procedura de gastric sleeve implică și o disciplină pe care pacientul trebuie să și-o asume atât înainte de intervenția chirurgicală, dar mai ales după operație. În acest sens, medicul chirurg Gabriel Serac are o serie de sfaturi pentru cei care iau în calcul acest tip de intervenție:

„Disciplina vine prin alimentație redusă și, în prima perioadă de timp, adaptată modului de alimentație special al acestor pacienți. Se trece treptat, se crește consistența alimentelor treptat. Se începe cu o alimentație lichidă, semilichidă, pasată și abia după se trece la alimentație solidă”, explică specialistul.

După ce a fost sigur că poate conta pe sprijinul financiar al comunității, Cristian Constantin și-a dedicat motivația disciplinei solicitate de medici înaintea operației.

„Primul pas cred că l-am făcut. La prima cântărire, acum două luni, aveam 254 de kg, iar aseară aveam 237 de kg. Am ținut dietă, fără pâine, fără sucuri, fără prăjeli și continuăm”, declară, optimist, Cristian.

Una dintre provocările pe care o astfel de intervenție chirurgicală o ridică este însăși greutatea excesivă a pacientului. Grăsimea acumulată în cavitatea abdominală limitează foarte mult spațiul în care chirurgul se poate desfășura.

„În intervențiile laparoscopice ne confruntăm și cu rezistența peretelui abdominal”, mărturisește medicul.

Premergător intervenției de gastric sleeve, pacientul, Cristian Constantin, a trebuit să își reducă apneea din timpul somnului, iar pentru asta pneumologul i-a oferit un aparat special calibrat care să îi regleze ritmul respirator. Practic, bărbatul a fost nevoit să doarmă purtând o mască de oxigen care să îi preîntâmpine dificultățile de respirație de pe timpul nopții.

Efortul și voința de a trece prin tot procesul care înconjoară intervenția bariatrică în sine sunt motivante, iar primele rezultate încep să devină vizibile încă din prima lună de după operație. Pacientul poate pierde până la 25% din excesul ponderal, dacă respectă disciplina recomandată de echipa medicală.

„Dacă vorbim de un pacient care are un exces de 150, 160 de kilograme, aș putea să spun că, în prima lună, va pierde 35, 40 de kilograme. Și cred că, la un an de zile, dacă respectă recomandările, va ajunge la greutatea ideală”, declară chirurgul Gabriel Serac.   

Procedurile de micșoare a stomacului sunt adevăratele șanse la viață ale unor pacienți care se confruntă cu superobezitatea morbidă. Asta și pentru că, explică medicul Gabriel Serac, majoritatea se află în categoria riscurilor iminente de accidente vasculare ischemice, hemoragice, puse adesea pe seama hipertensiunii arteriale. Drastic vorbind, speranța de viață a unui om care suferă de obezitate morbidă se oprește, de cele mai multe ori, în jurul vârstei de 50 de ani.

Pacienții care suferă de obezitate morbidă reprezintă o categorie aparte, delicată chiar, atât pentru medici, cât și pentru unitățile sanitare în sine. Pentru a supune un astfel de pacient unei intervenții chirurgicale este nevoie de condiții și echipamente speciale, la fel ca de aportul unei întregi echipe cu o coordonare impecabilă.

„Este nevoie, în primul rând, de mese de operație. Masa de operație nu este făcută pentru a susține o astfel de greutate. Este nevoie de o masă specială, de instrumente lungi pentru chirurgia bariatrică și, bineînțeles, de suportul anesteziștilor, de saloane speciale”, enumeră chirurgul.

Din fericire pentru Cristian Constantin, ca și pentru alții aflați în situația lui, Ovidius Clinical Hospital din Constanța este o unitate medicală de top, care dispune de echipamente dintre cele mai moderne, adaptate nevoilor pacienților și medicilor. Echipa de cadre medicale, de asemenea, este atent selecționată și compusă din doctori și asistenți medicali cu experiență, dar și cu calități profesionale deosebite. În plus, spitalul privat din Constanța și-a făcut un renume din faptul că dispune de aproape toate tipurile de servicii medicale necesare unui întreg proces de diagnosticare, tratare și recuperare a unui pacient, pentru o gamă din ce în ce mai extinsă de afecțiuni.

Cristian Constantin a fost supus intervenției chirurgicale laparoscopice, soluție despre care medicul său spune că este cea mai eficientă în astfel de cazuri. Pentru alți pacienți care riscă să ajungă pe masa de operație pentru obezi, dr. Gabriel Serac recomandă să ia atitudine din timp față de condiția care le acaparează organismul și să se adreseze medicilor specialiști și nutriționiștilor, iar împreună să găsească o soluție timpurie de revers a creșterii excesive în greutate. Celor care deja consideră că au pierdut lupta cu kilogramele, specialistul le recomandă dă ia serios în considerare chirurgia bariatrică, datorită procedurii sigure și efectelor reale.

Pacientul în vârstă de 43 de ani crede cu toată forța în șansa care i s-a dat. Speră să i se înjumătățească numărul de kilograme cât mai curând. Primul lucru pe care spune că îl va face când își va recăpăta forma fizică optimă, va fi să își caute un loc de muncă pentru a-și putea susține familia.

Celor care l-au ajutat să facă pasul decisiv pentru a-și recăpăta calitatea vieții, cetățenii cu suflet bun din Poarta Albă, Cristian Constantin afirmă că le va fi pe veci recunoscător:

„Le mulțumesc foarte mult. Nu am cuvinte să spun cât am fost de impresionat de gestul lor, pentru că nu mă așteptam ca ei să strângă banii respectivi ca eu să mă pot opera”.

Înainte de internarea sa la Ovidius Clinical Hospital pentru intervenția de micșorare a stomacului, Cristian i-a explicat fiului său ce urmează să i se întâmple, iar băiețelul i-a transmis că se va ruga pentru el și pentru succesul operației.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*