Comuna Cumpăna a fost animată de cea de-a XX-a ediție a Festivalului „Rodul Pământului – Zilele Recoltei”. Organizată de Primărie și Consiliul Local, această sărbătoare tradițională reunește locuitorii și vizitatorii într-o atmosferă autentică, dedicată celebrării recoltei de toamnă și promovării culturii și tradițiilor locale.
Festivalul a avut loic în Parcul de agrement din Cumpăna, lângă Sala de Sport „Elena Frîncu”, unde, timp de două zile, participanții au avut ocazia să exploreze abundența gastronomică și etnografică a Dobrogei.
Festivalul a debutat sâmbătă, 28 septembrie, la ora 11:00, cu o slujbă de binecuvântare oficiată de un sobor de nouă preoți locali. După momentul evlavios menit să arate recunoștință pentru rodul pământului, vizitatorii s-au putut bucura de varietatea de standuri cu legume și fructe proaspete, preparate gastronomice specifice dobrogene, dulcețuri și miere de albine, precum și produse de artizanat realizate de meșteșugari locali. Gospodinele din Cumpăna au pregătit bucate tradiționale, iar meșterii populari au prezentat obiecte autentice care reflectă tradițiile din Dobrogea.
„Este anul cel mai greu, din punct de vedere financiar, pe care noi l-am străbătut de-a lungul celor 20 de ediții. Nu ne plângem, pentru că noi vrem să punem în valoare pământul și roadele pământului, oamenii care muncesc acest pământ și care aduc pe mesele noastre pâine cea de toate zilele. Anul acesta însă este o încercare pe care și noi, dacă nu am fi avut comunitatea alături, dacă nu am fi avut sponsorii care vin și din afara comunei Cumpăna, cu siguranță nu ne-am fi putut prezenta la acest moment, așa cum a fost aprobat, prin Hotărâre de Consiliu Local, în perioada 28 – 29 septembrie”, a declarat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
Atmosfera caldă și prietenoasă, din care nu au lipsit atracțiile de agrement pentru copii, a atrans un public numeros format din localnici, dar și din vizitatori din alte localități, care au venit cu gândul de a cumpăra cele necesare pentru a completa cămara cu merinde pentru sezonul rece. Mulți dintre clienți au negustori cumpăneni cărora le sunt fideli de ani de zile și așteaptă Zilele Recoltei tocmai ca prilej pentru a a face provizii.
„Este o datorie a noastră, a administrației publice locale, de a nu ceda în fața greutăților și de a duce mai departe munca înaintașilor noștri. Pentru că ei, cu ani în urmă, au muncit pentru a păstra acest pământ, l-au cultivat, l-au făcut să devină mai mănos”, a mai completat Mariana Gâju.
Iar gospodarii cumpăneni au răspuns afirmativ invitației și au amenajat standurile cum au știut mai bine pentru a-și pune în valoare marfa obținută prin truda propriilor mâini și prin sudoarea propriilor frunți. Unul dintre expozanți a fost Samuel Gavrilă, un apicultor născut și crescut în comuna Cumpăna.
„Suntem prezenți la festival cu miere de albină, mai multe sortimente, cu preparate din miere, polen, propolis, fagure, căpăceală, tot ce este al stupului. Avem mierea de salcâm, de tei din partea Tulcei, de la Niculițel, avem o miere foarte bună din păpădie, păducel. Oamenii ne cunosc, vin foarte mulți din Constanța, pentru că ne găsesc în fiecare an”, afirmă apicultorul care a adus pentru a expune la târg, în mod inedit, și o parte dintr-un stup de albine.
Amploarea pe care Festivalul Rodului Pământului a căpătat-o în ultimii 20 de ani atrage negustori și meșteșugari din întreaga zonă de sud-est a țării. De exemplu, pentru a-și etala și vinde sortimentele inedite de miere de albine, precum mierea cu ghimbir și turmeric, Violeta Strugariu a venit de la Poarta Albă, însoțită de cei care trudesc aproape cot la cot cu albinele pentru produse originale și de calitate, familia sa.
„Am venit să prezentăm produsele noastre culese din florile Dobrogei. Avem miere de salcâm din pădurile Lipniței, avem miere de lavandă din comuna Castelu și nu în ultimul rând miere polifloră de la Poarta Albă. Îndemn pe toată lumea să consume sănătos și local, pentru că noi suntem cei care am rămas aici pentru ca construi frumos”, transmite Violeta Strugariu.
Nea Costel este buzoian și de 10 ani vine la sărbătoarea recoltei de la Cumpăna unde este deja cunoscut pentru usturoiul de calitate pe care îl cultivă. Cumpănenii îl cunosc și abia așteaptă luna septembrie pentru a-l reîntâlni și pentru a se aproviziona de la el cu funii de usturoi și ceapă.
Grătarele cu bunătăți din carne au fost nelipsite de la ediția aniversară de anul acesta a festivalului de la Cumpăna. Purcelul perpelit la rotisor a atras atenția, însă profit frumos au făcut și cumpănenii din familia Oprea. Bucătar șef al zilei a fost tânărul Maximilian.
„Avem 25 de metri de mâncare, avem scăriță de porc, ciolan de porc, afumături, mici, cârnați, ceafă de porc, pastramă de berbecuț tăiat de noi, frigărui de porc, frigărui de pui, bulz, lipii făcute în casă”, își laudă comerciantul marfa.
Un asemenea festin la botul calului merită stropit cu un vin de calitate. Vinăria Cumpăna a răspuns prezent și a amenajat un stand de unde oamenii au putut degusta vin de mai multe sortimente, dar și must proaspăt scurs din strugurii puși în teasc chiar sub ochii clienților.
„Avem un vin de anul trecut, dar anul acesta încă fierbe vinul, la sfârșitul lui octombrie o să prezentăm vinul de anul acesta. Anul acesta este unul foarte greu, strugurii s-au copt foarte devreme, iar noi ne rugăm să avem must și la sfârșitul lui octombrie”, mărturisește Liliana Simion reprezentanta vinăriei.
Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju a mai mărturisit că, prin restrângerea bugetului alocat festivalului a putut economisi pentru alcătuirea unui fond modest de premiere pentru cei pe care îi numește „ambasadorii comunei Cumpăna”: sportivii de la CS „Victoria” Cumpăna, pasionați și însetați de performanță, care continuă să completeze vitrinele cu trofee, la copii și juniori.
Premiați în cadrul ediției a XX-a a Festivalului Rodul Pământului sunt și gospodarii cei mai harnici, pe care funcționarii Primăriei i-au observat de-a lungul anului. Iar pentru că, simbolic vorbind, rod al pământului înseamnă și vlăstarele tinere ale comunității, sărbătoriți pe 28 și 29 septembrie vor fi și nou-născuții de la Cumpăna, precum și tinerii care au atins anul acesta vârsta majoratului.
Un motiv pentru care administrația publică locală de la Cumpăna a dorit să continue tradiția festivalului dedicat zilelor recoltei, chiar și în condiții austere, a fost acela de a oferi oamenilor un cadru plăcut pentru socializare, o șansă pentru a consolida și mai mult spiritul comunității.
Pe scena amenajată în incinta spațiului de festival au evoluat artiști locali și ansambluri de muzică și dansuri tradiționale dobrogene. Atât sâmbătă, cât și duminică, de la prânz până la asfințit pe scenă urcă ansamblurile de copii care iubesc folclorul, iar după lăsarea serii tinerii se pot bucura de discotecă în aer liber, unde un DJ se ocupă să anime sărbătoarea cu muzică pe gustul actualei generații.
Be the first to comment