Compania IULIUS transformă foste zone industriale în hub-uri urbane sustenabile și dinamice. Următoarea destinație: Constanța

Cum va arăta proiectul RIVUS din Cluj-Napoca. FOTO Iulius

Compania IULIUS, cea care a anunțat în urmă cu un an o investiție de 800 milioane de euro într-un proiect de regenerare urbană la Constanța, continuă să se extindă și la Cluj-Napoca printr-o investiție majoră.

Recent, grupul IULIUS, primul dezvoltator de proiecte mixed-use din România, a obținut Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiectul RIVUS din Cluj-Napoca, cea mai mare investiție de reconversie urbană din România, estimată la peste jumătate de miliard de euro. În paralel, la Constanța, compania propune cel mai mare proiect mixed-use din Dobrogea pe 38 de hectare ale Oil Terminal.

În timp ce la Constanța proiectul vizează reconversia unui teren inactiv de peste un deceniu , la Cluj-Napoca, IULIUS împreună cu Atterbury Europe, transformă fosta platformă industrială Carbochim într-un spațiu deschis comunității, verde, care îmbină zone de retail, cultură, office, loisir și divertisment. Pentru a realiza acest proiect, compania a relocat și retehnologizat fabrica Carbochim care își desfășura activitatea doar pe o treime din suprafața terenului, fără ca activitatea acesteia să fie întreruptă.

Conceptul marchează pentru prima dată prezența în România a renumitei firme de arhitectură olandeze UNStudio, cunoscută pentru proiecte emblematice la nivel mondial, precum Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, Lyric Theatre Complex din Hong Kong sau Podul Erasmus din Rotterdam.

Pentru a dezvolta acest proiect, compania IULIUS s-a inspirat din nevoile comunității locale și s-a bazat pe particularitățile orașului Cluj-Napoca. Astfel, în cadrul conceptului, două dintre clădirile fostului complex industrial vor fi reconfigurate pentru a deveni spații culturale dedicate artelor performative, sub numele RIVUS Live Arts, dar și birouri moderne. Vor fi amenajate spații destinate familiilor, care includ locuri de joacă, concepte de divertisment în premieră națională, un cinema în aer liber, alături de facilități educaționale, sportive și de wellness, precum și un hub medical cu o gamă largă de specializări. Nu va lipsi nici zona de retail, sub numele de RIVUS MALL, aceasta va fi cea mai mare suprafață de retail din România, de peste 145.000 mp și va găzdui 400 de magazine ale unor branduri de renume.

Un aspect distinctiv al conceptului RIVUS este reprezentat de cele peste 52.000 mp de spații verzi, care vor include copaci maturi, așa cum se regăsesc în celelalte proiecte IULIUS, o grădină japoneză spectaculoasă pe acoperiș și un Fresh Market destinat producătorilor locali.

În plus, pentru că investițiile în infrastructură sunt elemente definitorii în dezvoltările companiei, proiectul prevede alocări semnificative în soluțiile de mobilitate, care vor include construirea unui nou pod rutier peste Someș, două poduri pietonale, soluții de optimizare a traficului și modernizarea străzilor din apropiere.

Compania IULIUS a demonstrat de-a lungul timpului că inovația și sustenabilitatea pot redefini felul în care sunt valorificate spațiile urbane din România, iar RIVUS este cel de al treilea proiect de regenerare urbană dezvoltat de IULIUS, după Palas Iași și Iulius Town Timișoara. Așa cum compania a adus un impact important în Cluj-Napoca prin proiectul deja existent acolo – Iulius Mall Cluj, dar și prin cel pe care-l va aduce – Rivus, proiectul anunțat pentru Constanța se conturează deja ca un demers de o amploare mult mai mare.

Constanța, de la o zonă neutilizată la un hub urban verde, printr-o investiție de 800 milioane de euro

Și pentru Constanța, Iulius propune un  proiect vizionar de dimensiuni aproape triple față de cel de la Cluj-Napoca. Pe cele 38 de hectare de teren, care în trecut au găzduit hidrocarburi petroliere, se va dezvolta un spațiu verde, ce va aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea urbană a orașului, creând noi spații dedicate culturii, zonei office, celei comerciale, educaționale și nu în ultimul rând celei de divertisment, în armonie cu nevoile comunității.

Similar cu proiectul din Cluj-Napoca, o parte importantă a conceptului o va reprezenta crearea unui parc cu arbori maturi, a unei grădini botanice, dar și a zonelor de divertisment, care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor și la crearea unui mediu urban sustenabil. Pentru a reține tinerele talente și a aduce noi investiții în orașul de la malul mării, în cadrul proiectului, IULIUS va dezvolta și o componentă office. Totodată, proiectul va deveni o destinație de referință pentru shopping și recreere, prin concepte inovative de retail și entertainment, incluzând un fresh market cu produse locale, restaurante tematice și cafenele.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*