FOTO VIDEO Cumpănenii au posibilitatea să intre în legalitate până la sfârșitul anului cu toate construcțiile efectuate. Primarul Mariana Gâju: „Obligația administrației locale este de a impozita corect toate clădirile”

Mariana Gâju. FOTO Adrian Boioglu

Cumpănenii au posibilitatea să intre în legalitate până la sfârșitul anului cu toate construcțiile efectuate și nedeclarate. Primarul Mariana Gâju a spus că obligația administrației publice locale este de a inventaria și de a impozita corect toate clădirile.

Primăria Cumpăna dispune de un program prin care poate identifica cu ușurință construcțiile făcute de fiecare locuitor al comunei. Mariana Gâju a vorbit pentru CTnews despre această inițiativă.

„Obligația administrației publice locale este în a identifica, inventaria și impozita corect toate clădirile construite sau dobândite de proprietarii comunei Cumpăna. Astfel, în conformitate cu prevederele legii 227/2015 a Codului Administrativ, am procedat la întocmirea și înaintarea unei notificări către toți locuitorii comunei Cumpăna. Este un program GIS care vede deasupra comunei tot ceea ce înseamnă construcție, casă, dependință, foișor, anexe. În situația în care în Registrul Agricol al comunei Cumpăna, care este cartea de naștere a localității comunei Cumpăna, nu corespunde această imagine a proiectului, a programului GIS, cu declarația proprietarului automat noi am notificat acel proprietar că are obligația să se prezinte la Biroul Urbanism, Biroul Impozite și Taxe, Registrul Agricol, pentru a putea să clarificăm această situație”, a spus Mariana Gâju.

În cazul în care Primăria nu face aceste verificări, atunci angajații instituției sunt cei care pot fi acuzați că nu și-au făcut datoria și pot fi amendați.

„Alții, din păcate, în mod intenționat, au spus ce importanță are că mai construiesc un garaj deasupra căruia mai construiesc o garsonieră, sau ce importanță are că mai construiesc un foișor, care se mai extinde cu o bucătărie și cu un dormitor. Toate acestea noi, administrația publică locală, prin controlele Inspectoratului de Stat în Construcții, suntem obligați să le inventariem și să le impozităm. În caz contrar, suntem acuzați noi, ca și funcționari publici că nu ne-am făcut datoria și amenzile nu sunt pe instituție, pe Primăria comunei Cumpăna, ci pe persoane fizice care lucrează ca și funcționari publici în cadrul unui departament. Tocmai de aceea am demarat această acțiune, iar notificările pe tot teritoriul comunei Cumpăna au plecat în luna iulie, având în vedere că este o perioadă ca până la finele anului locuitorii comunei Cumpăna să aibă posibilitatea să intre în legalitate”, a declarat Mariana Gâju.

Primăria Cumpăna a mai dat somații locuitorilor comunei pentru îndepărtarea vegetației abundente de pe unele terenuri.

„Mergând pe teren din casă în casă pe toate cele 186 de străzi, am avut posibilitatea identificării tuturor terenurilor proprietate care sunt neîngrădite, care sunt neîngrijite, care prezintă posibilitatea creării unui focar de infecție pentru vecinii stânga, dreaptă față, spate dacă nu există o stradă. Astfel am avut sesizări pe teritoriul comunei Cumpăna de apariție a șerpilor care bineînțeles că au intrat pe proprietățile limitrofe, pe proprietățile vecine, atacând copiii, atacând chiar adulții.

De aceasta este vinovată tot administrația publică locală, spun cei care vin și reclamă, nu l-ați obligat să-și taie iarba. Nu l-ați obligat și nu l-ați amendat, deși tu te prezinți și arăți care este documentul somația, amenda pe care i-ai transmis-o. Nu există niciun fel de scăpare nu doar primarul, pentru salariații Primăriei comunei Cumpăna, dau exemplu nostru, când se întâmplă o nenorocire. Nenorocirea s-a întâmplat că nu ne-am făcut noi datoria. Tocmai de aceea au fost înaintate somații cu termene de execuție trei zile, patru zile de curățenie de îndepărtare a ierburilor care cresc și care sunt pericol de incendiu”, a mai spus Mariana Gâju.

Arhitectul șef al Primăriei Cumpăna, Sorin Viorel Munteanu, a explicat cum funcționează sistemul care identifică construcțiile nou apărute în comună.

„Este un mare avantaj cel puțin din acest punct de vedere al faptului că putem avea bazat pe acest sistem de informații spațiale geolocalizate, sau GIS, putem avea acces la suprafețele construcțiilor care sunt pe o parcelă. Avem acces la asocierea cu cartea funciară, cu parcela cadastrală, cu numărul cadastral care este, cel puțin pentru parcelele unde există o intabulare, o înscriere în cartea funciară actualizată. Dar ce este important? Că noi am putut identifica, după adresă poștală, la strada numărul există 4 corpuri de clădire, fiecare cu suprafața lui și corelând cu informația de la registru de impozite și taxe, acolo poate erau numai 2 corpuri de clădire sau poate erau cu suprafețe diferite”, a spus arhitectul șef al comunei.

Informațiile despre construcțiile respective nu pot fi văzute în timp real.

„Încă nu sunt văzute în timp real, dar sper că odată cu implementarea, am înțeles, a unui program la care se lucrează la București de informatizare la nivelul administrațiilor locale, să fie o aplicație unitară care să le servească.  Acum putem să facem cu colaborarea colegilor noștri adică întrebăm pentru fiecare caz în parte ce suprafețe sunt în evidențele lor și atunci am notificat fiecare proprietar că dacă într-un termen civilizat conform normelor din Codul Fiscal nu vin să declare din aceste construcții în vederea impunerii, înregistrarea se va putea face din oficiu”, a povestit Sorin Viorel Munteanu.

El a oferit detalii și despre clădirile care trebuie să fie declarate.

„Clădirile care au pereți și acoperiș și care au un scop. Adică nu vorbim acum de un umbrar pentru că ăla nu are pereți, are doar un acoperiș. Sunt mulți oameni care au clădiri, locuințe vechi. Cred că sunt cel puțin cinci ani de când în comuna Cumpăna nu se mai cresc animale în vatra satului. Activitatea asta s-a mutat la marginea localității și atunci sunt mulți care au rămas cu corpuri de-astea de clădire abandonate, să zic.

Ei au posibilitatea să ceară radierea lor în baza unei note de constatare pe care noi le putem face, în care constatăm că acel corp de clădire nu mai este funcțional și nici nu mai este utilizat.

Este logic să nu chinuim oamenii să facă tot felul de dosare de desființare, cu avize când e vorba de niște construcții care practic nu mai sunt funcționale. Dar cred că nu ar trebui să pierdem așa de mult timp cu aceste anexe pentru care impozitul este de câțiva lei. E mult mai important ca să înscriem în evidențele fiscale construcțiile care, să zicem, au fost recepționate în stadiul de 60-70% și nu au fost declarate la impozite și taxe și atunci aici e vorba de câteva sute de mii lei valoare impozabilă”, a mai declarat Sorin Viorel Munteanu.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*