FOTO VIDEO Dr. Raluca Caraivan de la OCH, medic specialist gastroenteorolog: „Stresul, dieta și moștenirea genetică, principalii factori care declanșează sindromul de intestin iritabil”

Dr. Raluca Caraivan. FOTO OCH

În cadrul seriei ”Viață și sănătate”, jurnalistul Paul Alexe a discutat cu dr. Raluca Caraivan, medic specialist gastroenterolog, în cadrul Ovidius Clinical Hospital (OCH), despre sindromul de intestin iritabil (SII), o afecțiune comună, dar adesea neînțeleasă. În cadrul discuției, medicul specialist explică ce este sindromul de intestin iritabil, cum se manifestă și, evident, care sunt opțiunile de tratament disponibile.

„Sindromul de intestin iritabil este o afecțiune care se manifestă prin mai multe probleme pe care pacienții le acuză, cum ar fi balonarea la nivel abdominal, durerile abdominale, care de cele mai multe ori nu sunt sistematizate, adică pacientul nu resimte o durere localizată undeva anume, ci durerile pot fi migratorii, adică doare când în dreapta, când în stânga, sus sau jos. Sunt pacienți care prezintă scaune diareice multiple sau, din contră, pacienți cu constipație cronică”, explică dr. Raluca Caraivan.  

În prezent, nu se cunoaște o cauză clară care duce la apariția sindromului de intestin iritabil, însă studiile efectuate în ultimii ani arată că există câțiva factori favorizanți.

„În momentul de față, cauza exactă nu se cunoaște, dar în ultimii ani s-au făcut multe studii și cercetări, mai ales în ceea ce privește microbiomul intestinal, adică totalitatea microorganismelor de la nivelul intestinului. Pentru o lungă perioadă de timp, s-a studiat dacă nu cumva aceste bacterii pe care le avem în intestin, bacterii benefice, care ne ajută la digestie și la alte procese, dacă nu cumva sunt generatoare de boli”, explică medicul specialist.

Din experiența proprie, dr.Raluca Caraivan enumeră principalii factori care duc la declanșarea sindromului de intestin iritabil: stresul, dieta și moștenirea genetică.

„Sunt anumiți factori declanșatori și aici aș menționa stresul, în ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre axa aceasta intestin – creier, se pare că sunt conectate, atât direct prin nervul vag, cât și prin procese hormonale sau autoimune.  În afară de stres, cu siguranță, alt factor ar fi dieta, pacienții trebuie să aibă o dietă cât mai sănătoasă, bogată în fibre, pentru că ajută la digestie, să consume lichide, cel puțin doi litri pe zi, să încerce să evite alimentele care pot irita intestinul, cum ar fi alimentele care conțin cafeină, alimentele picante, condimentate, alimentele grase.

Un alt factor care favorizează sindromul de intestin iritabil ar fi cel genetic, pacienții care au în familie, mama sau tata care suferă de acest sindrom, au șanse destul de mari să dobândească și ei această afecțiune. De asemenea, un rol foarte important îl au și antibioticele, consumul exagerat de antibiotice, pentru că acestea nu distrug doar bacteriile care nu ne fac bine, ci și bacteriile sănătoase, utile intestinului, și atunci trebuie evitat consumul de antibiotice. Nu în ultimul rând, sunt anumite afecțiuni digestive, cum ar fi enterocolitele bacteriene, cât și virale, pacienții pot prezenta ulterior, două săptămâni până la o lună, o sensibilitate la nivel digestiv”, enumeră dr. Raluca Caraivan.

Diagnosticarea sindromului de intestin iritabil se face prin excludere.

„Diagnosticul de sindrom de intestin iritabil este unul de excludere, adică fiind o afecțiune funcțională nu avem de-a face cu ceva patologic, organic, și atunci pacientul trebuie să se prezinte la medic, i se face o anamneză, în care aflăm exact simptomatologia, de când îl supără, cum îl supără, i se face o ecografie abdominală, pentru a exclude adevăratele urgențe abdominale, abdomen acut chirurgical, ocluziile. Se face un set de analize, pentru a exclude o anemie sau o inflamație, iar în ultima instanță i se recomandă o colonoscopie pentru a vizualiza exact întreg colonul. Colonoscopia la pacienții cu sindrom de intestin iritabil este normală, excupatul endoscopic este normal, nu găsim nimic și atunci putem spune că avem de-a face cu un sindrom de intestin iritabil”, a explicat medicul specialist gastroenterolog.

În general, odată stabilit diagnosticul de sindrom de intestin iritabil, tratamentul este unul medicamentos și care impune o dietă echilibrată și sănătoasă.

„Reușim să ajutăm pacienții cu anumite medicamente, iar aici se folosesc atât medicamente antispastice, pentru ameliorarea durerii, tratamentul este în principal simptomatic. Dacă vorbim de scaune moi se dau medicamente antidiaretice, iar aici există în momentul de față un tratament antibiotic destul de potent pentru acești pacienți, iar când vorbim de constipație, se recomandă laxative. Nu în ultimul rând, este foarte importantă gestionarea stresului, pacienții fiind sfătuiți să ceară ajutorul unui medic psiholog sau psihiatru și atunci lucrurile vor fi mai bune”, spune dr. Raluca Caraivan.  

Mediul de lucru curat, personalul amabil, aparatura de ultimă generație și faptul că oferă o acoperite completă a specializărilor medicale, pacienții scurtând astfel timpul în care sunt diagnosticați și pot primi un tratament eficient, sunt tot atâtea motive pentru a apela cu încredere la serviciile Ovidius Clinical Hospital.

Reamintim că în cadrul Ovidius Clinical Hospital pot fi efectuate majoritatea investigațiilor pentru prevenție și a intervențiilor pentru a trata orice afecțiune din stadiu incipient. Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*