Primul-ministru Marcel Ciolacu a întâmpinat astăzi nava-școală „Mircea” care a sosit din marșul internațional de instrucție în portul militar Constanța. Ciolacu le-a transmis marinarilor că au fost în misiune dificilă timp de 43 de zile în Marea Mediterană și Marea Neagră la bordul velierului.
Ciolacu a avut un mesaje pentru marinari.
„Ați fost într-o misiune dificilă, timp de 43 de zile, în Marea Mediterană și Marea Neagră la bordul acestui superb velier, o navă emblematică a Forțelor Navale Române. Știu că nu v-a fost ușor, dar în asemenea misiuni se construiesc destine! În asemenea marșuri pe mările și oceanele lumii se modelează și se pun bazele carierei pentru o nouă generație de viitori ofițeri!
Sunt convins că viața la bordul lui „Mircea” este plină de provocări și doar marinarii înnăscuți simt și apreciază asta. Urcarea în arboradă și dormitul în hamac sunt printre încercările pe care le-ați depășit deja încă din primele zile de misiune.
Ați avut multe de tras în acest săptămâni pe mare, dar ați dat dovadă de o dedicare totală. Știu că ați avut zile cu ape line, dar și destule cu mare agitată care v-au pus la încercare răbdarea, voința, dar mai ales dorința de a face o carieră de top în meseria pe care v-ați ales-o. Așa cum v-am văzut însă astăzi, după aceste săptămâni de pregătire, sunteți alți oameni! Sunteți marinari adevărați care au reușit în cele 43 de zile să construiască un echipaj unit! Un echipaj cu principii și valori bine definite, gata să își asume în viitor și alte misiuni la fel de complicate. Iar acesta este cel mai mare câștig!” – Marcel Ciolacu.
Ciolacu consideră că acest marș de instrucție i-a învățat pe marinari să își depășească limitele.
„Ați avut o misiune grea, așa cum sunt toate marșurile la bordul lui Mircea: dumneavoastră sunteți cei care i-ați învățat și de această dată pe acești tineri să pună în practică tot ce au învățat în sălile de curs. Le-ați arătat cum să folosească în viața reală, pe mare, tot ce au deprins la Academia Navală «Mircea cel Bătrân» în primii doi ani de studii.
I-ați învățat să își depășească limitele, să-și valorifice la maximum aptitudinile și cunoștințele, să fie riguroși cu ei înșiși, dar mai ales responsabili de fiecare decizie pe care o iau.
Marșul de instrucție de anul acesta completează astfel, într-un mod onorant, istoria bogată a bricului Mircea în serviciul Marinei Militare Române. Pe lângă misiunea de a-i familiariza pe tinerii cadeți cu viața de marinari, acest velier și-a asumat și de această dată, cu succes, rolul de ambasador al României.
Privind această navă incredibilă care străbate apele lumii de 85 de ani, cred din toată inima că este unul dintre cei mai eficienți, eleganți și bine pregătiți ambasadori pe care i-a avut țara noastră în ultimul secol!
Depinde de fiecare dintre dumneavoastră, să prețuim Nava Școală Mircea așa cum se cuvine! Să ne mândrim cu istoria sa extraordinară și să îi folosim din plin potențialul! Pentru că, astfel, marina militară românească va avea întotdeauna un viitor pe măsura talentului și a tăriei de caracter a celor care fac parte din acest corp de elită al armatei noastre!” – Marcel Ciolacu.
La eveniment a fost prezent și ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.
În alocuțiunea sa, ministrul Tîlvăr a apreciat că cele 43 de zile petrecute pe mare au reprezentat o perioadă importantă în viața profesională a tinerilor cadeți și l-a felicitat pe căpitan-comandorul Silviu Moraru pentru prima sa misiune la comanda navei.
„Am privit cu admirație și cu emoție nava apropiindu-se de cheu, cu tinerii cadeți în arboradă. Salutul tradițional marinăresc de pe vergile velierului-simbol al Forțelor Navale Române este un tablou memorabil, pe care fiecare român ar trebui să îl vadă cel puțin o dată în viață”, a apreciat ministrul apărării naționale.
De asemenea, Angel Tîlvăr a remarcat starea excelentă a navei-școală care, la venerabila „vârstă” de 85 de ani, este perfect funcțională, are la bord dotări de ultimă generație și continuă să fie un excelent ambasador al țării noastre.
„Nava Mircea ne întărește sentimentul de mândrie națională când acostează în porturile străine pe care le vizitează. Pentru comunitățile de români din diaspora, acesta reprezintă un colț de Românie care le alină dorul de casă și de cei dragi”, a concluzionat ministrul Tîlvăr.
În cadrul ceremoniei, ministrul apărării naţionale și șeful Statului Major al Forțelor Navale au acordat embleme și distincții unor membri ai echipajului și unor cadeți care au obținut rezultate deosebite în cele șase săptămâni de pregătire în Marea Neagră și în Marea Mediterană.
86 de studenți de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, precum și opt studenți străini de la academii navale partenere din Bulgaria, Letonia, Polonia, Spania și Turcia s-au aflat la bordul velierului timp de șase săptămâni, într-un marș internațional de instrucție în Marea Neagră și Marea Mediterană.
Nava-școală „Mircea” a plecat din Constanța pe 26 iunie și a efectuat escale de reprezentare în porturile Pireu (Grecia), Livorno (Italia), Toulon (Franța), Palermo (Italia) și Bodrum (Turcia), timp în care a parcurs peste 3.400 de mile marine.
Cadeții din anul al II-lea al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, împreună cu colegi de la academii partenere, s-au pregătit sub supravegherea cadrelor didactice ale Academiei de la Constanța și a instructorilor de la bordul navei.
Be the first to comment