Focar de pestă a micilor rumegătoare confirmat în localitatea constănțeană Sinoe. Autoritățile au cerut omorârea a peste 200 animale

Miel. FOTO Pat_Photographies
Miel. FOTO Pat_Photographies

Un focar de pestă a micilor rumegătoare a fost confirmat în exploatația din localitatea Sinoe, județul Constanța, conform rezultatelor analizelor efectuate de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală. În urma acestei confirmări, pe 24 iulie a.c., Centrul Local de Combatere a Bolilor la animale (CLCB) al județului Constanța a votat și aprobat Decizia nr.1, care prevede un set de măsuri stricte pentru gestionarea focarului.

Planul de măsuri aprobat respectă legislația sanitară veterinară în vigoare și include proceduri operaționale și organizaționale clare. De asemenea, planul nominalizează și stabilește atribuțiile tuturor responsabililor implicați în managementul și gestionarea riscului de propagare a pestei micilor rumegătoare pe teritoriul județului Constanța.

Măsurile incluse în plan sunt următoarele:

• Declararea oficială a focarului de pestă a micilor rumegătoare în exploatațiile din localitatea Sinoe.
• Instituirea unei zone de protecție de 3 km în jurul focarului.
• Delimitarea unei zone de supraveghere cu o rază de 10 km în jurul focarului.
• Uciderea imediată a peste 200 de caprine din efectivul de 322 capete aflate în exploatație, restul decedând din cauza pestei, și ecarisarea cadavrelor și a materialelor cu risc prin metoda alternativă de neutralizare – îngropare, în zona aprobată de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și RAJA.
• Efectuarea curățeniei mecanice și aplicarea măsurilor de decontaminare, dezinsecție și deratizare în focar.
• Montarea mijloacelor corespunzătoare de dezinfecție la intrările în exploatație, precum și la clădirile ce adăpostesc caprine.
• Interzicerea anumitor activități, inclusiv a circulației animalelor, produselor și altor materiale în interiorul, dinspre sau spre zona de protecție, conform Regulamentului Delegat (UE) 687/2020, Art. 27, pe o durată de 21 de zile.
• Prelevarea de probe de la animalele bolnave și găsite moarte, și trimiterea lor pentru diagnostic de laborator.
• Interzicerea ieșirii ovinelor și caprinelor receptive din zona de supraveghere pe o perioadă de 21 de zile după cel mai recent caz de boală. Ovinele și caprinele destinate abatorizării pot părăsi zona de supraveghere după 21 de zile de la ultimul caz de boală, cu autorizarea transportului de către autoritatea competentă și după ce medicul veterinar confirmă că niciunul dintre animale nu este suspect de boală.
• Interzicerea aglomerărilor de animale din toate speciile, târgurilor de animale și expozițiilor.

Reprezentanții autorităților nu au specificat dacă fermierul avea și activitate de export, concentrându-se pe gestionarea și controlul imediat al focarului.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru a controla și a preveni răspândirea pestei micilor rumegătoare, asigurând protecția sănătății animalelor din județul Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*