În cadrul seriei ”Viață și sănătate”, dr. Georgiana-Elena Bajdechi, medic specialist gastroenterolog, în cadrul Ovidius Clinical Hospital (OCH), a discutat cu jurnalistul Paul Alexe despre intoleranța la gluten – boala celiacă, despre ce este această afecțiune, cum se manifestă și care sunt metodele de tratament.
„Intoleranța la gluten sau boala celiacă este o afecțiune autoimună, care apare la ingestia de gluten, la persoanele cu susceptibilitate genetică. Practic, apare o reacție anormală a corpului la gluten, producându-se autoanticorpi ce distrug mucoasa intestinului subțire. De obicei, acești pacienți nu digeră și nu absorb corespunzător nutrienții. Astfel, au diaree prelungită, dureri abdominale, meteorism, animie feriprivă, osteoporoză, depresie, tulburări neurologice, psihiatrice, oboseală”, explică dr.Georgiana Elena-Bajdechi.
Medicul specialist atrage atenția că boala celiacă nu poate fi prevenită, fiind determinată genetic, însă, foarte ușor poate fi confundată cu alte patologii.
„Din păcate, fiind o boală cu determinism genetic, nu poate fi prevenită. Însă, este important de menționat faptul că nu toți pacienții care au gena vor face și boala. Totodată, există simptome ale altor patologii, carre pot induce în eroare, precum diferite alergii, sindromul intestinului iritabil, boala inflamatorie intestinală, infecții virale, bacteriene sau parazitare”, a continuat dr. Georgiana Elena-Bajdechi.
În cele mai multe cazuri, intoleranța la gluten se asociază cu alte afecțiuni.
„De regulă, intoleranța la gluten se asociază cu alte boli autoimune, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1, tiroidita autoimună, dermatita. Deasemenea, se poate asocia cu boala de reflux gastroesofagian, esofagita eozinofilică sau pancreatita”, spune medicul specialist gastroenterolog.
Un mare avantaj pentru pacientul care se adresează specialiștilor de la Ovidius Clinical Hospital este reprezentat de faptul că aici se pot efectua absolut toate analizele necesare pentru obținerea unui diagnostic exact.
„La Ovidius Clinical Hospital putem face toate analizele necesare pentru un diagnostic de certitudine al intoleranței la gluten. Inițial, dozăm anticorpii specifici bolii celiace, iar dacă rezultatul este pozitiv facem endoscopie digestivă superioară și prelevăm multiple biopsii din duoden. Medicul anatomopatolog le analizează și dă diagnosticul de certitudine. Sigur, există și situații în care putem face testarea genetică”, a punctat dr. Georgiana Elena-Bajdechi.
Ea recomandă o prezentare timpurie la medic în cazul în care simptomele prezentate mai sus se întind pe o durată mai mare de timp, deoarece netratarea la timp a intoleranței la gluten poate conduce la diverse forme de cancer.
„Din păcate există pacienți care se prezintă târziu la medic, ei vin cu diverse carențe nutriționale, cu anemie, cu osteoporoză, cu diaree prelungită și atunci ne punem problema de boală celiacă. Sigur, mai întâi, excludem alte lucruri. Pe lângă carențele nutriționale, menționate mai devreme, acești pacienți sunt predispuși către cancere, cel mai frecvent apare limfomul sau adenocarcinomul de intestin subțire, dar pot să apară și cancerul hepatic sau cancerul pancreatic”, a avertizat medicul specialist.
Tratată la timp și în mod corect, boala celiacă poate fi ținută sub control, iar pacientul se poate bucura de o viață normală.
„Tratamentul este reprezentat de dieta strictă, fără gluten, adică fără grâu, secară și orz. Mare atenție la sursele ascunse de gluten din dietă, de exemplu produsele cosmetice, excipienții anumitor medicamente, carnea procesată, anumite sosuri, cum ar fi sosul de soia. Deasemenea, acești pacienți trebuie să aibă propriile lor vase în care să-și gătească mâncarea, care să nu fi fost anterior contaminate cu gluten. Dieta nu este un simplă, dar odată începută rezultatele sunt spectaculoase”, a concluzionat dr. Georgiana Elena-Bajdechi.
Reamintim că în cadrul Ovidius Clinical Hospital pot fi efectuate majoritatea investigațiilor pentru prevenție și a intervențiilor pentru a trata orice afecțiune din stadiu incipient. Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.
Be the first to comment