La 80 de ani de la tragicele evenimente de la 18 mai 1944 care au marcat istoria tătarilor și la 10 ani de la anexarea ilegală a Crimeei, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România a organizat sâmbătă, la Constanța, un marș comemorativ pe traseul Parcul „Oleg Danovski” – Bulevardul Tomis – Strada Ștefan cel Mare – Strada Mihai Viteazul (Consulatul General al Federației Ruse la Constanța). Aproximativ 1.500 de participanți, etnici tătari din toate organizațiile locale ale UDTTMR, au adus un omagiu înaintașilor care au dispărut în timpul evenimentelor care au rămas în memoria colectivă drept genocidul împotriva tătarilor crimeeni și au protestat împotriva anexării ilegale a Crimeei. După Revoluția din 1989, etnici tătari din întreaga lume se reuneau la data de 18 mai la Simferopol, în Crimeea, unde se organizau ample manifestări comemorative.
După anexarea ilegală a Crimeei din 2014, tătarii organizează astfel de manifestări în țările în care trăiesc, amintind lumii întregi de istoria greu-încercată a poporului lor. Tot astfel se întâmplă și la Constanța, unde Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România organizează an de an, în ziua de 18 mai, marșuri comemorative în cadrul cărora întotdeauna participanții se opresc și în fața Consulatului Federației Ruse.
Și anul acesta, cei 1.500 de tătari din România s-au oprit în fața consulatului, purtând steagurile tătarilor, României și Uniunii Europene și pancarte cu mesaje menite a readuce în atenția tuturor evenimentele tragice care le-au marcat existența.
„Este de datoria noastră să reamintim lumii întregi că în timpul Surghiunului de la 18 mai 1944 sute de mii de tătari au fost deportați din Crimeea de către autoritățile sovietice și au murit în condiții tragice.
Această zi reprezintă o zi de doliu pentru tătarii de pretutindeni. Din păcate, abuzurile Rusiei împotriva noastră nu au rămas doar în istorie și, așa cum știe toată lumea, frații noștri din Crimeea sunt puși la grea încercare din 2014, când Federația Rusă a anexat ilegal patria noastră, Crimeea. Nu vom uita niciodată chinurile prin care au trecut înaintașii noștri și nu vom accepta niciodată ca patria noastră Crimeea și frații noștri tătari de acolo să se afle din nou sub stăpânirea Rusiei! Noi, tătarii din România, avem marele avantaj de a fi cetățeni ai unui stat european, cu numeroase drepturi și libertăți, dar și cu responsabilitatea promovării valorilor democratice. Ne dorim ca și frații noștri din Crimeea să trăiască în libertate, să își poată promova limba, tradițiile, religia și să poată ține legătura cu frații lor de pretutindeni!”, a spus președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
Be the first to comment