Primăvara este anotimpul marilor schimbări și al revenirii la viață. Acest simbol pare să îi ghideze și să îi motiveze pe mulți dintre edilii orașelor și comunelor din județul Constanța. La Murfatlar de exemplu, se lucrează în mai multe zone din oraș pentru reabilitare, modernizare și înfrumusețare. Cea mai mare mândrie a primarului Gheorghe Cojocaru o reprezintă sumele importante pe care a reușit să le atragă din fonduri europene, bani pe care îi pune la lucru în folosul comunității care l-a ales să îi reprezinte interesele.
Un loc din oraș care își va schimba radical aspectul în această primăvară este parcul de la Monumentul Eroilor, acolo unde se reabilitează rețeaua de alei și se plantează florile de sezon. Mai mult decât atât, zona va beneficia de un sistem modern și inteligent de iluminat public, după cum a dezvăluit, pentru CTnews, primarul orașului Murfatlar.
„După ce am introdus rețeaua de gaze și am făcut rețeaua de alimentare cu apă pentru sistemul de irigare, acum facem o rețea electrică unde vom monta niște stâlpi pe care i-am câștigat printr-un proiect cu finanțare europeană, stâlpi inteligenți, să le spunem așa, cu panouri fotovoltaice, cu sistem de gestionare a energiei, cu baterii.
Ulterior vom trece la amenajarea terenului și plantarea de arbuști și arbori ornamentali. De la Siminoc până la Murfatlar avem cred peste 200 de muncitori implicați pe diferite șantiere. Se lucrează la reabilitarea și modernizarea străzilor, pe strada Mihai Eminescu, reabilitarea moderată a școlii de la Siminoc, montarea unui gard între unitatea militară și aleea Bachus ”, a afirmat Gheorghe Cojocaru.
Muncitorii contractați de Primărie lucrează, de asemenea, pentru asfaltarea și reabilitarea străzilor și trotuarelor în zonele unde a fost introdusă rețeaua de gaze naturale. Administrația publică locală condusă de primarul Gheorghe Cojocaru își propune să redea și aspectul estetic al zonei de promenadă cuprinse între stăzile Dimitrie Cantemir și Alexandru Ioan Cuza.
Fie ele de mai mică sau mai mare amploare, fiecare dintre proiectele menționate de primarul orașului Murfatlar necesită bani pentru a deveni realitate. Ca atare, Primăria a alocat fonduri din bugetul propriu, dar se mândrește în specual cu fondurile europene și guvernamentale pe carea reușit să le atargă prin proiectele depuse.
„Este o bătălie să reușești să aduci fonduri externe și vă dau un exemplu: taxele și impozitele locale plătite sau care fi trebuit plătite într-un an, reprezintă cam 10 milioane de lei. Bugetul nostru în acest an este de 80 de milioane de lei, adică de opt ori mai mult decât plătesc oamenii taxe și impozite, asta datorită fondurilor europene sau guvernamentale atrase”, a ținut să explice primarul Gheorghe Cojocaru.
Esența dezvoltării unui oraș, mai spune edilul, stă în priceperea echipei din administrația publică locală de a concepe proiecte eligibile pentru atragerea reală de fonduri europene. Primăria Murfatlar dispune de o astfel de echipă de oameni care au înțeles structura mecanismelor europene și a căror experiență pe domeniu își spune cuvântul atunci când vine vorba de îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.
„Având în vedere că au trecut trei ani și jumătate de la ultimele alegeri locale și avem semnate contracte de finanțare de aproape 50 de milioane de euro, eu sunt de părere că în acest ritm putem să recuperăm foarte ușor decalajul între noi și alte localități, cum ar fi Valu lui Traian, care mi-a fost dat exemplu de atâtea ori”, a mai completat Gheorghe Cojocaru.
Acesta a mai explicat faptul că, prin eforturile depuse împreună cu echipa sa, în cei trei ani și jumătate de mandat, a încercat să recupereze o perioadă de circa 10 ani în care, în opinia sa, lucrurile au stagnat în orașul pe care acum îl conduce.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment