Cu nouă etape rămase până la finalul sezonului regular al Superligii, Farul Constanța se află într-o poziție delicată pentru o campioană en titre. Locul 6 pe care se află băieții lui Gheorghe Hagi au obligat casele de pariuri sportive să coteze cu 250.00 șansele dobrogenilor la apărarea titlului câștigat în 2023. Cu două achiziții interesante făcute în această iarnă, întrebarea care se pune e următoarea: poate Farul să revină în cursa pentru titlu sau inclusiv calificarea în play-off este un obiectiv de neatins?
La 14 puncte de liderul FCSB și la doar șapte lungimi de Poli Iași, echipa aflată pe locul 14, Farul trăiește periculos. O campanie de transferuri dezastruoasă făcută în vară, o atmosferă alterată, în antiteză cu emulația care a dus la titlul din 2023, sunt doar câteva din elementele care au dus echipa lui Hagi pe marginea prăpastiei fotbalistice a acestui sezon. Pentru a înțelege cum s-a ajuns aici, am reconstituit piesă cu piesă acest puzzle complicat.
Farul Constanța nu este pe placul caselor de pariuri sportive
În era noastră, reflecția cea mai fidelă a realității sportive a devenit, în cele mai multe cazuri, clasificarea stabilită de casele de pariuri sportive. Acea cotă de 250.00, atribuită clubului de fotbal de la malul mării de către casele de pariuri sportive de top de pe BetBrain, ilustrează fidel deriva sezonală a Farului Constanța.
În acest moment, clasamentul este dominat autoritar de FCSB, cu 44 de puncte, care are un avans confortabil de 8 puncte în fața ocupantei locului secund, CFR Cluj. Mult mai departe, la 14 puncte, vine Farul Constanta, care tremură serios pentru locul 6 ocupat acum, ultimul care asigură calificarea în play-off.
Cu echipe precum Hermannstadt, „U” Cluj, FCU Craiova, Petrolul sau chiar Oțelul care râvnesc la locul ocupat de campioana en titre, calculele sunt extrem de complicate. Cu 30 de puncte acumulate în 21 de partide și cu cele mai multe goluri primite dintre echipele de top, situația e orice, numai roză nu.
În acest context, Farul Constanta are de disputat 9 finale până la sfârșitul sezonului regular. Printre aceste meciuri cruciale, se numără și derby-ul din etapa 24, când vom avea șansa să vedem FCSB – Farul Constanța, un clasic pentru dobrogeni.
Cu siguranță, fiecare suporter al echipei lui Hagi își amintește euforia de după partida decisivă Farul Constanța – FCSB (3-2) din sezonul trecut, unde golul marcat de Louis Munteanu în minutul 86 a adus bucuria titlului sărbătorit chiar pe stadionul din Ovidiu.
În momentul de față, Farul este departe de acel moment istoric și se găsește într-o situație unde fiecare punct pierdut, fiecare pasă și șansă de gol ratată, pot aduce condamnarea echipei antrenată de Gheorghe Hagi la play-out.
Vară catastrofală pentru Farul Constanța
În precedentele trei campionate, echipa antrenată de Gheorghe Hagi s-a numărat printre cele mai spectaculoase echipe din Superligă. În tot acest interval, la finalul sezonului regular, Farul Constanta a ocupat pozițiile 1 (Sezonul 2022/23), 4 (2021/22) și 6 (2020/21) în ceea ce privește eficiența ofensivă.
Prin urmare, Farul este obișnuită să aibă pe teren un atacant golgheter. Aceste lucru este susținut mai departe și de faptul că 4 din primii 7 golgheteri ai actualului sezon de Superligă au îmbrăcat la un moment dat tricoul Farului.
Cum plecarea în Qatar a lui Denis Alibec, golgheterul Farului în sezonul 2022/23, a fost imposibil de blocat, Farul Constanta s-a resemnat și și-a concentrat atenția asupra perioadei de mercato pentru a investi banii primiți pentru a-i găsi înlocuitor lui Alibec.
Chiar dacă păstrează în ADN atributele fostului Viitorul Constanța, pe care Academia Hagi l-a alimentat constant cu tineri atacanți de perspectivă, în vara lui 2023 nu a fost găsit niciun fotbalist demn să îl înlocuiască pe Alibec.
În acest context, la Farul au sosit jucători precum Rivaldinho, Nicolae Carnat, Amine Benchaib, Fabio Vianna sau Constantin Budescu. Din păcate, calificarea în grupele cupelor europene a fost ratat, iar asta pentru că mulți dintre jucători au eșuat.
Țapul ispășitor și principalul vinovat, așa cum s-a autodeclarat, se regăsește în persoana lui Gheorghe Hagi. „Am greșit la transferuri! Farul a fost campioana României și trebuia să aducem jucători valoroși, care costă”, a explicat la un moment dat acesta.
Eșecul “Regelui” în perioada de marcato din vara anterioară este ilustrat și de numele actualului golgheter al echipei: fundașul-căpitan Larie, care are 6 goluri înscrise, 4 fiind din penalty.
Reușește Hagi să panseze rănile în această iarnă?
Scurta perioadă de transferuri din această pauză competițională reprezintă momentul oportun pentru ca Farul Constanta să își schimbe soarta. Plecările lui Adrian Mazilu la Brighton și Enes Sali la FC Dallas pe 3, respectiv 2,8 milioane de euro fac ca acesta să fie unul din cele mai bune sezoane al veniturilor din vânzări de jucători.
Aspirațiile Farului din această perioadă de mercato au fost evocate și de Ciprian Marica, acționar la FC Farul Constanța: “S-ar putea să aveți surprize”.
În momehtul de față, prin aducerile lui Ronaldo Deaconu (26 de ani, Korona Kielce) și Costinel Tofan (27 de ani, FC Argeș), Gheorghe Hagi pare hotârăt să își îndrepte “rateurile” din vara precedentă și să asigure Farului succesul în drumul către play-off și titlu.
Cât o ajută istoria pe Farul?
Sezonul trecut, băieții lui Gheorghe Hagi au reușit să pună stop seriei de cinci titluri consecutive câștigate de CFR și să ridice pentru prima oară titlul de când s-a trecut oficial la denumirea de FC Farul Constanța.
Sistemul de play-off și play-out a fost introdus în Liga 1 în sezonul 2015/16. De atunci, nicio campioană en-titre nu a reușit performanța negativă de a nu se califica în play-off în sezonul următor.
Aflată acum la un -1 în dreptul golaverajului, cu 30 de goluri marcate și 31 primite, Farul poate găsi un bizar sâmbure de încredere în această statistică. Și asta pentru că singura echipă din Liga 1 care în precedentele 5 sezoane a reușit să se califice în play-off cu un golaveraj negativ a fost tot trupa lui Hagi.
Un alt semn ce poate aduce speranța în sufletele constănțenilor este și forma echipei din finalul sezonului de toamnă. Farul a reușit să rămână neînvinsă în 4 din ultimele 5 meciuri, cu două victorii și două rezultate de egalitate, semn clar al unei traiectorii pozitive. Deși nu pare o performanță uimitoare pentru o campioană, reprezintă ]n mod cert o îmbunătățire față de precedentele 5 partide, pe parcursul cărora a bifat o înfrângere și patru remize.
Altădată o campioană a meciurilor de pe teren propriu, în acest sezon Farul a primit cel puțin un gol în 9 din cele 10 meciuri disputate acasă, ceea ce denotă că nici măcar susținerea constantă a suporterilor nu este de ajuns. Totuși, un fapt îmbucurător se leagă de deplasări, acolo unde
Farul se descurcă ceva mai bine și a reușit să marcheze în 8 din cele 10 meciuri de campionat disputate.
Mixul tinerețe – experiență poate aduce performanța la Farul
În concluzie, Farul Constanța se află într-un punct de cotitură. Cu un istoric plin de performanțe notabile, dar și cu transferuri interesante, echipa lui Gheorghe Hagi se află într-o poziție promițătoare pentru a reveni în forță printre cele mai bune echipe din Superligă.
Deși cotele caselor de pariuri sportive și actuala poziție în clasament imprimă o notă de pesimism, talentul și motivația tinerilor jucători formați în Academia Hagi combinate cu experiența unor Budescu, Larie sau Artean pot redresa miraculos situația.Iar dorința de a arăta că titlul din sezonul trecut nu a fost rodul hazardului pot produce surpriza care să-i contrazică pe numeroși analiști ce nu oferă multe șanse calificării Farului în play-off.
Următoarele meciuri sunt decisive, dar e clar că Farul are toate ingredientele necesare pentru a ataca un loc în primele 6 și, de ce nu, o poziție pe podium.
Be the first to comment