Mai multe importuri ilegale de haine second-hand sunt investigate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a transmis un comunicat de presă despre acest caz pe care îl redăm mai jos.
“Pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța s-a înregistrat o cauză penală, având ca obiect fapte penale legate de importuri ilegale de deșeuri și evaziune fiscală.
În cadrul actelor de urmărire penală efectuate în dosar, în urma unor informații primite legate de mai multe exporturi de deșeuri prin portul Constanța coroborate și cu informații legate de mai multe tranzacții intracomunitare cu deșeuri ce ulterior sunt puse pe piață ca produse second-hand, procurorul specializat și investit cu soluționarea cauzei a dispus, după obținerea în prealabil a autorizărilor legale, desfășurarea unor acțiuni de verificare concretizate, atât prin percheziții domiciliare, cât și prin acțiuni ale altor două autorități și anume Autoritatea Națională pentru protecția consumatorilor și Garda Națională de Mediu.
Acțiunea este încă în desfășurare la mai multe puncte de lucru ale societăților comerciale implicate. Au fost depistate peste 600000 kg de deșeuri, cantitatea exactă neputând fi încă stabilită.
Sunt verificate operațiunile pretins a fi făcute înaintea punerii pe piață și automat a valorificării deșeurilor ce fac obiectul cercetării.
Se fac de asemenea investigații cu privire la faptul că în perioada precedentă acestei acțiuni un număr de comisari din cadrul comisariatului Județean pentru protecția consumatorilor Brașov ar fi favorizat făptuitorul verificat rupând sigiliile Autorității naționale pentru protecția consumatorilor.
Din evaluările făcute până la această oră reiese că hainele, pretinse ar fi fost curățate și dezinfectate înaintea punerii pe piață, vin în contact inclusiv cu scutece murdare, situație ce reprezintă un real pericol pentru sănătatea umană în condițiile în care se poate vedea deja cu ușurință că aceste produse nu au fost de fapt niciodată igienizate corespunzător.
Din documentele prezentate se constată și că o parte dintre deșeuri au fost incinerate în condiții ce nu pot fi stabilite la acest moment.
De asemenea, nu pot fi trase concluzii cu privire la întregul flux cu toate că acesta ar fi trebuit să fie cu strictețe ținut.
În afară de cantitate foarte mare de deșeuri spațiul în care acestea sunt depozitate este alcătuit din mai multe hale în suprafață de câteva mii de metri pătrați.
În cadrul verificărilor apar și persoane ce coordonează activitatea fără a avea nicio legătură din perspectivă administrativă și juridică.
Urmărirea penală continuă, în cauză existând și indicii de folosire în contabilitate de documente ce nu au corespondent în realitate, sens în care procurorul de caz a dispus măsuri de indisponibilizare bunuri, urmând ca în urma desfășurării urmăririi penale, să se stabilească cu exactitate valoarea prejudiciului creat.
În urma activităților de verificare efectuate au apărut indicii de săvârșire și a unor infracțiuni contra înfăptuirii justiției și de serviciu de către funcționari publici ai autorității locale, motiv pentru urmează a se dispune conform normelor legale.
În prezent, se continuă cercetările, existând indicii de săvârșire a infracțiunilor prev. art. 66 alin. 1 lit. a din OUG nr. 92/2021, art. 66 alin. 2 lit. a din OUG nr. 92/2021, art. 66 alin. 2 lit. d din OUG 92/2021, art. 9 lit. c din Legea nr.241/2005, fiind vizate un număr de 6 funcționari publici din cadrul autorităților de control locale, o persoană juridică și 3 persoane reprezentante ale persoanei juridice față de care există suspiciunea de implicare în activitatea de transfer deșeuri, evaziune fiscală și infracțiuni contra înfăptuirii justiţiei și de serviciu.
De asemenea, se vor dispune toate activitățile necesare lămuririi complete a situației de fapt” – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Be the first to comment