În cadrul seriei ”Viață și sănătate”, jurnaliștii CTnews au dialogat cu dr. Virgil Sivoglo, medic specialist radioterapie, pentru a înțelege care este rolul și importanța Comisiei oncologice („Tumor board”) pentru pacienți.
Dr. Virgil Sivoglo s-a alăturat de mai bine de un an echipei medicale de la Ovidius Clinical Hospital, având o experiență de peste două decenii de activitate medicală la Spitalul Royal Stoke University din Anglia, una dintre cele mai mari și prestigioase unități medicale din Marea Britanie.
„Comisia oncologică reprezintă o sumă de medici, de diferite specialități, chirurgie, oncologie, radioterapie, histopatologie și radiologie, care se întâlnesc pentru a discuta un caz, în care se revizuiește radiologia și histologia pacientului, cu morbiditățile, tipul tumorii, biologia tumorii, totul bazat pe experiența noastră, istoria naturală a tumorii, cum va progresa, iar în urma acestor discuții se stabilește conduita terapeutică”, explică dr. Virgil Sivoglo.
Într-o perioadă nu foarte îndepărtată zilelor noastre, etapele tratamentului pacientului oncologic erau stabilite de către un singur specialist, medicul căruia pacientul i se adresa inițial și care urmărea evoluția medicală a acestuia. În ultimele decenii, lucrurile s-au schimbat radical, iar tratamentul modern se bazează pe combinarea mai multor modalități de a trata pacientul oncologic, etapele fiind decise în urma consultării dintre medicii specialiști din cadrul comisiei oncologice.
„Tratamentul modern al cancerului nu mai este de mult unul modal, în care chirurgul, sau radioterapeutul, sau oncologul, reușește de unul singur să trateze cu succes un anumit tip de tumoră. Tratamentul modern înseamnă combinarea acestor modalități într-o anumită secvență. Pentru foarte multe tumori, chirurgia rămâne tratamentul principal, dar supraviețuirea și rata recidivelor locale sunt mult îmbunătățite dacă chirurgia este pregătită de un tratament neoadjuvant, de exemplu chimio-radioterapie. Riscul de recidivă locală sau sistemică este mult mai mic dacă după chirurgie apare o radioterapie pentru peretele toracic, la un sân, tratat cu masectomie, și șase cicluri de chimioterapie care sunt prescrise de medicul oncolog. Această secvență trebuie stabilită, de regulă, înainte de inițierea terapiei, iar pacientul trebuie informat”, a continuat medicul specialist.
Astfel, pacientul va ști exact, de la început, care sunt pașii pe care îi are de urmat pe drumul său în managementul oncologic. Trebuie spus că pacientul nu participă la discuțiile din cadrul comisiei oncologice.
„Este o dezbatere între medici pentru a identifica varianta optimă, cu cele mai mari șanse de reușită. Pacientul este informat despre decizia comisiei oncologice de către medicul care l-a avut în grijă de prima dată. Poate fi chirurgul, poate fi oncologul, poate fi radioterapeutul, dar care vorbește în numele unei comisii”, a adăugat dr. Virgil Sivoglo.
Comisia oncologică din cadrul Ovidius Clinical Hospital este extrem de ușor de accesat de către pacientul oncologic, indiferent dacă vorbim despre un pacient care a inițiat tratamentul oncologic în cadrul altui centru medical sau care a venit direct la OCH. Mai mult, răspunsul comisiei oncologice vine foarte repede, un lucru extrem de important pentru pacientul oncologic.
„Toți pacienții noștri, chiar dacă au inițiat tratamentul oncologic în alte centre medicale, sunt discutați la nivelul comisiei noastre oncologice. Pentru un pacient nou, este suficient să se prezinte la recepție, să înmâneze un dosar recepționerei. Acel dosar va fi preluat imediat de unul dintre medicii specialiști, va fi discutat și, de regulă, în 72 de ore pacientul este informat privind sugestia noastră de conduită terapeutică în cazul său”, a punctat interlocutorul CTnews.
Medic specialist în radioterapie, dr. Virgil Sivoglo a explicat și rolul și locul pe care radioterapia îl are în planul de tratament al pacientului oncologic.
„Planul de tratament pentru pacientul care are nevoie de radioterapie se stabilește în funcție de tipul și localizarea tumorii. Pentru anumite cancere, precum cel de sân, radioterapia are rol adjuvant, adică reduce riscul de recidivă locală. Pentru alte tipuri, cum e cancerul de rect, radioterapia este extrem de utilă ca un tratament neoadjuvant, de pregătire a tumorii pentru actul chirurgical. Secvența radioterapeutică și rolul radioterapiei în această secvență se stabilește în comisia oncologică în funcție de localizarea tumorii, de biologia ei și în funcție de caracterele biologice ale pacientului, de starea lui de sănătate, de comorbidități”, a mai spus dr. Virgil Sivoglo.
Conform acestuia, secvența terapeutică a cancerului pe care comisia oncologică o propune pacientului are la bază informațiile pe care membrii comisiei le au în urma accesării unor trialuri relevante la care au participat mii de pacienți.
„Noi doar încercăm să transpunem experiența dobândită din trialuri clinice relevante în activitatea noastră cu pacienții noștri. Pentru radioterapia adjuvantă, pentru sân, care este una dintre provocările oricărui medic oncolog, există zeci de trialuri în care s-a studiat distanța dintre chirurgie și radioterapie, doza, frecvența, doza pe fracție, iar noi nu facem decât să aplicăm”, a subliniat dr. Virgil Sivoglo.
În opinia specialistului, bazată pe cele peste două de decenii de activitate medicală, unul dintre cele mai importante beneficii pe care Ovidius Clinical Hospital le oferă pacienților săi oncologici este rapiditatea deciziei în cadrul comisiei oncologice, lucru ce se datorează în principal faptului că toate specialitățile medicale se regăsesc într-un spațiu restrâns în cadrul OCH.
„Cel mai important beneficiu pe care OCH îl oferă pacientului oncologic este faptul că într-un perimetru restrâns găsim toate aceste specialități medicale care fac parte din managementul pacientului oncologic. Nu mai departe de două birouri de locul în care ne aflăm se găsește cabinetul domnului doctor Mazilu, cu care discutăm toate cazurile, un etaj mai sus este chirurgia, radiologia este extrem de ajutătoare în demersurile noastre, pentru că ne dă acces imediat la orice imagine radiologică sau interpretare, iar histopatologia este în următorul birou. Toate sunt adunate, astfel încât pot fi extrem de ușor accesate de către pacient, la orice oră din zi. Într-un cuvânt, aș spune că rapiditatea deciziei este principalul beneficiu al comisiei oncologice de la OCH. Cunosc cazuri de pacienți purtați de la o clădire la alta, de la un oraș la altul, ceea ce mănâncă timp, iar cancerul nu așteaptă, el crește în timpul acesta”, a concluzionat dr. Virgil Sivoglo.
În cadrul Ovidius Clinical Hospital pot fi efectuate majoritatea investigațiilor pentru prevenție și a intervențiilor pentru a trata orice afecțiune din stadiu incipient. Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment