ANPC a prezentat bilanțul Comandamentului Estival 2023

Conducerea ANPC. FOTO Cristina Sîmbeteanu

În sezonul estival 2023, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat activități de control în cadrul structurii speciale, dedicate supravegherii pieței, în perioada de vacanță de vară, la malul Mării Negre, Comandamentul Litoral – acțiune tradițională, în cadrul activității instituției.

În acest an, echipele de comisari ANPC au realizat 2.120 acțiuni de control, structurate astfel, pe domenii:

  • produse alimentare: 260
  • produse nealimentare: 467
  • servicii alimentare (alimentație publică): 523
  • servicii nealimentare (cazare, agrement, plajă): 853

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate

  • 2.496 amenzi contravenționale, în valoare totală de 12.296.580 lei
  • 1.662 avertismente
  • oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme, în valoare de circa 1 milion lei
  • oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 220 unități.

Dintre cele mai frecvente abateri constatate de comisarii ANPC, în această perioadă, menționăm:

  • comercializarea unor produse alimentare expirate
  • folosirea apei cu buletin de analiză care indica o cantitate mare E-coli
  • modificarea stării termice a produselor alimentare
  • utilizarea unor condiții de depozitare neconforme
  • lipsa informării cu privire la alergeni și ingrediente care pot cauza alergii sau intoleranțe, precum și a valorilor nutriționale, în lista meniu
  • comercializarea unor produse alimentare cu caracteristici organoleptice modificate
  • nerespectare condițiilor igienico-sanitare
  • utilizarea unor cântare fără a avea buletine de verficare metrologică
  • folosirea unor materii prime fără elemente de identificare și a unor legume-fructe, fără a fi indicată țara de origine și calitatea acestora
  • utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale
  • nerespectarea vecinătății produselor alimentare în spațiile frigorifice
  • depozitarea unor produse alimentare sau băuturi direct pe paviment
  • reutilizarea ambalajelor de plastic ale produselor alimentare
  • depozitarea/comercializare unor produse alimentare și preparate fară elemente de identificare-caracterizare, fără prețuri pe unitatea de măsură
  • folosirea unor spații de depozitare și a unor spații frigorifice insalubre (cu rugină în cantitate foarte mare, cu chederele prezentând pete de mucegai, scurgeri de lichide, praf, resturi alimentare), cu strat gros de gheață, în zona de congelare
  • nerespectarea regimului temperaturii de păstrare a preparatelor calde/reci
  • folosirea, la preparare a altor produse decât cele mențiunate în meniu (înlocuitori pentru brânză, frișcă etc.), fără ca acest lucru să fie adus la cunoștința consumatorilor
  • utilizarea la bucătărie a unor echipamente neigienizate, vase emailate, ciobite, cu pete de rugină sau a bureților din sârma
  • utilizarea unor echiipamente neigienizate, a veselei și paielor de servire neprotejate de praf sau insecte
  • lipsa afișării prețurilor/unitate de măsură/monedă sau a tarifelor practicate
  • lipsa echipamentelor de protecție contra insectelor
  • existența unor pardoseli si mobilier insalubre, degradate, neigienizate, cu depuneri de resturi menajere.
  • necompletarea la zi a graficelor de schimb al uleiului de prăjire
  • nerespectarea regimului promoțiilor (comercializarea unor produse la promoție, deși aceasta era încheiată)
  • lipsa dușurilor, a toaletelor, vestiarelor în zona de plajă
  • deficiențe de curățenie în camerele destinate cazării și pe căile de acces către acestea, prezența insectelor (furnici)
  • existența în camerele de cazare a mobilierului deteriorat, a infiltrațiilor și a mucegaiului, zugrăveală deteriorată, echipamente ruginite
  • utilizarea unor lenjerii de pat neigienizate, deteriorate în spațiile de cazare, având prezente fire de păr, lipsa huselor de protecție a saltelelor și a altor dotări
  • lipsa numărului conform de prosoape în camere
  • prezența insectelor în camere
  • lipsa mapelor cu informații utile destinate turiștilor din camere
  • ventilație nefuncțională în camere
  • comercializarea unor jucării fără marcajul CE și a datelor de identificare ale producătorului/importatorului/distribuitorului sau notificate în sistemul RAPEX
  • comercializarea unor produse textile fără etichete traduse în limba română, fără a fi menționată pe etichetă compoziția fibroasă sau a produselor de încălțăminte fără pictograme și a unor aparate electrice de joasă tensiune fără instrucțiuni privind siguranța
  • existența unor locuri de joacă, cu echipamente deteriorate, fără a avea afișat, la loc vizibil avertismentele instrucțiunile de folosire, greutatea maximă admisă pentru fiecare instalție etc.
  • nerespectarea, ca pondere, a spațiului destinat umbrelelor, pe plajă
  • lipsa autorizației de funcționare
  • folosirea recipientelor de colectare a deșeurilor fără capac

Evoluția principalilor indicatori care au caracterizat activitatea Comandamentului Litoral al ANPC, în ultimii 3 ani, 2021-2023, a fost:

 

Activitate202120222023
Nr acțiuni de control defășurate, din care:1.0882.1072.120
Nr. total amenzi3351.7532.496
Valoare amenzi aplicate1.682.90011.347.16012.296.580
Nr. avertismente1.0212.3071.662
Valoare produse neconforme oprite definitiv de la comercializare300.6181.511.250999.146
Nr. opriri temporare de prestări servicii56172220

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*