În cadrul unei ședințe a Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale din județul Constanța, ce a avut loc marți, 25 iulie, s-au luat decizii urgente pentru a eradica pesta porcină africană, care evoluează în patru localități ale județului. În prezent, există șase focare confirmate, dintre care trei au fost identificate recent în localitatea Topalu. Celelalte sunt în Ciobanu, Dunărea și Capidava.
Ancheta epidemiologică a relevat că principalul factor care a facilitat propagarea virusului în Topalu a fost factorul uman. În această localitate, există 79 de exploatații cu un număr total de peste 350 de porci, ceea ce face situația cu atât mai urgentă și critică. Astfel, pentru a controla răspândirea bolii și a preveni apariția de noi focare, au fost luate mai multe măsuri decisive în conformitate cu reglementările europene în domeniu:
- Izolarea și eradicarea focarelor identificate;
- Interzicerea mișcărilor de porci, produse și subproduse în aceste zone afectate;
- Uciderea tuturor animalelor bolnave, suspecte sau expuse la boală;
- Curățarea și dezinfecția riguroasă a adăposturilor și a tuturor spațiilor adiacente;
- Recensământul și monitorizarea animalelor din zonele de restricții;
- Estimarea și supravegherea porcilor mistreți din fondurile de vânătoare din zonele afectate sau adiacente acestora.
În plus, s-a aprobat Planul de prevenire și control al pestei porcine africane, care cuprinde procedurile operaționale și organizaționale pentru o reacție rapidă și eficace. De asemenea, au fost nominalizați responsabilii în gestionarea riscului de răspândire a bolii pe teritoriul județului Constanța.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța va elabora Planul de acțiune pentru controalele oficiale în exploatațiile nonprofesionale cu risc ridicat. Echipe mixte, alcătuite din reprezentanți ai DSVSA Constanța, IPJ Constanța și IJJ Constanța, vor efectua acțiuni de control în trafic, târguri și aglomerări de animale pentru a depista și sancționa transporturile clandestine, ilegale sau frauduloase de animale, în special suinele.
Aceste măsuri au fost luate cu scopul de a proteja sănătatea animalelor și a preveni extinderea pestei porcine africane în alte zone. Autoritățile îndeamnă și populația să colaboreze în vederea implementării eficiente a acestor măsuri și să anunțe imediat suspiciunile de boală în rândul animalelor.
Be the first to comment