5G în România – ce oferte au cei patru operatori de telefonie mobilă

De câțiva ani, 5G a devenit o realitate și în România. La început mai degrabă lansate pentru testare în piață, rețelele 5G se extind accelerat în prezent, mai ales după ce trei dintre cei patru operatori de telefonie mobilă din țara noastră au primit licențe de specialitate din partea statului.

După trei ani de amânări, licitația 5G s-a finalizat în ultima parte a anului 2022, rezultând 432,6 milioane de euro care vor fi plătiți către bugetul de stat de către Orange, Vodafone și Digi. Deși nu a participat la licitația 5G, în mod surprinzător, Telekom a anunțat de asemenea dezvoltarea serviciilor 5G.

Constanța, printre orașele ce se bucură de avantajele noii tehnologii

În prezent, mare parte dintre locuitorii județului Constanța se numără printre beneficiarii tehnologiei 5G. Conform datelor existente pe nperf.com, printre localitățile din Constanța în care operatorii din România oferă servicii 5G se numără și Constanța, Medgidia, Mangalia, Năvodari, Cernavodă, Ovidiu, Murfatlar, Hârșova, Mihail Kogălniceanu, Cumpăna, Cobadin, Valu lui Traian, Castelu, Lumina, Techirghiol, Cogealac. Desigur, acoperirea 5G se extinde și în stațiunile de la malul mării.

De la 4G la 5G

5G reprezintă numele generației a cincea de tehnologie pentru rețelele de telefonie mobilă, aceasta fiind succesoarea tehnologiei 4G. Semnalele transmise către gadgeturi sunt mult mai rapide. Dacă pentru 3G rata de răspuns era de 100 milisecunde, ținta 5G este ca un astfel de timp de reacție să se reducă la o singură milisecundă. Rezultă conexiuni mult mai stabile la internet mobil, chiar și atunci când ești în mișcare, de exemplu când joci diverse jocuri pe telefon, în timp ce călătorești cu mijloace de transport în comun.

Anticipând această evoluție, producătorii de smartphone-uri au adaptat dispozitivele de nouă generație la tehnologia 5G, iar dezvoltatorii de jocuri video au realizat aplicații tot mai performante. Acestea din urmă necesită conexiuni de înaltă calitate, viteză excelentă. La fel se întâmplă și în cazul jocurilor de cazino pe internet, acolo unde sunt lansate titluri tot mai moderne și complexe. De asemenea, jocurile de cazino cu dealeri live necesită o comunicare stabilă pentru transmisie în timp real în cele mai bune condiții.

5G în oferta operatorilor de telefonie mobilă din România

Indiferent ce rețea de telefonie mobilă alegi, poți folosi în prezent servicii 5G în țara noastră. Trebuie desigur să ai și un smartphone compatibil cu această tehnologie. Cel mai mare operator de pe piață, Orange România, promovează în prezent chiar 5G+, un upgrade la 5G. Viteze mari la navigarea pe internet, stabilitate a conexiunii în locurile aglomerate și o experiență complet nouă în redarea conținutului VR sau a jocurilor de înaltă rezoluție – iată promisiunile companiei pentru clienții săi. Se pot accesa astfel aproape instant websiteuri, aplicații și chiar dispozitive smart de acasă, controlate mobil.

Conform paginii web oficiale, rețeaua Orange 5G+/5G este disponibilă acum în 30 de localități mari, dar și în stațiuni montane și stațiuni de pe litoral. Timpul de descărcare a unui fișier de 1GB este de 8 secunde pentru 5G+, față de 89 de secunde pentru 4G. S-a estimat o viteză medie de transfer de 880 Mbps în 5G+ și 90 Mbps în 4G. Viteza maximă de transfer la 5G+ ajunge la 1500 Mbps.

În cazul Vodafone România, GigaNetwork 5G presupune transfer de date aproape instantaneu şi o multitudine de dispozitive conectate între ele, în acelaşi timp. Compania subliniază că noile rețele 5G fac posibile inovaţiile viitorului care au nevoie de procesare în timp real, oferind exemple precum operaţii la distanţă, maşini care se conduc singure, holograme, drone comerciale, clădiri smart sau gaming în cloud. Vodafone oferă în acest moment acces la 5G în mai multe localități printre care București, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca și altele, inclusiv Mamaia și Poiana Brașov.

https://www.youtube.com/watch?v=g-gGeAe-PJA

De pe website-ul Digi România aflăm că Digi Mobil 5G Smart este disponibil în București și în alte câteva orașe mari. Astfel, primele stații de bază din rețeaua Digi Mobil 5G Smart sunt active în Capitală, precum și în Constanța – Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca, Iași, Sinaia, Bușteni, Predeal, Poiana Brașov, Brașov, Timișoara, Craiova și Sibiu. În 5G, Digi propune viteze de până la 600 Mbps download și 40 Mbps upload.

Telekom România Mobile a început să promoveze mai recent serviciile 5G, care se bazează pe folosirea de spectrul radio existent, ajungându-se la viteza maximă de descărcare de 250 Mbps. Primele regiuni în care tehnologia 5G este disponibilă pentru clienții Telekom sunt București (inclusiv Otopeni), Brașov (inclusiv Poiana Brașov), Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța (inclusiv Mamaia), Ploiești, Craiova, Pitești și Oradea.

Planuri de dezvoltare 5G și nu numai

Toți operatorii de telefonie mobilă din România dezvoltă în 2023 rețelele 5G, iar planul pentru anii următori vizează continuarea investițiilor. Cu 5G, poți descărca filme la rezoluție 4K în doar câteva secunde, poți să ai parte de super experiențe la jocuri online, poți urmări clipuri video fără întreruperi și desigur poți desfășura activități importante pe plan profesional, în condiții optime.

La nivel global, în special în Asia, deja se discută despre planurile pentru 6G, viitoarea generație de rețele pentru telefonie mobilă. Primele astfel de rețele se pare că vor fi lansate în anii următori în China și Japonia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*