Restaurantul Pofta Pescarului din Costinești a fost amendat de comisarii de la Protecția Consumatorilor – Comandamentul Litoral, care au mai propus și închiderea unității, după ce, în urma unui control, au fost descoperite multiple nereguli și probleme grave.
Astfel, potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), înntre deficiențele constatate se numără utilizarea unui recipient pentru depozitarea deșeurilor menajere fără capac de protecție în zona barului. De asemenea, agregatul frigorific din aceeași zonă prezenta acumulări masive de gheață și impurități și nu fusese igienizat corespunzător. Situația nu era mai bună nici în zona în care se depozita înghețată. Congelatorul conținea insecte moarte în interior, fapt ce constituie o gravă încălcare a normelor sanitare.
În zona blocului alimentar, agregatele frigorifice erau într-o stare deplorabilă, cu chedere deteriorate și neigienizate, având acumulări de impurități, resturi alimentare și mucegai. Aragazul era și el neigienizat, prezentând acumulări de resturi alimentare arse. Hotele, de asemenea, erau într-o stare deplorabilă, cu acumulări masive de grăsime arsă, lichidul scurgându-se deasupra grill-ului. În bucătărie se foloseau vase și ustensile cu grad avansat de uzură și neigienizate.
Camerele de frig, destinate depozitării materiilor prime și preparatelor alimentare finite, erau într-o stare lamentabilă, cu chedere rupte și acumulări de impurități, pereții având vopseaua exfoliată, iar pavimentul neigienizat. De asemenea, nu exista un grafic de monitorizare a temperaturii, iar recipientele pentru depozitarea deșeurilor menajere nu aveau capace de protecție.
Mai mult decât atât, s-au descoperit produse alimentare fără elemente de identificare din care să rezulte data limită de consum, precum și produse aflate în afara datei limită de consum. În plus, a fost identificat un container în care erau depozitate produse congelate (pește, fructe de mare) fără a avea elemente de identificare care să indice proveniența, denumirea produsului, data producției și data limită de consum.
Ca urmare a acestor nereguli grave, ANPC a aplicat o amendă în valoare de 20.000 de lei și a dispus măsura oprii definitive de la comercializare a peste 160 kg de produse, în valoare de 20.800 de lei. De asemenea, s-a propus închiderea unității pentru o perioadă de cel mult șase luni, în vederea remedierii deficiențelor și asigurării respectării normelor igienico-sanitare în viitor.
Be the first to comment