FOTO VIDEO Ovidius Clinical Hospital a inaugurat noul Centru de Oncologie și Radioterapie, Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, precum și primul Centru de referință Siemens Healthineers din România

Ovidius Clinical Hospital - OCH - Constanța. FOTO Paul Alexe

Eveniment de referință pentru Ovidius Clinical Hospital! Cel mai mare spital privat multidisciplinar din sud-estul României a inaugurat un nou corp de clădire, care integrează un Centru de Oncologie și Radioterapie, Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, precum și primul Centru de referință Siemens Healthineers din România. O investiție în valoare totală de 28 de milioane de euro (din care opt milioane în aparatură de ultimă generație), ceea ce reprezintă cea mai mare investiție privată în domeniul sănătății din sud-estul României, din 1989 până astăzi.

„Ovidius Clinical Hospital a început, în urmă cu zece ani, de la ideea noastră, a câtorva medici constănțeni, de a construi un spital privat dotat și conceput după ultimele standarde, de a construi un spital în care pacientul și medicul să fie în siguranță tot timpul, un spital în care să putem face medicină performantă, conștienți fiind de faptul că renumele se obține prin performanță. Acum, după zece ani, inaugurăm cel de al doilea spital, cu aceeași echipa de arhitect constructor manager proiect, care nu a făcut niciun compromis în ceea ce privește calitatea și reglementările în vigoare”, a declarat Ș.L. Dr. Nicolae Ciufu, fondator și director medical OCH.

Cu o investiție totală de 38 de milioane de euro, având 12.000 de metri pătrați construiți de la zero și punând la dispoziție 154 de paturi, Ovidius Clinical Hospital oferă, anual, servicii medicale pentru mai bine de 70.000 de pacienți.

„În momentul de față, suntem în spital aproximativ 500 de angajați și colaboratori, dintre care peste 200 sunt medici, iar pentru acest spital, dotat cu cele mai noi echipamente oferite de către firma Siemens, atât în domeniul radioterapiei, cât și al imagisticii și al chirurgiei intervenționale, a trebuit să încercăm să coagulăm o echipă de specialiști, adevărați profesioniști, care să pună în valoare aceste echipamente”, a adăugat Ș.L. Dr. Nicolae Ciufu.

Finalizat în doar 15 luni, noul corp al spitalului OCH are 8000 de metri pătrați de clădire pe șase niveluri, incluzând și 2 bunkere de radioterapie, 10.000 de metri pătrați de parcare (300 de locuri) și peste 1000 de metri pătrați de spații verzi. Noul spital este conectat cu vechiul spital printr-o pasarelă, dar și cu centrul de training și clădirea administrativă printr-un tunel subteran.

„Toate cele trei clădiri constituie acum o entitate medicală integrată, funcțională, unde pacientul beneficiază de tot ceea ce are nevoie”, a mai spus Ș.L. Dr. Nicolae Ciufu.        

Noua investiție medicală vine în întâmpinarea nevoilor unui sistem medical aflat în suferință, România având cea mai mare rată de mortalitate prevenibilă sau tratabilă din tot spațiul comunitar, o situație îngrijorătoare ce reiese dintr-un raport al Uniunii Europene.

„Raportul despre starea de sănătate în Uniunea Europeană, pentru România, pe anul 2021, arată că noi avem cele mai mari rate de mortalitate prevenibilă sau tratabilă din Uniunea Europeană. Acest indicator măsoară numărul de oameni, cu vârsta până în 75 de ani, care au murit deși boala lor purtea fi prevenită sau tratată”, a explicat Ș.L. Dr. Bogdan Pană, director de Cercetare și Dezvoltare OCH.

Anual, în zona Dobrogea, sunt înregistrate peste 2300 de decese care puteau fi prevenite, iar 1600 ar fi fost tratabile.

Noul spital vine și în întâmpinarea celor aflați în nevoie medicală și care, până acum, de cele mai multe ori, erau nevoiți să caute diagnostic și tratament în alte centre medicale din țară, în special la București.

„În regiunea de sud-est, 36 la sută dintre pacienții oncologici pleacă să se trateze în alte județe, în principal în București. Dacă ne uităm la bolile cardiovasculare, în principal la infarct, vedem că 3-4 la sută mai apucă să se trateze în alte județe, pentru că la infarct dacă nu ai soluția… Acesta este magnitudinea problemei pentru care am creat noi o parte din soluție: noul spital OCH pentru boli cardiovasculare și oncologice, pentru a avea o soluție aici, acasă. De aceea și deviza campaniei noastre este #Aducem performanța acasă”, a mai spus Ș.L. Dr. Bogdan Pană.

Conform concepției care a stat la baza înființării spitalului, OCH aduce la un loc excelența unei echipe medicale foarte bine pregătită și tehnologii medicale de ultimă generație, unele dintre acestea aduse în premieră la Constanța și în zona de sud-est a României.

„Practic, prin ceea ce am reușit aici, prin pregătire, prin organizare, prin resursa umană pe care o avem la dispoziție, reușim să le asigurăm medicilor condiții cel puțin la fel de bune ca în Occident. Iar acesta este și motivul pentru care ei revin acasă, reușind astfel să aducem performanța acasă. Ne adresăm pacienților constănțeni, dar nu numai, pentru că practic ne adresăm regional și reușim să aducem servicii la cele mai înalte standarde, la fel ca în Occident”, a declarat Adrian Mociu, director executiv OCH.

Proiectul OCH, prin anvergura sa, a reușit să convingă să i se alăture o serie de medici cu vastă experiență profesională în cadrul unor spitale de prim rang din Germania sau Marea Britanie, medici români care revin astfel în slujba sistemului medical românesc și a pacienților din țară. Unul dintre acești specialiști este dr. Valentin Leica, medic specialist cardiologie, absolvent al Facultății de medicină din Constanța, cu o experiență de 12 ani la Helios Klinik Jerichower Land din Germania, cel care va coordona noua secție de cardiologie.

„Pentru mine este un vis împlinit. Mi-am dorit să revin acasă în astfel de condiții, am fost plăcut surprins să văd proiectul pe care cei de la OCH îl aveau deja inițiat. Am luat parte și activ la acest proiect, aparatura de pe partea de coronarografie este comandată pe placul meu și al colegului dr.Vasilescu, aparate pe care am lucrat în Germania. Din punctul de vedere al pacientului dobrogean, și nu numai, va putea primi aici, la OCH, de la diagnostic de fidelitate, până la terapie, cum ar fi stenturi, rotablație sau implantări de stimulatoare cardiace”, a explicat, pentru CTnews, dr. Valentin Leica.

La rândul său absolvent al Facultății de medicină din Constanța, dr. Sebastian Vasilescu revine după zece ani petrecuți la clinici de excelență din Germania și se alătură echipei de cardiologi intervenționiști de la OCH, urmând să coordoneze Laboratorul de Cardiologie Intervențională.

„Este o oportunitate pe care am așteptat-o, de a mă întoarce acasă, pentru că mi-am dorit mereu acest lucru, dar nu am dorit să fac un compromis din punct de vedere profesional. Înseamnă foarte mult, din punctul nostru de vedere, pe partea de cardiologie intervențională să lucrăm cu noul angiograf de la Siemens, Artis Icono Floor, cu care am lucrat și în Germania, să putem oferi imagini de înaltă calitate din punct de vedere vascular, să putem să lucrăm cu o doză de radiație foarte mică, lucru important pentru pacient, dar și pentru noi, ca operatori, pentru că lucrăm zilnic cu el. Acestea sunt toate lucruri foarte importante, care ne-au convins să ne relocăm, atât pe mine, cât și pe dr.Leica”, a declarat dr. Sebastian Vasilescu.

Noul Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH are 32 de paturi, bloc operator cu două săli de operații, una dedicată chirurgiei cardiace și una dedicată cardiologiei intervenționale și chirurgiei cardiace, prima sală hibrid din zona Dobrogei, dar și 10 paturi de Terapie Intensivă Coronarieni, de nivel maxim de competență.

“Sunt plecat de 16 ani din țară, dar știu de la rude că lumea aici merge să se trateze la București pentru că acolo au toate serviciile acestea legate unele de altele. Trebuie să funcționeze legate, nu fiecare individual. Sper să aducem sistemul acesta de serviciu integrat și la nivelul regiunii Dobrogea și a zonei de sud-est a României, în care pacientul intră și este văzut de 3 medici în același timp și știe exact pașii, orarul și prognosticul”, explică, la rândul său dr. Virgil Sivoglo, medic radioterapeut, reîntors în țară după două decenii de activitate medicală la Spitalul Royal Stoke University din Anglia.

Noul Centrul de Oncologie și Radioterapie OCH are în componență o secție clinică de oncologie medicală, cu 32 de paturi, din care șase sunt pentru îngrijiri paliative, un departament de radioterapie, compartiment de chimioterapie, compartiment de îngrijiri paliative și terapia durerii, spitalizare de zi și compartiment de studii clinice. Astfel, în cadrul centrului vor putea fi tratați cel puțin 1.500 de pacienți pe an prin radioterapie și 3.500 prin chimioterapie.

„Acest centru OCH dedicat pacientului oncologic este unul de același nivel cu orice alt centru similar din Europa. La OCH, suntem pregătiți să luptăm cu cancerul!”, a declarat prof.dr. Laura Mazilu, medic primar oncolog și coordonatoarea Clinicii de Oncologie OCH.

Trebuie remarcat și faptul că întreaga echipă de radioterapie a fost pregătită la Spitalul Sf. Nectarie din Craiova, cel mai mare spital privat pentru oncologie și radioterapie din sud-vestul României.

Ovidius Clinical Hospital și-a clădit în timp o recunoaștere la nivel regional și național pentru serviciile excepționale ale Centrului de Imagistică de înaltă performanță. Complementar echipamentelor deja existente, în noul spital pacienții au posibilitatea de a efectua scanări cu sistemul RMN de 3 Tesla, Magnetom Lumina cu tehnologie BioMatrix, un computer tomograf, Somatom Go Top cu 128 slice-uri, și un Ecograf Sequioa care oferă diagnostic de precizie și care asigură un confort superior persoanei investigate. Aceste echipamente sunt interconectate prin Syngo Virtual Cockpit, un sistem asistat de inteligență artificială, primul instalat de Siemens Healthnieers în regiunea de Sud-Est a României. OCH dispune acum de patru echipamente RM,  două CT, două RX, un mamograf digital și 18 ecografe.

„Avem toate metodele de tratament, mai ales pentru pacienții onclogici, și știm că afecțiunea oncologică dă mortalitatea a doua ca și număr în România, dar și pentru pacienții cardiovasculari. Pacienții noștri au la dispoziție absolut toate metodele de diagnostic și tratament corect și complet în spitalul nostru”, a subliniat dr. Carmen Ciufu, medic coordonator Centru de Imagistică OCH.

Sistemul de radioterapie Halcyon de la Varian, primul din regiune și al zecelea la nivel național, este o platformă modernă de tratament care livrează doza terapeutică de radiații într-un timp foarte scurt. Astfel pacientul este tratat precis, cu un grad sporit de confort fizic și psihic.

„Aici vin pacienți care deja sunt diagnosticați cu cancer. Atunci, noi încercăm să îmbinăm fluxurile medicale ale DSP, cu tot ce înseamnă calcule de radioprotecție. Acești pereți ai bunkărului, din beton, au o grosime de 2,8 metri. Am încercat să îmbinăm toate aceste fluxuri și cu ideea de spațiu confortabil pentru pacient. Gândiți-vă că pacientul vine și își petrece aici, în funcție de numărul de fracții dat de către tratament, câte două-trei minute, de șapte-zece ori, câte fracții are de efectuat. De aceea, am încercat să creăm un spațiu care să nu fie închis, întunecat, cum vedem la spitalele de stat. El intră însoțit de asistent, este poziționat, după care toți ies din acest bunker și pacientul rămâne singur cu gândurile și problemele sale. De aceea, am creat un spațiu foarte cald, confortabil pentru pacient”, a povestit fizicianul Costin Ghioca, director general AC RAD Medical Consult & Service, cel care a condus echipa care a pus pe poziție și a calibrat echipamentul din buncărul Spitalului OCH.

Tot aici, trebuie amintit faptul că anul următor este planificată livrarea și punerea în funcțiune a sistemului de radioterapie TrueBeam de la Varian, care este construit astfel încât să țină cont de nevoile umane, pentru a trata cancerul oriunde se găsește în organism, țintind foarte precis, cu doze minime de radiații.

Evident, profesionalismul colectivului medical nu poate fi pus în valoare decât în condițiile unor investiții în tehnologie medicală de ultimă generație, iar acest lucru este asigurat de implementarea, în premieră pentru Constanța, a unor aparate și soluții de ultimă generație produse de către Siemens Healthineers.

„Aparatura nouă vine să ne ajute, ușurând atât munca noastră, cât și siguranța pacientului. Pe noi, ca medici, ne ajută în special pentru noile intervenții pe care le putem face acum, dar nu le puteam face înainte, pentru că avem zona de chirurgie cardiovasculară, care a necesitat o serie de investiții și achiziții noi și în sfera anesteziei. Totodată, un lucru nou și pentru noi, pentru care vor veni aici specialiști din altă parte, este faptul că în chirurgia cardiovasculară cordul se oprește și pacientul este menținut în viață de o pompă, un sistem de circulație și oxigenare membranară extracorporală. O aparatură nouă care ne permite să facem intervenții din sfera chirurgiei cardiovasculare”, a explicat dr Stelian-Ilie Mociu, medic primar anestezie și terapie intensivă OCH.

Parteneriatul dintre OCH și Siemens Healthineers aduce și inaugurarea Centrului de referință Siemens Healthineers, primul de acest gen din România și al zecelea la nivel european, cu soluții de inteligență artificială, inclusiv de asistență pentru scanare la distanță și care va oferi posibilitatea de training și specializare pentru toți medicii din România.

„Un centru de referință Siemens Healthineers îmbină două aspecte și anume tehnologia de ultimă generație Siemens Healthineers, cu performanța medicală a unității spitalicești, în speță OCH. De ce am ales să fie OCH acest prim centru de referință? Pentru că a îndeplinit toate criteriile noastre, am găsit aici o echipă medicală extraordinară, cu niște rezultate extraordinare, cu o dorință de a dezvolta un sistem de sănătate privat la cele mai înalte standarde”, a spus dr. Claudia Oanea, Managing Director Siemens Healthenieers România.

Cu o istorie de inovare de peste 125 de ani și cu inovații unice în tehnologie medicală, precum terapia de precizie, Siemens Healthenieers s-a impus ca lider în domeniu. La inagurarea noului corp de spital, compania germană a fost reprezentată la cel mai înalt nivel, de către Dominik Panwinkler, Bussines Manager Siemens Europa de Sud-Est și Asia Centrală.

 

 

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*