Procesul de renovare a Cazinoului din Constanța – cel mai cunoscut simbol al orașului de la malul mării – este aproape de finalizare. Turiștii pot admira deja anumite părți exterioare renovate, readuse la strălucirea arhitecturii originale.
Două laturi ale clădirii și terasa Cazinoului, care are vedere spre mare, au fost consolidate aproape în totalitate. Încă există schele la exterior, dar operațiunile de renovare ar putea să nu mai dureze mai mult de 6 luni.
Trecerea timpului, expunerea la aerul sărat și la furtunile din Marea Neagră, precum și lipsa întreținerii corespunzătoare în anumite perioade de timp au determinat necesitatea urgentă de începere a renovării – proces care a fost amânat de autoritățile locale și centrale, din motive birocratice, o lungă perioadă de timp.
Care va fi destinația Cazinoului din Constanța după renovare
Farmecul Cazinoului va reveni așadar în curând. Și nu este vorba numai despre partea de imagine. Edificiul va intra în circuitul turistic și cultural, fiind în plan ca aici să fie găzduite diverse evenimente importante. Destinația exactă va fi stabilită în urma unei dezbateri publice.
De-a lungul timpului, Cazinoul a avut diverse destinații, doar în anumite perioade fiind utilizat pentru practicarea de jocuri de noroc. În prezent, industria de cazino online este în plină dezvoltare, astfel că este ceva mai puțin probabil să se joace din nou poker, ruletă, blackjack sau alte jocuri de noroc în superba clădire de la malul mării.
Nu este însă prima renovare a Cazinoului din Constanța, clădire istorică ridicată în anul 1909 și inaugurată oficial la data de 15 august 1910. În timpul perioadei comuniste, Cazinoul a mai beneficiat de lucrări de renovare în anii ’50, folosindu-se la acea vreme muncitori desemnați din rândul deținuților din motive politice. În timpul actualelor lucrări de restaurare, au fost găsite noi dovezi în acest sens – mesaje secrete ascunse de astfel de persoane în urmă cu aproximativ 70 de ani!
De curând a fost identificat un bilet scris și ascuns în zid de către un deținut politic care a lucrat la renovarea clădirii din timpul represiunii comuniste. Mesajul atestă suferința oamenilor condamnați în acea perioadă istorică. Textul emoționant a fost tradus din limba germană:
“Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze. Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau – Cisnădie, lângă Hermannstadt – Sibiu”.
Așadar, mesajul îi aparține unui zidar adus la muncă în cadrul unui lot de deținuți, pentru a realiza recondiționarea clădirii Cazinoului din Constanța. Biletul, protejat într-o cutie de chibrituri, a fost ascuns în pereții de cărămidă care susțin una dintre ferestrele din restaurantul Cazinoului, cu vedere către mare. Pentru mesaj, a fost folosită o bucată de hârtie dintr-un sac de ciment, alături de creionul de dulgher.
Cei de la PressHub au mers pe urmele lui Marton Iulius într-un reportaj menit să ofere mai multe informații despre viața acestui om. Se pare că zidarul sas din Cisnădie absolvise două clase de liceu și avea serviciul militar satisfăcut. A fost arestat și condamnat la o pedeapsă corecțională pentru trecerea frauduloasă a frontierei. Întors din Germania, Securitatea comunistă l-a considerat un potențial spion, explică Marius Oprea, istoric, fost președinte al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Cu 3 ani în urmă, un alt mesaj a fost descoperit la Cazinoul din Constanța – un bilet al unui grup de 15 deținuți din lagărul de la Poarta Albă, care au fost trimiși să muncească la restaurarea Cazinoului. Scrisoarea datată 31 decembrie 1951 a fost zidită în rama unei ferestre. Alături de alte nume, este consemnat inclusiv Marton Iulius.
Be the first to comment