La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, comunitățile de cetățeni ucraineni din județul Constanța beneficiază din plin de suportul societății civile locale. Luna februarie a fost astfel plină de activități diversificate în cadrul proiectului „Constanta4Ukraine” implementat de Centrul pentru Resurse Civice din Constanța.
Departamentul de asistență pentru protecție individuală (IPA) a avut o lună foarte solicitantă, oferind asistență pentru peste 1.000 de beneficiari ucraineni, persoane vulnerabile. Departamentul IPA a oferit forme individuale de ajutor precum asistență materială, înscrierea copiilor la grădiniță și școală, consiliere juridică, trimitere medicală, înscrieri la medic de familie.
De luni până vineri, asistenții sociali ai Centrului se ocupă de cazurile sociale în funcție de priorități precum: mame singure, familii cu copii sub trei ani, familii cu mai mult de trei copii, familii cu copii cu dizabilități psihice și fizice. Tot în această lună a fost lansat și un formular prin care cetățenii ucraineni care își caută un loc de muncă să fie îndrumați către diverși angajatori din județ.
„UNHCR România a contribuit inițiativei noastre cu sprijin constând în haine de iarnă și truse de igienă, care au ajutat peste 500 de oameni. Centrul nostru de apeluri (0377/303.030) primește peste 500 de apeluri săptămânal de la persoane care caută informații despre diversele forme de asistență oferite în județul Constanța, precum și informații despre accesul la servicii medicale. De asemenea, aproximativ 40 la sută din apelurile primite în februarie sunt legate de condițiile de locuință, oamenii fiind îngrijorați de viitorul programului 50/ 20”, au transmis reprezentanții Centrului.
Consilierea psihologică este o altă activitate găzduită în program zilnic în centru în această lună, împreună cu un curs de sprijin susținut cu ajutorul fundației Terre des Hommes România. Trainingul de trei zile a personalului axat pe activități psihosociale a avut drept scop dezvoltarea de competențe de suport psihoemoțional în lucrul cu copiii, ca și grup vulnerabil. Utilizând metodologia „Mișcare, jocuri, sport și creativitate”, dezvoltată de fundația Terre des Hommes.
Peste 300 de copii cu vârste cuprinse între 4 – 14 ani au participat luna aceasta la activitățile pentru copii organizate în centru precum: ședințe de desen, cursuri de dans, grupuri de suport psihoemoțional cu psihologi, club de dezvoltare pentru copii mai mici și club de adolescenți pentru cei mai mari, kinetoterapie, majorete și meșteșuguri artizanale.
De asemenea, cursurile de limba română sunt la mare căutare. În ultima lună, 88 de persoane au finalizat nivelul de începător al cursului.
Peste 100 de adulți au beneficiat de ședințe de fitness, grupuri de sprijin pentru femei cu psihologi, consiliere psihologică individual pentru adulți și minori și ședințe de yoga. Centrul a găzduit și un master class foto pentru amatori.
Centrul comunitar „Constanța pentru Ucraina” este accesibil publicului de luni până sâmbătă, între orele 09.00 – 18.00, și se află pe bulevardul I.C. Brătianu nr. 5, Constanța.
Be the first to comment