Guvernul a aprobat finanțarea unei liste lungi de obiective din infrastructura sanitară în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit autorităților, județul Constanța va beneficia prin PNRR de plata pentru construcția Spitalului de Pediatrie și a Policlinicii Municipale de Cardiologie și Oncologie. Președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, spune că, după criteriul valorii investíțiilor, Constanța se află printre primele județe din țară în topul finanțărilor din sănătate prin PNRR.
“Constanța este unul din puținele județe care a obținut finanțare pentru două proiecte majore de infrastructură spitalicească. Unul aparține Consiliului Județean, unul aparține Primăriei Constanța. Numitorul comun constă că în ambele administrații se află echipe liberale, deci putem vorbi despre un succes politic. A fost o competiție de proiecte, nu a fost simplu, a fost complicat, 47 de proiecte, 17 județe, doar 27 selectate. Cele două administrații au proiecte de valoare care ne duce undeva în vârful clasamentului. Cred că noi și Timișoara avem cele mai mare proiecte,” a menționat Bogdan Huțucă.
Potrivit informațiilor din PNRR, valoarea celor două investiții se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro. Primul obiectiv, Spitalul de Pediatrie cu destinația Mama și Copilul, nu este un proiect nou, dar președintele CJ Constanța spune că lucrurile au avansat și că se așteaptă ca acum, odată cu aprobarea finală în PNRR, la finele acestui an să înceapă chiar și construcția. Unitatea medicală ar urma să fie amplasată lângă Spitalul Județean.
“Constanța este singurul județ, în ciuda amplasării, avem rafinarie, avem port, avem centrală nucleară, suntem singurul județ care nu are un spital de pediatrie. Toate paturile, adunate din toate spitalele, secțiile, de la Mangalia la Hârșova, sunt doar 170 de paturi (n.r. dedicate pediatriei) (…) am făcut caietul de sarcini la Consiliul Județean și vă voi prezenta toți indicatorii pentru ca la final de an să intrăm în proiectare și execuție.”
Al doilea obiectiv poartă denumirea de Policlinica Municipală de Cardiologie și Oncologie și va fi în subordinea Primăriei Constanța. Aceasta ar urma să fie amplasată pe un teren de pe bd. Aurel Vlaicu.
“Spitalul este necesar în completarea infrastructurii medicale a regiunii. Noul spital va avea 2 funcționalități, respectiv ambulatoriu, pentru care avem 40 de paturi și spitalizare continuă, inclusiv ATI, 64 de paturi. Pentru Oncologie, știm bine că nu există la acest moment, servicii medicale, acestea fiind, din păcate, satisfăcute în alte localități, în special în București”, a menționat primarul Constanței, Vergil Chițac. Edilul preconizează că lucrările la această investiție ar putea să înceapă anul viitor.
Dar de spitalul universitar se mai aude ceva? Sau a devenie ala modular?