FOTO VIDEO 1200 de elevi din Cernavodă vor beneficia, din următorul an școlar, de o sală de sport nouă

O sală de sport este construită la Cernavodă. FOTO Cristina Sîmbeteanu

La intrarea pe strada Cărămizii din Cernavodă, chiar în poarta Liceului Tehnologic „Axiopolis” și în proximitatea Școlii Generale nr. 4, pe partea dreaptă a șoselei se derulează lucrări ample de șantier. Acolo se toarnă fundația pentru o nouă sală de sport modernă, care va deservi circa 1.200 de elevi de liceu și școală generală.

După ce va fi finalizat și dat în folosință, undeva în toamna anului următor, amplasamentul va permite desfășurarea de antrenamente pentru elevii cernavodeni care practică sporturi de masă, precum tenis de câmp, minifotbal, volei, handbal sau baschet. În plus, sala va putea găzdui și competiții sportive, fiindcă va dispune de o tribună cu peste 100 de locuri.

Lucrarea, finanțată cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții (CNI), a demarat la mijlocul lunii octombrie.

 „Noi am depus solicitare încă de la începutul primul mandat, 2016-2017, într-un final s-a aprobat, pentru că este nevoie de o sală de sport. Sălile de sport pe care le avem sunt neîncăpătoare și avem mulți copii care fac sport de masă. Aici vor beneficia 1.200 de copii, cei de la liceu și cei de la școala nr. 4, fiindcă sunt în aceeași incintă. Este benefic pentru tineri, pentru sport, pentru noi, va fi o clădire superbă. Va fi din sticlă, va fi cu 102 locuri, adică cu tribune, e un proiect super!”, explică viceprimarul orașului Cernavodă, Șerif Cîrjali.

Virgil Dulgheru, responsabil de șantier, explică stadiul și evoluția activităților de construcții:

 „Aici în șantier executăm construcția unei săli de sport școlare al cărei beneficiar este Primăria Cernavodă. Suntem încă în faza de început, adică la săpătura fundației, armare, cofrare, fundații. Șantierul a început de două săptămâni. Sperăm ca în luna august 2023 să finalizăm și să predăm această construcție, conform contractului, conform proiectului tehnic”.

Când au pus la dispoziție terenul pentru realizarea investiției guvernamentale, autoritățile locale din Cernavodă au avut în vedere faptul că acea parte a orașului este construită pe umplutură de loess, tip de sol care prezintă riscul de a genera probleme construcțiilor cu fundații insuficient consolidate.

Partea aceasta a orașului este făcută pe umplutură de loess, care este foarte afânat și foarte periculos. În momentul în care ai o conductă spartă, ai o scurgere de apă, se creează pur și simplu un crater. Este foarte periculos tipul acesta de pământ, dar într-adevăr este o temelie foarte puternică, am văzut, s-a turnat și se toarnă și radierul, noi suntem foarte mulțumiți. Noi venim aproape zilnic aici să urmărim lucrările și constructorul se mișcă foarte bine”, explică viceprimarul Șerif Cîrjali.

De cealaltă parte, reprezentantul constructorului dă asigurări că nu există riscuri majore sau motive care să pericliteze desfășurarea în bune condiții a proiectului, astfel încât există toate șansele ca acesta să fie predat beneficiarului, adică Primăriei Cernavodă, la finalul perioadei contractuale, estimată la 10,5 luni.

 „Nu sunt provocări diferite față de alte șantiere. În ceea ce privește solul, este solul caracteristic acestei zone, deci sunt provocările și sunt activitățile specifice oricărui gen de construcții. În momentul de față avem o echipă de zece oameni, muncitori calificați și necalificați, urmând ca în momentul în care vom începe și alte activități privind instalațiile, rețelele de exterior să mărim echipa până la 20 – 22 de oameni”.

Compania care a câștigat licitația pentru realizarea noii săli de sport din orașul dunărean se bazează din plin pe sprijinul autorităților locale, actorul cel mai interesat ca lucrarea să fie dusă la bun sfârșit și dată în folosință cât mai curând posibil.

 „Din septembrie s-a dat ordinul de începere și constructorul promite că, în zece luni și jumătate, proiectul va fi predat la cheie. Într-adevăr, noi i-am ajutat cu toate utilitățile, curent, că nu aveau curent, apă și într-adevăr se mișcă și s-au mișcat foarte bine, chiar și noi suntem surprinși.

Noroc să ai să dai de un constructor bun, nu cunoșteam constructorul. Investiția s-a făcut prin intermediu CNI, noi nu am făcut nicio licitație, acolo, la București s-a făcut toată licitația. Constructorul noi nu îl cunoaștem, sunt mai mulți constructori, este un ansamblu de constructori la un loc, se mișcă foarte bine, dacă în zece luni și jumătate copiii din Cernavodă vor beneficia de facilitatea asta, noi ne bucurăm foarte tare”, afirmă viceprimarul orașului.

 „Este o colaborare excelentă. Am avut susținerea dânșilor încă din prima zi, de la predarea amplasamentului, atât în ceea ce privește asigurarea utilităților, cât și deschidere către rezolvarea oricăror probleme ivite în desfășurarea activităților”, punctează responsabilul de executarea lucrărilor de pe șantier.

În prezent, elevii care învață la Liceul Tehnologic „Axiopolis” sau la Școala Generală nr. 4 din Cernavodă și care practică diverse sporturi, se văd nevoiți să desfășoare antrenamentele doar atunci și acolo unde există disponibilitate.

„Se mutau de la școala 3, unde avem o mică sală, la baza sportivă, mai avem aici un teren de sport, adică se duceau de colo-colo. Și fata mea este la volei. Când era într-o zi la liceu, când la școala 3, când la baza sportivă. Deci, vă dați seama, copiii nu au acum mereu posibilitatea să facă antrenamentele în aceeași sală”, explică viceprimarul.

Tot acesta afirmă că un număr mare de copii din localitate este înscris la diverse sporturi, fapt care a și oferit actualei administrații locale ideea de a susține și motiva educația fizică în detrimentul altor activități recreative statice pe care copiii le practică în ziua de azi. Proiectul noii săli de sport cu o capacitate net extinsă ia în calcul toate grupele de vârstă ale elevilor, astfel încât, construcția să reprezinte un avantaj în plus pentru copiii cernavodeni să îmbrățișeze sportul.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*