Vergil Chițac: „Constanța, primul oraș din țară cu CET nou finanțat prin PNRR”

Semnarea contractului de finanțare ce vizează construirea unui nou CET în Constanța. FOTO: Primăria Constanța

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a semnat miercuri, 14 decembrie, la Palatul Victoria, contractul de finanțare ce vizează construirea unui nou CET. Prin proiect se asigură construcția unei unități de producție a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde).

Anunțul a fost făcut chiar de primarul Vergil Chițac, pe pagina oficială de Facebook:  „Din nou vești foarte bune. Astăzi (miercuri, 14 decembrie – n.r.), la Palatul Victoria, în prezența domnului premier Nicolae Ionel Ciucă și a domnului ministru al Energiei, Virgil Popescu, am semnat contractul de finanțare pentru construirea unui nou CET pentru încălzirea centralizată a orașului nostru. Este o mare realizare a întregii echipe de la Primăria Constanța, care vine în completarea obținerii finanțării pentru rețeaua termică de transport si distribuție. Valoarea totală a proiectului este de 742,9 milioane de lei, din care cofinanțarea este de 193,8 milioane de lei.

Astfel, valoarea totală a proiectului este de 742.921.672,15 lei, din care valoare eligibilă este de 430.696.492,09 lei. Valoare neeligibilă este în sumă de  312.225.180,06 lei, formată din contribuție proprie a Primăriei Constanța, în sumă de 193.858.621,91 lei, și TVA neeligibil prin PNRR în sumă de 118.366.558,15 lei.

Scopul specific al proiectului are în vedere obiective economice – reducerea semnificativă a consumului specific de combustibili, reducerea cheltuielilor de operare, reducerea costurilor specifice de producție pentru energia utilă, sociale – creșterea accesibilității populației la SACET și sporirea confortului termic, respectiv de mediu – reducerea emisiilor poluante în atmosferă, reducerea emisiei specifice de gaze cu efect de seră (CO2) în atmosferă, raportată la energia utilă, reducerea consumului specific de energie primară pe MWh de energie utilă).

Noua sursă va include următoarele:

  1. Instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată dintr-un număr de 5 motoare termice cu ardere internă și generator electric, cu funcționare pe gaz natural (MT sau G-CHP);
  2. Instalație de producere a apei calde și aburului formată dintr-un număr de 4 cazane de apă caldă pe gaz natural și 2 cazane de abur pe gaz natural;
  3. Echipamentele, sistemele și instalațiile auxiliare necesare noii surse, respectiv:
  • sistemele de pompare a fluidelor;
  • schimbătoarele de căldură pentru transferul termic;
  • degazoarele termice pentru tratarea apei de alimentare a cazanelor și a apei de adaos în rețeaua de termoficare;
  • cazanele de producere a aburului necesar în cadrul proceselor tehnologice ale noii surse (degazare, inertizare, curățire, etc);
  • sisteme de monitorizare a emisiilor la coș;
  • sisteme de reducere a emisiilor poluante;
  • stația electrică de transformare aferentă noii surse;
  • acumulatorul de căldură pentru maximizarea eficienței de exploatare a instalației de cogenerare de înaltă eficiență;
  • forajele de apă necesare operării independente de alte surse de alimentare.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Cui va folosi aceasta investiție depășită.Nu era mai ușor că fiecare punct termic sa fie trecut pe gaz.Avantajul când apărea o avarie nu era afectat jumătate din oraș.Faptul că au râmat tot orașul pentru a introduce conducte noi nu reprezenta o certitudine că nu vor avea loc avarii ,se va găsi un Dorel care sa spargă o conductă sau o presiune mare de la CET . Peticirea conductelor va duce la avarii.Acesti despoți locali nu înțeleg că datorită bătaii de joc pe care o suporta constănțenii de aproape doi ani, oamenii nu mai au încredere în încălzirea cet si migrează continuu spre centrale individuale pe gaz .
    Pa cet locul tău este la fiare vechi .

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*