Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a participat luni, 14 noiembrie, ședința festivă comună consiliilor județene Tulcea și Constanța organizată, la Tulcea, cu ocazia Zilei Dobrogei.
„În urmă cu 144 de ani, în baza tratatului de la Berlin, Dobrogea a revenit sub autoritate și administrație românească. Este un moment important al istoriei noastre moderne, pe care îl celebrăm astăzi cu respectul cuvenit pentru curajul și sacrificiul românilor în Războiul de Independență care au făcut posibile unirea Dobrogei cu România.
În același timp onorăm viziunea și dăruirea cu care politicienii români ai sfârșitului de secol 19 au gândit și au pus în aplicare un proiect care a condus, în doar trei decenii, la integrarea deplină politică, economică și socială a regiunii dintre Dunăre și Marea Neagră.
14 noiembrie este o zi plină de însemnătate și încărcătură emoțională pentru toți dobrogenii. Pe 14 noiembrie 1878, Dobrogea reintra oficial în componența statului român modern. În această zi, suntem datori să ne întoarcem cu gândul la predecesorii noștri, să cinstim și să promovăm valorile în care au crezut aceștia. Este esențial să cinstim memoria strămoșilor noștri, să fim onești, să ne iubim țara și să trăim în armonie, indiferent de județ, etnie, religie sau orientare politică.
Diversitatea etnică și culturală conferă Dobrogei un loc aparte pe harta României. Aici, la noi acasă, în Dobrogea, trăiesc laolaltă în pace și armonie români, bulgari, aromâni, armeni, albanezi, greci, turci, tătari, italieni, ruși, lipoveni, sârbi, germani, ucraineni și unguri.
Regiunea noastră este un model de conviețuire interetnică, un loc special în care cel puțin 17 etnii și-au clădit un loc căruia sa-i spună ACASĂ!
Fiecare dintre aceste minorități a contribuit la dezvoltarea culturală şi materială a zonei și mă bucur că și astăzi reușim să ne înțelegem și să ne ajutăm reciproc fără prejudecăți. Spun cu toată convingerea că Dobrogea reprezintă un model pentru toleranță, armonie și respect reciproc.
Lecția pe care unirea Dobrogei cu România ne-o transmite nouă astăzi, peste ani, este că forța națiunii stă în coeziunea oamenilor, asigurată de sisteme publice și infrastructură funcționale, și de solidaritatea cetățenilor uniți în jurul unor valori și proiecte comune, apărați de legi drepte și egale pentru toți.
În acord cu aceste valori, solicit autorităților naționale să repare o nedreptate care li se face celor din Constanța și Tulcea. Locuitorii acestor județe sunt singurii din ţară care trebuie să plătească pentru a putea pleca și a se întoarce acasă. Am cerut în repetate rânduri eliminarea taxei de pod de la Fetești și Giurgeni și sper ca în curând această taxă discriminatorie să fie eliminată.
La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dragi dobrogeni!”, a declarat, cu această ocazie festivă, Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.
Be the first to comment