VIDEO Orașul Ovidiu va găzdui săptămâna viitoare programul internațional de scenografie, etapa întâi a festivalului DebutanT

Conferință despre Festivalul DebutanT de la Ovidiu

Orașul Ovidiu va fi gazda, în perioada 19 – 24 septembrie, programului internațional de scenografie, etapa întâi a festivalului DebutanT. Cu acest prilej, 21 de tineri scenografi, arhitecți și designeri din România, Grecia, Franța și Ungaria vor crea instalații de artă cu caracter teatral-performativ, sub îndrumarea a 5 mari maeștri internaționali ai teatrului.

Cu ocazia acestui eveniment cultural, Primăria Ovidiu a organizat, vineri, 16 septembrie, o conferință de presă, la care au fost prezenți primarul George Scupra, directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn, scenografii Carmencita Brojboiu și Adrian Damian.

Cu acest prilej, George Scupra a povestit despre acest festival.

Este vorba despre ediția a șaptea a festivalului Debutant. Sigur ca sunt întrebări, de ce la Ovidiu, cine este organizatorul, cum a pornit această idee și cu siguranță vom găsi răspunsuri în cadrul acestei conferințe. În primul rând trebuie să mulțumesc organizatorilor pentru faptul că ne-au ales să fim parteneri în acest an. Festivalul DebutanT a pornit acum șapte ani la Sfântu Gheorghe, în Covasna. Festivalul este împărțit în două etape. Prima la Ovidiu, în această săptămână, timp de șase zile, iar o altă etapă, cea a spectacolelor va fi în cursul lunii octombrie, la Sfântu Gheorghe, cât și la la Constanța și am înțeles că se va închide cu un vernisaj la București, la Teatrul Odeon și la Fundația Goethe”, a spus primarul orașului Ovidiu..

El a mai afirmat că tabăra de creație va fi pe malul lacului Siutghiol.

“În această săptămână vorbim de tabără de creație, ateliere, workshopuri pentru tineri debutanți, artiști care vor să facă o carieră în această lumea a artelor. Locația aleasă este malul lacului Siutghiol, deloc întâmplător, suntem în aer liber timp de o săptămână, cu libertate deplină de a crea pe ceea ce avem noi mai frumos, tema ovidiană, metamorfoze, transformări, transformarea lacului, a animalelor a plantelor, în dreptul insulei lui Ovidiu”, a declarat George Scupra.

La rândul său, Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, s-a referit la ce reprezintă acest festival pentru tinerii debutanți în diverse domenii din lumea teatrului.

“Festivalul DebutanT a fost creat în urmă cu șapte ani de Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe și a fost gândit ca o platformă de lansare pentru tineri debutanți în diverse domenii din lumea teatrului. Gândul a fost de a crea o ediție dedicată debutanților în actorie, următoarea ediție debutanților în regie de teatru, a treia ediție debutanților în scenografie, care înseamnă creare de decoruri, costume, instalații, tot ceea ce înseamnă spațiul teatral și a patra ediție a fost dedicată debutanților în coregrafie, dans, mișcare de scenă și urmând ca de la a cincea să se reia acest ciclu. Practic, fiecare an este dedicat unei alte profesii din lumea teatrului”, a povestit directorul Teatrului de Stat Constanța.

Scenograful Carmencita Brojboiu remarca faptul că revine în Constanța pentru a sprijini formarea și debutul viitorilor scenografi.

“Eu mă consider că m-am întors acasă cu adevărat, pentru că acest loc merită și are toate șansele să fie un loc extrem de important cultural, pentru că tot ce e aici te inspiră și pentru că sunt foarte mulți oameni dornici și talentați. Vreau să vă spun că din Constanța sunt mulți scenografi foarte cunoscuți în cinematografie, în teatru, sunt foarte mulți scenografi. Creează locul ăsta și scenografi și iată că ne întoarcem la Debutant. Deci, după 30 de ani de debut în Constanța, mă întorc ca să fiu o mică parte din formarea și debutul viitorilor scenografi”, a spus Carmencita Brojboiu.

Scenograful Adrian Damian consideră că acest eveniment este unic în peisajul festivalurilor din țară.

“Festivalul DebutanT e unic în peisajul festivalurilor din țară și în orice domeniu asociat cu arta și cultura și în cazul ăsta, cu arta performativă. Primii ani după terminarea facultății sunt cruciali pentru a ajunge să poți real să faci această meserie. E o perioadă în care toată lumea este fragilă și are nevoie de suport din partea tuturor pentru a ajunge de fapt la valoarea pe care o au, pentru a-și atinge potențialul pe care îl au. Scenografia, spre deosebire de toate celelalte meserii din teatru, nu depinde de cuvânt. Și atunci colaborările internaționale devin mult mai ușor de realizat. Ca paradigmă personală de gândire, cred că e extrem de important ca tot ceea ce facem să fie gândit la nivel internațional, cred că e foarte important să ne racordăm cu ce se întâmplă în lume la nivel de artă performativă și de aceea am insistat foarte mult să mergem pe un format internațional al acestei tabere”, a spus Adrian Damian.

El a adăugat că lucrările artiștilor vor putea fi admirate numai pe 24 septembrie.

“Sunt 21 de artiști care s-au înscris în program, care au fost selectați în program, majoritatea din România, dar sunt și din Franța, Ungaria și Grecia și vom lucra începând de luni cam toată ziua, până sâmbătă, pe 24 septembrie, când vă așteptăm la gala vernisaj, unde veți putea vizita tot ceea ce tot ceea ce am reușit să realizăm. Va fi un eveniment one night only, așa că doar pe 24 septembrie puteți să veniți și să vedeți lucrările create”, a precizat Adrian Damian.

Programul internațional de scenografie, prima etapă a festivalului, reunește la Ovidiu 21 de tineri scenografi, arhitecți și designeri din România, Grecia, Franța și Ungaria. Timp de o săptămână, aceștia vor crea instalații de artă cu caracter teatral-performativ, sub îndrumarea a 5 mari maeștri internaționali ai teatrului. Mentorii tinerilor scenografi care vor crea și lucra la Ovidiu sunt:

– Jean-Guy Lecat (FR) – scenograful de peste un sfert de deceniu al legendarului regizor englez, Peter Brook.

– Nic Ularu (RO, SUA) – scenograf, regizor și profesor român, stabilit în SUA, premiat OBIE pentru merite deosebite în spectacole OFF-Broadway.

– Carmencita Brojboiu (RO) – scenografă română din Constanța, cu un palmares de sute de spectacole realizate în marile teatre ale țării și premii importante pentru scenografie.

– Paweł Dobrzycki (PL) – scenograf, arhitect, pictor și profesor la Academia de Arte Frumoase din Varșovia, creator a peste 280 de producții scenice în teatre și opere din Polonia și din străinătate.

– Helmut Stürmer (DE, RO) – personalitate marcantă a scenografiei internaționale, cu sute de scenografii, atât în teatru, cât și în film. Pe lângă multe alte spectacole memorabile a creat scenografia faimosului „Faust” de la Sibiu, în regia lui Silviu Purcărete.

Instalațiile create vor fi documentate și expuse integral sau parțial, însoțite de video, fotografii, schițe și machete, într-o expoziție de scenografie itinerantă. Aceasta va fi vernisată la Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de-a doua etape a Festivalului DebutanT – Spectacole în competiție dar și la București, în cadrul Climate Change Summit, desfășurat la Teatrul Odeon și ulterior în galeria Goethe Institut.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*